Il·luminats per la crisi

(AMB VÍDEO) S’encenen els llums nadalencs de manera conjunta a Andorra la Vella i Escaldes amb una reducció important de guarniments i consum a totes dues parròquies però amb la confirmació que després de la pandèmia torna del tot “la il·lusió”

T

T. Solanelles / P. Candel

Comentaris

Encendre els llums, conjuntament. Explicacions, per separat. Això sí, les cònsols majors d’Andorra la Vella i Escaldes, Conxita Marsol i Rosa Gili, totes dues en territori escaldenc, han evidenciat sintonia comuna: l’estalvi energètic no resta il·lusió. Ben al contrari. La crisi, per ara, no resta ni un borrall de ganes de celebrar un Nadal amb plena normalitat després de dos anys complicats per la pandèmia i les seves seqüeles. De moment, la il·luminació específica nadalenca ja està en marxa.

Marsol i Gili han escenificat l’encesa conjunta al carrer de la Unió. Després, cadascuna hi ha dit la seva per separat i cadascuna ha acompanyat la seva respectiva desfilada. Cap a Coprínceps la titular d’Escaldes, cap al Poblet de Nadal la responsable d’Andorra la Vella. Totes dues estan convençudes que la reducció lumínica no suposarà menys atractiu. Ben al contrari, les dues mandatàries comunals han coincidit en afirmar que “som un país turístic i hem de crear ambient també pels visitants”, ha dit Marsol. “L’economia ha de funcionar i la màgia del Nadal per als nens, també”, hi ha afegit Gili.

encesa de llums
Encesa conjunta dels llums al carrer de la Unió.

A les 6 de la tarda s’han posat en marxa els guarniments nadalencs a les parròquies centrals. Menys elements, en menys llocs, i menys hora. “Ho hem hagut de reduir per la situació mundial”, recordava la cònsol escaldenca. “Tothom ho entendrà i ho entén”, ha assegurat la mandatària de la capital, que ha quantificat el cost del consum energètic nadalenc. L’hivern passat, 6.000 euros. Enguany espera gastar-ne 3.000. De consum, quedi clar. Una altra cosa són els costos derivats dels guarniments o de les instal·lacions. No cal dir quant costa la inversió en canviar la xarxa de la ‘mecànica’ tradicional a la il·luminació LED. Són centenars de milers d’euros.

En tot cas, hi havia tanta il·lusió per part del públic assistent a l’encesa conjunta -amb molta canalla, és clar, molt públic familiar- com per part dels polítics comunals que s’han aplegat al carrer de la Unió, que no eren pocs. I una vegada amb els llums en marxa i les notes musicals posant a prova els límits acústics, cada delegació comunal ha anat a la seva. Els uns amb la Cia. Mademoiselle Paillette i les seves xanques i globus. Els altres amb l’osset de peluix articulat i gegant. Vaja, d’osset més aviat poc.

Poblet de Nadal amb estalvi energètic, però el mateix públic de sempre

La comitiva de la capital ha enfilat avinguda Meritxell cap amunt. També ho ha fet un fum de gent seguint l’osset de peluix i amb l’esperança de poder recollir una xocolata calenta i un tros de coca a la porta del comú. Marsol i companyia s’han aturat abans, i han recollit al cap de Govern, Xavier Espot, i s’han dirigit cap al centre de la plaça del Poble. Aquest divendres, però, nucli del Poblet de Nadal, on esperava un volum important de ciutadans per veure com s’encenien, també, els llums del sostre.

Amb l’arribada al punt clau, al botó roig que havia de donar per començada l’activitat al Poblet de Nadal – tot i que les casetes ja estaven obertes, i la gent comprant – s’ha iniciat també un compte enrere. Si les llums s’han encès o no abans de prémer el botó, ja és una altra cosa. El sospir i l’exclamació ha estat col·lectiva i, amb la il·luminació, també s’ha deixat sentir la il·lusió entre els presents. Que eren molts i ben apilats davant la glorieta.

 

Gairebé de forma immediata, han pujat el Cor dels Petits Cantors, que han ofert un petit concert per amenitzar l’estona. No ha faltat l’ànim del director de l’Institut de Música d’Andorra la Vella a tots els presents que tinguin ganes de participar en la formació. Després, la banda de música ha tocat nadales clàssiques, amb el més que típic ja ‘All I want for Christmas’ de Mariah Carey.

Mentre tot això succeïa a la plaça del poble, amb les fotos corresponents a les decoracions, la gent acudint a les casetes a veure què es venia i els primers patinadors a la pista, al comú es formava cua. Més d’una cinquantena de persones esperaven per servir-se una bona ració de coca i la xocolata, sense importar el temps que els pogués portar. I amb les llums i l’esperit, s’ha donat per inaugurat el Poblet de Nadal.

Comentaris (3)

Trending