Guerra consolar russo-ucraïnesa per WhatsApp (i una mica més)

La tensió entre Antoni Zorzano i Narcís Socías, explicitada en molts dels àpats que celebren els cònsols honoraris, ha arribat a tal nivell que el primer ha denunciat el segon per suposades amenaces de mort i el segon acusa el primer de voler-lo difamar

Si no fos perquè la guerra entre Rússia i Ucraïna és una cosa extraordinàriament greu i seriosa, la tensa relació entre els cònsols honoraris ucraïnès i rus al Principat seria de riure per no plorar. De fet, l’enfrontament entre Antoni Zorzano i Narcís Socías està hores d’ara en mans de la policia. En efecte, el cos d’ordre tramita com a mínim una denúncia del cònsol ucraïnès contra el rus per suposades amenaces de mort. Bona part de la tòxica relació que mantenen té com a base els àpats consolars i, sobretot, el grup de WhatsApp que tenen els diplomàtics honorífics.

Arran de l’esclat de la guerra, i de certs comportaments personals d’un i altre, les indirectes i els atacs més o menys explícits especialment de Zorzano cap a Socías serien una constant tant a través del WhatsApp com en alguns dels dinars que, més o menys de caràcter mensual, celebren els membres del cos consolar honorari. La tensió ha estat especialment elevada al tomb dels dos darrers dinars. El penúltim, organitzat per Bèlgica, i l’últim, que es va celebrar dijous de la setmana passada al restaurant del casino, i que s’encarregava de preparar la cònsol de Brasil.

En el penúltim, un de tants comentaris que hauria deixat anar Zorzano hauria fet, segons fonts consultades, que Socías abandonés el restaurant abans de temps assegurant que no acudiria mai més a cap reunió ni cap dinar mentre el cònsol ucraïnès continuï sent el que és. Zorzano, més enllà del conflicte entre països, hauria insistit molt en el comportament o la imatge que projecta a parer seu el cònsol rus. Fins al punt que no el consideraria, ell, digne del càrrec.

El cònsol honorari rus, d'esquenes, durant la discussió d'aquest divendres.

Relacionat

El cònsol honorari rus involucrat en una baralla a la sortida d’un local d’oci nocturn

A Socías, però, cap dels seus superiors -des de l’ambaixada de Moscou a Madrid fins al ministeri d’Exteriors rus- no l’hauria qüestionat. Davant d’això, la resta de cònsols s’haurien mantingut sempre al marge de consideracions personals i també haurien deixat de banda aspectes relacionats amb el conflicte bèl·lic. Per això es va fer l’esforç per convèncer Socías que havia de continuar anant als àpats perquè en cas contrari, venia a donar la raó a Zorzano.

Arribaria dijous de la setmana passada i una estona abans que es fes l’hora a la qual s’havia convocat un nou dinar, Zorzano va enviar al grup de WhatsApp consolar un vídeo on apareixia Socías enmig d’una batussa a l’exterior d’un local d’oci nocturn del Tarter. Dies després, aquella gravació, que va ser compartida en un grup on hi ha prop d’una trentena de persones agregades, acabaria fent-se viral a través dels mitjans de comunicació. L’altercat s’havia produït unes setmanes abans. I el cònsol ucraïnès va acompanyar les imatges amb un nou escrit atacant el seu homòleg rus, tot deixant clar que a parer seu Socías no era prou honorable per ostentar el càrrec.

WhatsApp Image 2023 05 04 at 19.25.56
Una imatge del darrer dinar, poca estona després del missatge de Zorzano per WhatsApp que va fer que Socías ja no hi acudís i hi enviés una secretària.

Aquella situació va tornar a fer saltar pels aires la pacificació prèvia que semblava que havia arribat gràcies a la intermediació d’altres de les persones cònsols honoraris. Socías va fer notar el seu malestar i va fer anar al dinar una secretària seva perquè la ‘cadira russa’ no quedés buida. El fet que uns dies després aparegués la filmació als mitjans de comunicació va acabar d’enverinar-ho tot plegat. Fins al punt que Socías, presumptament, hauria amenaçat de mort Zorzano. A més a més, el cònsol rus acusava -i acusa encara- el cònsol ucraïnès d’haver filtrat la gravació als mitjans de comunicació, un element que al seu entendre podia constituir un acte difamatori.

Davant de les amenaces, Zorzano hauria interposat una denúncia contra el cònsol rus. A més, creia o creu, vaja, el representant honorari ucraïnès, que amb l’acció interposada davant de la policia i les indagacions que aquesta faci, no només s’haurà de resoldre el que sia respecte de les amenaces sinó que també “aflorarà la veritat” respecte a la gravació de la batussa que va tenir Narcís Socías com un dels protagonistes. En fi, la guerra consolar entre Rússia i Ucraïna també ha arribat a Andorra. Via WhatsApp, sobretot, i entre Zorzano i Socías.

Etiquetes

Comentaris (16)

Trending