La grip ‘guanya terreny’ a la Covid

Després de dues setmanes d’una incidència notable, la infecció respiratòria torna a baixar però sempre al mateix nivell que els territoris de l’entorn

Després que durant dos anys la Covid s’hagi menjat ‘tot el pastís’ de les afeccions de naturalesa inicialment respiratòria, la grip torna a alçar el cap. No és que el SARS-CoV-2 ja no es detecti. No és el cas. Però hi ha una major convivència. Igual que també es detecten altres virus. Les dues darreres setmanes, la grip ha arribat al seu punt àlgid d’aquest hivern. S’han tingut molts més casos que l’any passat però sense arribar encara als nivell de la pre-pandèmia. I respecte de la pre-pandèmia, els casos han arribat si al calendari ens referim, més tard.

La cap de l'Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, explica que el control relatiu a la grip es fa tradicionalment entre la setmana 40 d’un any i la 20 de l’any següent. I que sol ser durant el mes de gener, això abans de la irrupció de la Covid, quan hi ha el nivell de contagis més alts. Enguany, la incidència major cal situar-la al tomb de la darrera setmana de febrer i la primera de març. Potser alguns dies més. Aquesta setmana els casos ja tornen anar a la baixa. Res anormal, que quedi clar.

“No hi ha res de diferent a Andorra del que està passant al nostre entorn. Les troballes, proporcionalment, són les mateixes”, explica la cap de l'Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut

“No hi ha res de diferent a Andorra del que està passant al nostre entorn. Les troballes, proporcionalment, són les mateixes”, explica Vidal, que diu que el fet d’haver-hi una vigilància virològica major, producte de les moltes proves que es fan per la Covid i de l’evolució tecnològica que hi ha hagut els darrers temps permet identificar més i millor els virus. I la grip que més s’està detectant aquest hivern, és la grip A. Que ningú no s’espanti, no té res a veure amb “la grip que afecta els animals i obliga a sacrificar-los”, la també denominada grip aviar.

Res de res, que diria aquell. Vidal assegura que les dues variants que majoritàriament es detecten són la A i la B. I després hi ha sub-variants. La A sol ser majoritària com passa aquest hivern, encara que en algunes èpoques s’han detectat més casos de grip B. Per a les persones del carrer no hi ha canvis. Ni simptomatologia diferent ni cap altre canvi significatiu. Com aquell qui diu, els canvis són objecte d’estudi de laboratori. Res més. O com explica la responsable del ministeri de Salut en l’àmbit de l’epidemiologia, la diferència que hi pot haver entre A i B “no és apreciable, les persones no som capaces de distingir res”.

FACTORS

Molts diagnòstics de grip A -alguns dels quals, pocs, han portat a hospitalitzar els malalts; com cada any, res d’anormal torna a remarcar Vidal- es van donar al tomb del Carnaval d’Encamp, tal i com va avançar l’Altaveu. Aglomeració de persones, contacte físic, nits fredes, poca roba… Però Rosa Vidal deixa clar també que no es pot determinar un origen de res ni pressuposar que hi ha hagut un brot de grip. Com qualsevol virus respiratori, la grip és de fàcil transmissió i en un lloc amb gent aglomerada és més fàcil que corri. Això és aquí i a Kuala Lumpur. Dit això, ¿per què s’han començat a detectar casos de grip de forma rellevant a partir de la setena setmana de l’any i especialment a la vuitena i a la novena?

“Entenem que hi ha múltiples factors”, diu Vidal, que en essència explica que d’uns mesos ençà el nostre comportament “s’assembla més al de la vida anterior”. Anterior a l’esclat de la pandèmia. És clar, però, que les darreres setmanes s’han ajuntat dues coses: ha caigut l’ús de la mascareta producte de la flexibilització de la mascareta, i “la mascareta juga un paper de protecció, de barrera”, que decau en el moment que es retira i, alhora, “estem normalitzant la nostra vida i hi ha molt més contacte”.

Sovint, la simptomatologia de la grip i el coronavirus és similar.

Relacionat

Salut detecta un increment de casos de grip una vegada remet la Covid

Més enllà d’això, la cap de l'Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut governamental reconeix que aquest hivern menys gent que l’anterior s’ha vacunat contra la grip. I menys, és clar, que en temporades precedents a la pandèmia. La vacunació no ha arribat a les 8.000 dosis. ¿Això és bo? ¿És dolent? Vidal té clar que sempre que es recomana vacunar-se com més gent ho faci sempre és millor. Si la grip és normalitza, si hi ha més casos de grip, és producte, doncs, de la normalització de la vida. La suposada nova normalitat té aquestes coses. I la grip conviu amb la Covid.

Comentaris (2)

Trending