Un dilluns de festa per obra i gràcia de Sant Roc

Canillo, Encamp, la Massana i Sornàs celebren actes coincidint amb el 16 d'agost on no hi falten les tradicionals misses

Comentaris

Dilluns i festiu a part del país. Per obra i gràcia de Sant Roc. Hi ha celebracions a Canillo, Encamp, la Massana i Sornàs. En els tres darrers casos és també Festa Major mentre que a la parròquia canillenca és una festivitat dedicada al sant. No hi faltaren les misses en el seu honor.

Sempre quedarà, però, el dubte sobre Sant Roc com a protector de les tempestes o de la pesta. El sant real que n'és la base de la llegenda seria Sant Racus o Rachus d'Autun. Invocat com a protector de les tempestes, el seu nom podria haver derivat en Roc (Roccus), i el patronatge sobre les tempestes podria haver derivat en el de Sant Roc com a protector de la pesta, per un procés d'aferèsi en els termes occitans i francesos: de Raccus, protector de la 'tempesta' o 'tempeste' a Roc, protector contra la 'pesta' o 'peste'. Sigui com sigui és un sant molt venerat a Andorra.

Canillo presentarà la cançó de la parròquia

Canillo aprofitarà la festivitat per presentar la cançó de la parròquia, composta per Albert Gumí i amb lletra de Santi Casas. L'acte tindrà lloc després de la missa oficial de Sant Roc que es celebra a les 11.30h a l'es.glésia de Sant Serni. Després, per completar el programa, lliurament de premis del concurs 'Florim la parròquia', teatre infantil i havaneres. A Encamp, també hi haurà missa a l'església de Santa Eulàlia,  i altres activitats durant la jornada, a l'igual que a la Massana. En aquesta parròquia, la missa tindrà lloc a les 12h després del tradicional repartiment de roses. A Sornàs, estan de Festa Major des de dissabte. Aquest dilluns, mossèn Joan Fenosa oficiarà la missa. Les activitats es tancaran al vespre amb el concert de la Sonsoni.

Sant Roc és el que té més capelles i i esglésies dedicades arreu del món i la seva festa coincideix amb el cap de setmana de l'any amb més celebracions a tot arreu. Mentrestant, entre el dubte de la pesta o la tempesta, més d'un durant la missa d'aquest dilluns estarà demanant que en comptes de protegir-nos dels patacs d'aigua en deixi caure algun per allunyar la xafogor.

Comentaris

Trending