A esquiar a costa de l’empresa pública

L’exdirector de la societat valenciana Vaersa hauria fet servir la targeta VIP entre el 2007 i el 2011 per despeses de tota classe, incloses compres a una botiga del Principat durant un dia de Cap d’Any

L’exdirector general de l’empresa pública Valenciana d’Aprofitament Energètic de Residus SA (Vaersa), Felipe Espinosa, afronta una petició de presó de fins a sis anys. Se l’acusa de malversació continuada de diners públics, en un judici que es resoldrà per jurat popular. Entre altres coses, els seus membres hauran de valorar l’informe de les despeses efectuades durant anys amb la targeta Visa Or de la societat: més de 105.000 euros, segons la fiscalia. I d’aquests, hi ha càrrecs a botigues i restaurants d’Andorra.

Espinosa, que ja té diverses condemnes prèvies per altres actituds delictives, va estar al capdavant de Vaersa entre el 2007 i el 2011. I no es pot negar, almenys si s’analitza l’informe presentat durant la vista, que la targeta de crèdit per a despeses que se li va donar, una Visa Or, treia fum. I força fum. Àpats en restaurants, càrrecs a un concessionari de cotxes Jaguar, on va portar el seu vehicle a fer la revisió, o, fins i tot, un veterinari. I, també, compres a una botiga de material d’esquí al Principat, el Cap d’Any del 2011.

Esquíada a Andorra a banda, Espinosa també va pagar amb la targeta despeses a un veterinari o la revisió del seu Jaguar 

Justament, aquest és un dels pagaments destacats per la fiscalia en la seva acusació. Vol deixar clar que, a diferència del que argumenta la defensa, l’ús de la targeta en cap cas va ser per tasques vinculades a la direcció de l’empresa pública. L’advocat justificava les despeses perquè la dedicació del seu client a la societat era completa: tots i cadascun dels dies de la setmana. I d’una “honradesa extrema”. A banda, va justificar que totes elles eren conegudes i autoritzades per fins a quatre consellers del llavors govern popular de la Generalitat Valenciana: Esteban González Pons, José Ramón García Antón, Juan Cotino i Isabel Boing.

La fiscalia, en canvi, va posar la despesa a la botiga d’esquí d’Andorra juntament amb altres com a exemple d’aquells pagaments que, en cap cas, es podien atribuir a motius laborals. De fet, davant l’al·locució de la defensa va recórrer a la ironia: “És per a donar-li la medalla al mèrit del treball”.

Espinosa afronta una petició de pena de sis anys de presó. A banda, també es vol que se li imposin quinze d’inhabilitació absoluta per a l’exercici de qualsevol càrrec públic. L’exdirector de Vaersa ja va ser condemnat per la compra irregular d’una flota de tot-terrenys i pel pagament de sobresous a altres directius de la firma. En tots dos casos, es va declarar culpable. Ara, no ho ha fet, tot i que sí que ha avançat un pagament de 19.000 euros en concepte de responsabilitat civil.

Comentaris

Trending