Endevina qui ve a sopar

Sometent, prohibició de circular amb cotxe o moto, i la possibilitat que Giscard d'Estaing es presentés a casa d'algú per compartir taula

Comentaris

Valéry Giscard d'Estaing, mort aquest dimecres als 94 anys, va fer una visita oficial a Andorra l'octubre el 1978 on va coincidir amb el Copríncep Episcopal, Joan Martí Alanís amb motiu dels 700 anys de la signatura dels Pariatges. Durant la seva estada només van poder circular els vehicles autoritzats pel Consell General i es va cridar al Sometent perquè fes tasques de vigilància.

Durant alguns dies molts van somiar en ser Annick et Jean Baschou, una parella d'Orléans que la nit de Cap d'Any del 1975 van veure com Valéry Giscard d'Estaing es presentava a sopar a casa seva. L'expresident de França i Copríncep d'Andorra anava a sopar regularment a casa de francesos per conèixer les seves opinions. Més d'un es va preguntar si també aniria a sopar a casa seva si venia a Andorra. Es va anunciar la seva visita durant l'any 1978. Al juliol, però, durant les eleccions parcials a Andorra la Vella i a Escaldes-Engordany per cobrir llocs de conseller general es va saber que Giscard havia anul·lat la seva presència a Andorra per la festa nacional del 8 de setembre. 

Jaume Bartumeu, aleshores dirigent de l'Agrupament Democràtic de Andorra (ADA), opinava que la seva absència podia suposar una aturada en el procés de reforma democràtica. Els dos coprínceps havien de presentar abans que acabés l'any el seu projecte de reforma política i de modernització. De fet, els delegats permanents dels dos coprínceps ja havien adoptat algunes mesures com la regulació del contracte de treball (1974), la igualtat jurídica de l'home i la dona (1975), la creació del Ministeri Fiscal i la modificació del sistema elecció i la durada del càrrec de jutge d'apel·lacions (1976), l'entrada en vigor del Codi de la nacionalitat (1977), l'ampliació del nombre de batlles de dos a quatre (1977) i la creació de la parròquia d'Escaldes-Engordany (1978). Quedava pendent el decret de Reforma institucional que entraria en vigor el 1981. Estaria centrat quasi exclusivament en la creació del Govern,, que assumiria les funcions executives del Consell General.

Finalment, es va anunciar la visita pel 18 d'octubre. Aquell dia només podrien circular els vehicles autoritzats pel Consell General i per la Vegueria Francesa. Es va donar una autorització amb un segell i la foto de la persona autoritzada. Entre elles i amb un moto van seguit la comitiva Marc Forné de pilot i Casimir Arajol de paquet. Les avingudes Meritxell i Carlemany estaven buides i els vehicles que circulen ho feien a gran velocitat.

En el seu discurs va dir que "els coprínceps no són únicament els garants de la permanència i de la unitat andorranes"

Per garantir la seguretat es va cridar al Sometent i se'ls va armar. Alguna de les armes encara està a casa d'algun dels seus components perquè quan les van anar a tornar no hi havia ningú per recollir-les. El reforç del Sometent va ser fonamental perquè el Cos de Policia no tenia la plantilla actual. En una de les fotos que acompanya aquest reportatge es pot veure Jaume Marticella (Cigarró d’Encamp), Joan Bonet (restaurant Lydia de Pal), Duedra (Conxa de Canillo), Eduard Sànchez i Julio Call de Pal. La visita es va desenvolupar sense cap problema i en el seu discurs, Giscard d'Estaing va dir que "els coprínceps no són únicament els garants de la permanència i de la unitat andorranes, són també els responsables del seu progrés. En la història de les valls, la tradició no ha significat mai l'immobilisme". El seu coprincipat és molt recordat. El cap de Govern, Xavier Espot ha dit d'ell que ha estat "un home d’Estat, de cultura, cabdal per la modernització de la societat francesa i un dels impulsors de la consolidació del sistema educatiu francès al nostre país".  

Giscard d'Estaing, no va anar a sopar, per sorpresa, a casa de cap família. Es va fer un dinar en una gran vela situada darrera de la Casa de la Vall.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending