Suñé crida a “cuidar” i “enfortir” la democràcia davant “els populismes i els extremismes”

La síndica general defensa que cal tenir present que “ens devem a la ciutadania” i que cal buscar fórmules per facilitar la seva participació política més enllà de les eleccions

Un moment del discurs de la síndica general, Roser Suñé.
Un moment del discurs de la síndica general, Roser Suñé. T. S.

La síndica general, Roser Suñé, ha fet una crida a “cuidar” i  “enfortir” la democràcia andorrana davant el risc que representen els “populismes i els moviments extremistes”. En el discurs per commemorar el 29è aniversari de la Constitució, la presidenta del Consell General ha defensat que cal incrementar la participació política de la ciutadania i la transparència de les institucions. També ha tingut paraules d’agraïment als professionals que han lluitat en primera línia contra la pandèmia (des de metges a professors) i pel poble ucraïnès, víctima de la guerra.

En l’al·locució, encara davant un nombre limitat de convidats, tot i que més elevat que l’any passat, Suñé ha remarcat la importància que té “cuidar”. Especialment a les persones properes, però també ha posat en relleu que cal fer-lo de la mateixa forma “amb la democràcia que volem que visqui, que creixi i es desenvolupi”. Ho ha fet citant qui fou alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena.

“No podem romandre en silenci”, ha reclamat la presidenta del parlament en referència a la guerra a Ucraïna, a la vegada que ha deixat clar que “com a país sempre advocarem pel diàleg com a instrument principal per a la resolució de conflictes”

Això, ha remarcat, és important en un context delicat, amb “el risc que es vegi afeblida pels creixents populismes i moviments extremistes”. Per això, ha apuntat, “n’hem de saber tenir cura i assegurar-ne el bon estat de salut”. Per aconseguir-ho, cal “enfortir les institucions perquè compleixin de manera efectiva les tasques que els hem encomanat i tenir ben present que, en última instància, es deuen a la ciutadania”. Així, ha posat en relleu “el repte” que es té al Consell General: “hem de ser capaços de mantenir debats constructius que vagin més enllà de les estratègies a curt termini”.

La presidenta de la cambra també s’ha mostrat partidària de donar més opcions de participació a la ciutadana. “Hem d’obrir-nos i que vagi més enllà del sufragi cada quatre anys”, ha afirmat. També ha manifestat que les institucions han de “governar amb més transparència” sempre pensant que la població “ha de poder conèixer en tot moment les actuacions que regeixen el seu dia a dia”.

Durant el discurs, la síndica general ha afirmat que “hem d’assegurar-nos que ningú es queda al marge del benestar que entre tots hem construït”. Per aquest motiu, entre altres problemes ha acceptat que cal donar resposta al problema de l’habitatge que, com ha recordat, està consagrat com a dret a l’article 33 de la Constitució. “Les institucions públiques tenim, per tant, el deure de garantir-lo”, ha assegurat.

Suñé també ha tingut un record per la guerra provocada arran de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia. “No podem romandre en silenci”, ha reclamat, a la vegada que ha deixat clar que “com a país sempre advocarem pel diàleg com a instrument principal per a la resolució de conflictes”.

La síndica general ha recordat també la pandèmia, que ha qualificat de “la crisi més profunda i global d’aquest primer quart de segle”. I ha volgut expressar l’agraïment a tothom que ha participat en el combat contra ella. Des de sanitaris a mestres, tot remarcant que “les escoles no podien tornar a tancar” i posant en relleu “els esforços” fets per mestres però també per les famílies. També ha recordat aquells sectors econòmics que més han patit les conseqüències de les restriccions sanitàries.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending