“Hi ha molts mites sobre l’escriptura i sobre l’escriptor”

La lectora professional Elena Aranda ha recuperat els tallers en aquesta matèria després d’haver-los d’aturar a causa de la Covid-19, sent el primer a la Biblioteca Pública de Govern

Escriure un llibre no és una tasca fàcil. Molt menys si es tracta del primer. Les preocupacions, els dubtes i la idea d’abandonar-ho sempre ronden i poden arribar a imposar-se. “Hi ha molts mites sobre l’escriptura i sobre l’escriptor, sembla que s’hagi de ser d’una manera molt concreta per poder ser-ho”, afirma la lectora professional i assessoria literària, Elena Aranda. El pròxim dissabte, 2 d’abril, recupera un dels tallers que, precisament, se centra en la introducció al projecte. Es farà a la Biblioteca Pública de Govern i és gratuït i limitat a 10 assistents.

La pandèmia va haver de frenar aquests tallers, però Aranda ha tornar a reprendre’ls a la mínima ocasió. “Van dirigits a qualsevol persona que tingui un projecte, sigui una obra de ficció o de no-ficció, i que per algun motiu no sap si té les habilitats per portar-lo a terme”, explica. Per tant, el que fa durant tres hores és mesurar les capacitats dels participants, analitzant quin tipus d’escriptor és. “Cada escriptor és un món, però molts d’aquests mons són coincidents”, afirma, “llavors la idea és veure quin tipus s’és per després veure que allò que són dificultats o que són maneres, o que no ens en sortirem, són qüestions que passen als més reconeguts”.

A continuació, arriba el moment de saber com organitzar-se. “Al final escriure no només és el fet de posar-se amb un ordinador o un bolígraf, sinó que es tracta de pensar-ho com un procés”, explica Aranda. S’han de tenir idees, però després posar-les en ordre per saber com desenvolupar-les i portar-les a terme. “És tan important com escriure, o com revisar tot el que s’ha escrit per poder donar-li l’acabat al text narratiu”. Es tracta, en general, d’un taller que se centra a inspirar, amb teoria i pràctica, “és molt dinàmic”.

La importància de recórrer a aquests tallers és que “hem d’entendre que cadascú és d’una manera, i hem de saber com som i com ens sentim còmodes a l’hora d’escriure o abordar un projecte literari”. Aranda s’encarrega, en aquest temps exprés de donar les nocions bàsiques i més simples d’aquest fet. De posar en ordre les primeres idees perquè després els assistents siguin capaços de desenvolupar-les. A causa de la limitació de l’aforament s’espera que puguin acudir 10 persones, tot i que es plantejarà fer una segona edició si es crea llista d’espera.

Principalment, el que Aranda vol remarcar amb aquests tallers és que la idea ha de començar la base. L’error principal que es comet és començar la casa per la teulada. “No es tracta de què sigui el nou premi Nobel de Literatura, sinó que si tens una història a explicar, hi ha una part molt tècnica que s’ha de tenir en compte”. De fet, assegura que l’escriptura no és “per a uns quants talents qualificats”, sinó que és per a tots aquells que vulguin fer-ho. Això sí, arribar a un gran públic sempre és més complicat, “però si tens una sèrie de persones a qui el teu llibre pot ajudar o li pot interessar, endavant”.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending