Amb la mà a la cartera i el cor a Ucraïna

Els grups parlamentaris coincideixen a destacar el to totalment institucional del discurs de la síndica general alhora que cada formació posa el seu accent en punts que van de la cohesió al cost de la vida passant per la gestió de la pandèmia o la referència a Manuela Carmena

El conflicte que es viu a Ucraïna ha estat en boca de tots els parlamentaris que han valorat com a estrictament institucional el discurs pronunciat per la síndica general, Roser Suñé, en motiu de la celebració del dia de la Constitució. El conflicte des del vessant bèl·lic i les vides humanes que s’està cobrant i l’impacte econòmic que està generant. Fins al punt que per al socialdemòcrata Pere López mai abans que ara viure a Andorra havia estat tan cor. L’habitatge, la gestió de la pandèmia o l’enuig de Josep Pintat per les referències a Manuela Carmena també s’han colat en les valoracions.

Després de les valoracions de la pròpia Suñé, que ha reconegut que enmig de la pandèmia pensava que en sortiríem més reforçats i malgrat que encara no pot dir el contrari comença a tenir mals averanys, i de les explicacions del cap de Govern, Xavier Espot, que ha repassat alguns dels passatges de la seva salutació en motiu del 14 de març i s’ha estès una mica més en relació a mesures que tenen a veure amb els refugiats -Ucraïna doncs- i els preus dels carburants i l’energia elèctrica -la butxaca-, el liberal Ferran Costa ha estat el primer en fer la seva pròpia lectura del discurs de la presidenta del parlament.

Un moment del discurs de la síndica general, Roser Suñé.

Relacionat

Suñé crida a “cuidar” i “enfortir” la democràcia davant “els populismes i els extremismes”

Costa ha destacat de l’al·locució de Suñé que “ha posat en valor els elements de cohesió de la societat andorrana”, de la qual el parlamentari ha destacat la seva capacitat de resiliència. El president del grup liberal ha ressaltat les referències de la síndica a la problemàtica de l’habitatge o al conflicte bèl·lic. I costa ha destacat que les conseqüències que està tenint no són res més que “la geopolítica”. És a dir, que ens podem pensar que les coses passen molt lluny però succeeixen aquí mateix. I malgrat que fins ara s’han pogut “apaivagar” els increments de la llum, ara s’ha arribat a un “escalat” difícil de sostenir.

Pere López: “Andorra està situada en la major cirisi de poder adquisitiu de les famílies. Mai abans havia sigut tan car viure a Andorra”

Tan difícil que segons els socialdemòcrata Pere López, “Andorra està situada en la major cirisi de poder adquisitiu de les famílies. Mai abans havia sigut tan car viure a Andorra”. I d’això no només en té la culpa la guerra, ha dit López, que ha remarcat que ell mateix i la demòcrata Mònica Bonell representen el Principat en una assemblea del Consell d’Europa que ha de decidir què fa amb la Federació Russa, perquè no pot ser que un membre d’aquest organisme bombardegi població civil a la brava. “Hi ha d’haver una reacció a l’alçada de la implicació d’aquest fet.”

Però el socialdemòcrata ha tornat a posar la banya amb el tema econòmic. En remarcar com de car és viure a Andorra. I com de malament està gestionant a parer de López la situació el Govern, que lluny de prendre decisions per alleugerir la càrrega de les famílies incrementa, ha recordat, el preu d’accés als centres sociosanitaris. I “en el context de la invasió a Ucraïna no sembla que la situació hagi de millorar en els propers temps”, ha augurat el president del grup socialdemòcrata.

Ha estat després el torn del demòcrata Carles Enseñat, que després de valorar com a institucional el discurs de Suñé s’ha centrat en dos temes fonamentals. La guerra i la pandèmia. “Ningú d’aquesta sala hauria pensat” haver de viure una situació com la que està passant a Ucraïna. Per tant, i davant d’aquest fet, Andorra tenia l’obligació “de respondre com a país”. I de fer-ho doblement. Una, deixant clar que el Principat està en contra de la invasió bèl·lica. I, segon, enviar un missatge rotund respecte que “a Andorra no es pugui fer el que a Europa no es pot fer”. I d’aquí la proposta de sancions i bloquejos acordada i que, per ara, no ha suposat cap actuació segons que ha dit el cap de Govern, Xavier Espot.

Casa de la Vall il·luminada amb els colors de la bandera aquesta nit del 14 de març.
Casa de la Vall il·luminada amb els colors de la bandera aquesta nit del 14 de març. Toni Solanelles

Enseñat també ha parlat després de la pandèmia per dir que serà millorar valorar la situació en quinze dies, quan es faci efectiva la dimissió del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. “Se’ns en va el ministre que era el nostre referent”, ha dit Enseñat, que ha remarcat que “n’estem molt agraïts” alhora que ha reconegut que, ara per ara, s’hi perd molt. Martínez Benazet perquè per culpa de la malaltia ha vist minvada la seva qualitat de vida i el seu estat de salut. I el país perquè queda sense un gestor sanitari a primera línia.

Josep Pintat: “Estem bastant sols. Quan ningú ens consulta a l’hora de prendre decisions sinó que l’únic que podem fer és acatar decisions…”

I Josep Pintat ha tancat la roda -ni Carles Naudi ni Carine Montaner no s’han manifestat- amb un al·legat que només el líder de Terceravia pot fer. No han calgut ni tan sols preguntes. Pintat ha destacat que Suñé “ha fet balanç” com en altres ocasions i que ha posat en relleu que “la unió ha estat un element clau per sortir de la pandèmia”. El president de Terceravia hi està totalment d’acord i, a més, assegura que la seva formació ha promogut dita unitat. Amb el que no ha estat d’acord és en cercar la unitat al tomb de l’ex-alcaldessa de Madrid Manuela Carmena, citada per la síndica. “Els referents s’han de buscar de casa”, ha dit Pintat.

El parlamentari lauredià també ha ressaltat les referències de Suñé a la transparència. Però no pas per fer seguidisme de l’elogi de la síndica, sinó per recordar que “la transparència hi ha de ser. La informació ha de ser fluïda i àgil”. I això ho troba a faltar, Pintat, que també ha deixat clar que “de neutralitat en el món globalitzat no n’hi ha” i que cal ser més que solidaris. És a dir, veure què es pot fer davant l’encariment de preus i les dificultats econòmiques perquè, ha afirmat, les dificultats i els conflictes només evidencien una cosa: “Estem bastant sols. Quan ningú ens consulta a l’hora de prendre decisions sinó que l’únic que podem fer és acatar decisions…” Sols. Mirant a la cartera i pensant en Ucraïna mentre la pandèmia no acaba de marxar, l’accés a l’habitatge continua sent un maldecap i bla bla bla.

Comentaris

Trending