Diversos portals digitals especialitzats s’han fet ressò les darreres hores del parador d’aquell tovalló signat entre l’esmentat Gaggioli, l’agent català de futbolistes Josep Maria Minguella i qui l’any 2000, quan es fa passar a la història aquell tros de paper especialment dissenyat per netejar-se els morros, era el secretari tècnic del Barça, l’exfutbolista blaugrana Carles Rexach. Un tovalló on s’hi fa escriure: “En Barcelona, a 14 de diciembre del 2000 y en presencia de los Sres. Minguella y Horacio Carlos Rexach Secretario Técnico del F.C.B. se compromete bajo su responsabilidad y a pesar de algunas opiniones en contra a fichar al jugador Lionel Messi siempre y cuando nos mantengamos en las cantidades acordadas.”
El document es va signar a la cafeteria del club de tennis Pompeia, a Montjuïc, a Barcelona. L’actual resident al Principat, Horacio Gaggioli, era el contacte a Espanya dels primeríssims descobridors i primers representants d’un escanyolit Lionel, Fabián Soldini i Martín Montero. Tots tres són de la ciutat argentina de Rosario (en concret, Gaggioli és de Pérez, a dotze quilòmetres de la ciutat més poblada de la província de Santa Fe), com el crac blaugrana. De fet, Soldini continua avui sent soci de Gaggioli, que entre altres representa per exemple els interessos de la perla mallorquina del Madrid Marco Asensio, que gairebé l’ha pujat com un fill, o de l’actual jugador del Toronto Víctor Vázquez.
Des del Principat, qui va arribar a Barcelona el 1974 per jugar amb l’Espanyol, regeix actualment els destins de dues dotzenes de futbolistes de primer nivell i no es cansa de buscar nous talents
Gaggioli fa un temps que viu al Principat després de passar-se més de mitja vida a Barcelona. A la Ciutat comtal hi va arribar el 1974 amb l’objectiu de jugar a l’Espanyol. Però un accident de trànsit uns mesos abans de començar el seu vincle esportiu i professional amb el club de Sarrià (ara de Cornellà) el va tenir 32 dies en coma en un hospital de Vigo i el va privar, als 23 anys, d’iniciar el que es preveia una brillant carrera futbolística de primer nivell a Espanya. Es va apartar uns anys del món de la pilota fins que l’aterratge de Diego Maradona al Barça li va tornar el cuquet pel futbol a un altre nivell.
L’any 1995 es va iniciar en el món de la representació de futbolistes i actualment regeix els destins de dues dotzenes de jugadors de futbol, essent l’esmentat Marco Asensio la seva principal estrella. En controla l’evolució des que tenia nou anys. Per tant, Asensio és molt més ‘producte Gaggioli’ que no pas Messi, amb qui no manté relació. Amb el crac blaugrana, el resident argentí hi va tenir molt contacte els quatre o cinc primers anys posteriors a l’arribada a Barcelona. Del 2000 al 2005, sobretot ajudant i donant confort al jugador i la seva família.
Gaggioli guarda a pany i forrellat el famós tovalló tot i les suculentes ofertes econòmiques que ha rebut per ell, més per la simbologia que representa (“és haver participat del projecte d’aquest noi (Messi). És una cosa espectacular”, deia en un programa de televisió argentí fa uns mesos) que no pas per l’impacte mercantil-contractual real que va tenir aquell paper. Aquell any 2000 Messi havia fet una prova amb el Barça i havia convençut els tècnics, però el club no estava per orgues econòmics i no volia assumir segons quins compromisos. Soldini i Montero van ser els descobridors de Lionel. Gaggioli va ser l’intermediari que va collar el Barça. O es comprometia de veritat o Messi volava cap a un altre lloc. Aquest és el valor del tovalló. El compromís del Barça.
A Marco Asensio, que té ara 22 anys, el coneix des dels 9 i gairebé el té com un fill més -té quatre filles d'entre 30 i 40 anys-; amb Leo Messi no hi manté cap relació
Perquè Horacio, a finals de l’any 2000, va estar a punt de marxar a viure a Madrid. I si el Barça no hagués signat el tovalló i s’hagués posat en marxa, així, tota la tramitació burocràtica oficial per a l’arribada de la família Messi a Barcelona, Gaggioli l’hauria ofert al Reial Madrid. O a l’Atlético. A Gaggioli no li va sortir bé el projecte per marxar a la capital d’Espanya i es va quedar a Barcelona, tot i que té clar que el Barça, com a institució, no s’ha portat mai bé amb aquells que van descobrir un dels grans culpables de més d’una dècada de triomfs imponents.
Establert a Andorra amb la seva dona catalana, Horacio Gaggioli gaudeix de la tranquil·litat dels carrers d’Andorra la Vella i Escaldes i, també, dels paisatges i les muntanyes d’un país en què, molt abans d’establir-s’hi, ja havia visitat i coneixia per motius diversos. A Andorra hi té establert Gaggioli la seva empresa de representació i el seu centre vital, actualment. Però no para de moure’s per tot el món sempre que el criden per si té interès en descobrir un altre projecte de Messi o de Marco Asensio. A Andorra, també, hi té guardat el contracte-tovalló que va lligar per sempre (o gairebé) Messi amb el Barça i que potser, i només potser, algun dia acabarà exhibint-se en el museu de l’entitat. Al Museu de l’FC Barcelona.
Comentaris