Guerra ‘de merda’ entre cònsols i veterinaris

Els comuns han fet creu i ratlla a alguns professionals de la veterinària des que han demanat que les administracions assumeixin també els costos per l’ADN dels gossos censats a Escaldes, parròquia que no s’ha afegit al projecte perquè no hi creu

El clima entre cònsols i veterinaris està calent. Molt. Enrarit és poc. La guerra que hi ha entre els uns i els altres pel projecte de l’ADN caní és d’allò més notable, encara que sembla, ara, que la unitat que hi havia entre els professionals de la veterinària ja no és tanta. O això és el que creuen els mandataris comunals, que esperen un posicionament formal dels veterinaris en relació amb la seva voluntat de participar en la qüestió. Com a professionals. Sense més. Els cònsols admeten consideracions d’ordre científic, tècnic.

Ara bé, els mandataris comunals no estan disposats a assumir orientacions polítiques. Ni tampoc ‘mercantilistes’. I creuen, segons fonts properes a la reunió de cònsols, que la situació ha derivat cap aquí almenys per dos dels set o vuit professionals que van signar l’informe tècnic que qüestionava contundentment el projecte de l’ADN caní fins a invalidar-lo. Tècnicament, els veterinaris consideren que el genotipatge no és un sistema prou fiable, que té un elevat índex d’error.

Mentre que els veterinaris tenen clar que el genotipatge no és fiable, els responsables comunals immersos en el projecte de l’ADN caní creuen que hores d’ara és l’única solució possible

Els cònsols, segons les fonts consultades, assumeixen que no la fórmula de l’ADN és on és perfecte, ni tan sols definitiu. “Però hores d’ara és l’únic sistema que hi ha i ens trobem que del 80% de les queixes per l’estat de les vies públiques, per la qüestió de la higiene, té a veure especialment amb els excrements dels gossos”, afirmen les fonts properes als comuns. “S’ha donat resposta a totes les demandes científiques o tècniques dels veterinaris i se’ls ha dit que els comuns volen fer la prova, i que si no funciona, els cònsols no tindran cap problema en assumir l’error, anunciar que el projecte no ha funcionat i a retirar-lo”.

Els veterinaris van elaborar un contundent informe per deixar clar que l’extracció d’ADN i les proves posteriors no funcionaran perquè en la immensa majoria de les ocasions les analítiques no seran concloents i, per tant, per motius diversos, no es podrà sancionar la persona incívica que permetrà que el seu animal defequi a la via pública sense més. Els cònsols van demanar, ho admeten les fonts, un informe a la UTE hispano-andorrana a la qual han adjudicat els treballs que rebatés els arguments dels veterinaris.

Evidentment, el nou informe contradiu algunes de les consideracions dels professionals de la veterinària però n’hi ha d’altres que són irrebatibles. És evident, per exemple, que la presència de turistes amb mascotes corrompran qualsevol prova i, per tant, els caps de setmana es farien menys recollides de mostres perquè ja es parteix de la base que el percentatge d’error o de resultat no concloent serà molt més elevat. Fins aquí tothom estaria d’acord.

Una imatge de la campanya promoguda pels comuns -excepte Escaldes- sobre l'ADN caní.

Relacionat

Els veterinaris s’oposen a la identificació canina a través de l’ADN

El que no accepten els cònsols, segons les fonts consultades, és que després d’estar d’acord en allargar el termini de gratuït, en fer menys feixuc el tràmit burocràtic per registrar les mascotes… i d’altres, ara els veterinaris, o alguns d’ells, facin noves peticions. Haurien demanat, per exemple, que els comuns es facin càrrec dels 18 euros que costa l’extracció de la mostra, i els cònsols finalment haurien mostrat el seu acord amb la petició. Però per on no passen és per la darrera exigència feta, suposadament, per alguns dels veterinaris.

“Ens trobem que del 80% de les queixes per l’estat de les vies públiques, per la qüestió de la higiene, té a veure especialment amb els excrements dels gossos”, manifesten des de l’entorn consolar

La darrera demanda seria que els sis comuns participants en el projecte de l’ADN caní assumeixin la despesa derivada de completar tot el procés necessari amb els gossos registrats, censats, a Escaldes, parròquia el comú de la qual es va desmarcar del projecte des de l’inici. I per aquí, admeten les fonts consolars consultades, no hi pensen passar. “Al final hi ha un rerefons polític i mercantilista que els resta credibilitat a alguns d’ells, com a mínim”, diuen les fonts en relació amb alguns veterinaris. Els comuns creuen que hi ha una part del posicionament dels professionals de la veterinària que té a veure amb el fet que volen assegurar-se cobrar la feina sense que afecti els seus clients. I que sigui l’administració qui ho assumeixi tot.

La pugna puja de to. I els comuns, la majoria, no pas tots, igual com passa amb els veterinaris, no veuen com resoldre la solució. Mantenen que no és una qüestió d’educació. Perquè tothom, o gairebé, és conscient que cal no embrutar els carrers. “Et pots trobar que el mateix propietari que recull la tifa del seu gos quan veu un agent de circulació a l’horitzó no replega l’excrement si no hi ha ningú al voltant.” I per aquesta merda els cònsols no hi passen. Almenys, els cònsols de les sis parròquies que estan immerses en el projecte.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending