La molècula de l'esperança

Resultats preliminars però molt prometedors, suggereixen que la hidroxicloroquina pot resultar eficaç en la lluita contra el coronavirusCientífics xinesos van descobrir la seva capacitat per frenar l'avanç de virus, i altres investigadors nord-americans i francesos han fet posteriorment assajos que demostrarien que també presenta propietats profilàctiques

Comentaris

Resultats preliminars però molt prometedors, suggereixen que la hidroxicloroquina pot resultar eficaç en la lluita contra el coronavirus. Es tracta d'una molècula relativament senzilla que s'utilitza contra la malària i també en el tractament de l'artritis reumatoide i de l'lupus. En un estudi recent realitzat amb vint pacients de Covid-19 ingressats en un hospital de Marsella, es va observar que aquells que van prendre hidroxicloroquina durant sis dies van mostrar una clara millora.

La cloroquina i la hidroxicloroquina compten amb una llarga història mèdica, tot i que als Estats Units només es va autoritzar el seu ús a partir de l'any 1955. S'utilitza en altres països des de fa gairebé un segle per combatre diverses malalties i s'administra per via oral. A Espanya, es comercialitza principalment sota les marques Resochin, Dolquine, Hidroxicloroquina Ratiopharm i Xaban. Científics xinesos van descobrir la seva capacitat per frenar l'avanç de virus, i altres investigadors nord-americans i francesos han fet posteriorment assajos que demostrarien que també presenta propietats profilàctiques, imprescindibles per protegir el personal sanitari encarregat de tractar els malalts per Covid-19, per exemple. 

Un especialista en malalties infeccioses, ha demostrat que després de sis dies de tractament, la càrrega viral del 75% dels pacients sotmesos a l’’hidroxicloroquinaés resulta negativa

A Marsella, el  científic Didier Raoult, especialista en malalties infeccioses, ha demostrat que després de sis dies de tractament, la càrrega viral del 75% dels pacients sotmesos a l’’hidroxicloroquinaés resulta negativa. Aqueixos malalts s’acaben curant del virus, mentre que el 25% restant no es troba en estat sanitari greu. Aqueix tractament, que actualment s’està provant a la Xina,  Aquest estudi ha estat, però, criticat per altres científics que adverteixen que la cloroquina és tòxica i pot tenir efectes secundaris greus, raó per la qual demanen estudis més profunds per contrastar uns resultats que qualifiquen de prematurs. L'estudi es va publicar a la revista International Journal of Antimicrobial Agents del qual n’és el director el mateix Raoult, fet molt criticat ja que trenca amb les normes ètiques habituals de publicació científica.

Tot i les reticències inicials, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris reconeix que "malgrat algunes prevencions, les expectatives que han generat aquests principis actius són molt altes". A Andorra s'està duent a terme un assaig liderat per l'epidemiòleg del’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà, amb el mètode profilaxi pre-exposició (PrEP). 

Teva, un dels majors fabricants que operen a Espanya, ha donat 390.000 dosis, però avisa que no podrà aconseguir més fins a finals d'abril

L’estudi consisteix a subministrar un antiretroviral als contagiats per fer baixar la càrrega vírica de manera que es redueixi el període de possible contagi, que ara mateix és de catorze dies. A més, als possibles contactes dels infectats els donen hidroxicloroquina.El problema és aconseguir prou quantitat de la cloroquina. Teva, un dels majors fabricants que operen a Espanya, ha donat 390.000 dosis, però avisa que no podrà aconseguir més fins a finals d'abril. La seva planta de producció està a l'Índia, on també acaba de decretar el confinament dels seus 1.300 milions d'habitants.  Un altre dels grans productors, la suïssa Novartis, s'ha compromès a donar els 130 milions de dosis que té en estoc, encara que no ha aclarit quant lliurarà a cada país. Davant la forta demanda, la companyia ha anunciat que fabricarà altres 80 milions de dosis, però es dóna de termini fins al maig per aconseguir-ho.

 

 

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending