Els veterinaris s’oposen a la identificació canina a través de l’ADN

Els professionals de la veterinària mantenen que el genotipatge amb finalitats sancionadores té un percentatge d’èxit molt baix

Comentaris

Una imatge de la campanya promoguda pels comuns -excepte Escaldes- sobre l'ADN caní.
Una imatge de la campanya promoguda pels comuns -excepte Escaldes- sobre l'ADN caní. adncaní

Una part molt important dels veterinaris del país s’oposen frontalment al projecte d’ADN caní que impulsen conjuntament els comuns i el Govern a través del ministeri d’Agricultura. Creuen que més que ajudar, aquesta iniciativa pot ser contrària a les consecucions assolides fins ara. I asseguren que si acaben participant en la qüestió serà per les pressions que exerceix l’administració.

Els professionals de vuit clíniques veterinàries del país han analitzat “la viabilitat, eficàcia i fiabilitat del sistema d’identificació de l’espècie canina mitjançant l’anàlisi d’ADN en base a criteris científics, tècnics, logístics, administratius, jurídics i econòmics”. I a partir d’aquí han emès un informe que té una conclusió contrària dels professionals de la veterinària al projecte.

“No considerem convenient ni necessari l’establiment d’un sistema d’identificació caní a través de l’ADN, ja que el genotipatge amb finalitats sancionadores, té un percentatge d’èxit molt baix, no garanteix la resolució del problema d’higiene a la via pública i en canvi posa en perill els èxits assolits amb l’actual sistema d’identificació mitjançant el transponedor (microxip) i el propi registre d’animals de companyia”, afirmen els veterinaris en una nota. Per tot plegat, “proposem la modificació del reglament en el sentit que l’únic dispositiu d’identificació obligatori sigui el transponedor”.

“No considerem convenient ni necessari l’establiment d’un sistema d’identificació caní a través de l’ADN, ja que el genotipatge amb finalitats sancionadores, té un percentatge d’èxit molt baix, no garanteix la resolució del problema d’higiene a la via pública i en canvi posa en perill els èxits assolits amb l’actual sistema d’identificació mitjançant el transponedor (microxip) i el propi registre d’animals de companyia”

Els veterinaris deixen clar que respecten la capacitat normativa i legislativa governamental, i expliquen que “per aquest motiu, vam adreçar aquest informe al ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. També vam compartir el document a les autoritats comunals promotores del projecte del genotipatge caní”. En un comunicat emès aquesta tarda recorden que “ens hem reunit presencialment i telemàticament en diverses ocasions per exposar els diferents criteris que justifiquen el nostre posicionament”.

Els professionals de la veterinària deixen “palès que la posició dels centres veterinaris respecte a la viabilitat i efectivitat del projecte del genotipatge no ha variat des del moment que es va presentar al nostre col·lectiu. Hem de lamentar, que malgrat les reunions que s’han portat a terme amb Govern i comuns, previ a la presentació del projecte, no s’ha tingut en compte les observacions aportades pel nostre col·lectiu ni s’ha treballat de manera consensuada ni participativa en l’elaboració del reglament ni tampoc dels protocols per realitzar dit projecte”.

Els veterinaris reclamen que davant qualsevol iniciativa que els afecti, com a privats que són, que abans se’ls consulti de manera vinculant. “Els centres veterinaris no som aliens al context de pandèmia que vivim. Ens trobem en la primera línia d’atenció ciutadana. Les consultes que rebem són un bon termòmetre de la situació econòmica que travessa el nostre país. Per aquest motiu considerem que l’impacte econòmic que representa aquest projecte, en un moment com el que estem vivint, no està justificat ni és proporcional als resultats i objectius esperats”.

El projecte passa perquè els titulars de gossos els hagin de sotmetre a una extracció d’ADN per tal de tenir una base de dades que permeti identificar, si escau, el responsable dels excrements que eventualment puguin aparèixer a la via pública i conseqüentment, l’administració pugui imposar sancions. "Els centres veterinaris del Principat d’Andorra no creiem en el projecte del genotipatge i en tot cas si hi participem serà perquè ens veiem obligats, davant la insistència i la pressió del Govern i dels comuns participants, a col·laborar en aquest projecte.”

La cònsol major d'Escaldes Engordany, Rosa Gili.

Relacionat

Gili qualifica de "devastador" l'informe dels veterinaris sobre la utilitat de l'ADN caní

Comentaris (7)

Trending