Jan i Superlópez, dibuixats a la història de la Massana

La parròquia ha entregat avui a l’il·lustrador la primera medalla a fill predilecte que s’atorga en la inauguració de l’exposició d’un dels seus còmics que acull el Museu del Còmic

“Parlar de còmic a la Massana és fer-ho de Jan”, apuntava el conseller de Cultura, Guillem Forné. Ho és fer-ho a la Massana, i gairebé també a la història del tebeo espanyol. Superlópez és un dels personatges mítics, conjuntament amb Mortadelo y Filemón o Zipi y Zape. A més, es tracta d’un dels que té més trajectòria editorial, amb 80 àlbums publicats des del 1979.

Jan, com s’ha confessat avui, té una petita predilecció per Andorra. De fet, Superlópez ha acudit diverses vegades al país per viure algunes de les seves aventures més trepidants, amb personatges mítics i molts llocs emblemàtics de fons. Avui, la història del superheroi i el seu autor s’ha unit una vegada, més, i per sempre, a la de la Massana. La parròquia ha creat i li ha atorgat el distintiu de fill de predilecte. Més de 12 visites, ni una falta al saló del còmic i dos àlbums amb imatges del Principat bé ho valien.

Aquesta medalla el dibuixant l’ha rebuda envoltat de 48 originals de la seva obra “Las montañas voladoras”. Ben bé es podria dir, que l’han pogut rebre el Jan i el Superlópez a la vegada, dibuixant una nova aventura a la parròquia. L’exposició, que es pot visitar al Museu del Còmic, recull les imatges del dècim àlbum del superheroi, una adaptació a la seva pròpia manera, enteniment i ploma de la mítica ‘Viaje al centro de la tierra’, de Julio Verne.

Aquest any ha sigut el 34 aniversari d’aquest àlbum, tal com ha explicat el president de l’ARCA (i nét de Boris I als còmics), Joan Pieras. Per aquest motiu, s’han mostrat els originals directament a color, “demostra el gran artista que és, perquè amb aquesta tècnica, si t’equivocaves, anava la pàgina sencera fora”. De fet, es tracta d’una de les exposicions més completes que es poden trobar de l’artista i que s’han fet mai sobre el còmic.

Però, també fa 17 anys que es va publicar ‘Montañas voladoras’, un tebeo on és difícil no reconèixer cadascun dels racons que Jan va plasmar, que va cuidar cada detall i que reflecteixen la relació propera que té amb Andorra. En aquestes pàgines es pot veure com un descendent de Boris I, inspirat en Pieras, tracta de reconquistar el país i establir la seva monarquia. Potser el nét del rei no aconsegueixi (o sí) reconquistar Andorra al final de les seves aventures de l’àlbum. Però, sense dubte, Jan s’ha creat un lloc privilegiat a les pàgines de la història de la Massana.


 

Etiquetes

Comentaris

Trending