El dia que el ministeri de Finances va decidir avortar

El cap de Govern treu ferro a una polèmica força estèril sobre un informe en relació amb la interrupció voluntària de l’embaràs i el seu encaix constitucional, però no aclareix per què el va demanar el departament liderat per Cinca ni per quin motiu es va encarregar

Que un govern, el que sigui, demani un informe jurídic, sobre la matèria que escaigui, no hauria de generar cap gran polèmica. “No veig on hi ha la polèmica”, ha dit de fet el màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot, en relació amb l’informe relatiu a l’avortament sobre el qual furga el Partit Socialdemòcrata (PS) des que va saber que s’havia encarregat. Ara, que un informe sobre la interrupció voluntària de l’embaràs l’encomani el ministeri de Finances potser sí que té conyeta.

I justament, Espot ha explicat gairebé tot allò relatiu amb l’informe sobre la interrupció de l’embaràs i el seu encaix constitucional -deixant clar que “no serem nosaltres els que farem aquesta reforma”, la que possibilitaria despenalitzar sense embuts l’avortament- excepte què va motivar que fos el departament que llavors dirigia el ministre Jordi Cinca el que encarregués l’informe jurídic i per quin motiu. “Jo em faig responsable d’aquell informe i en sóc continuador”, ha remarcat Espot tot deixant clar que formava part del consell de ministres col·legiat que va avalar la comanda de l’informe i és el màxim responsable del gabinet que va rebre el treball acabat.

El treball va ser encomanat “com a mínim el desembre del 2018”, els honoraris es van pagar el gener del 2019 -per tant, tot durant la darrera legislatura Toni Martí-Jordi Cinca- i l’estudi es va acabar rebent l’agost del 2019, ja amb Espot com a capità del vaixell

L’informe de la discòrdia, sobre el fons del qual el mandatari governamental no n’ha dit res més enllà que “no és el Sant Grial” i que “no desllodriga una situació” que fa anys que dura, va ser encomanat “com a mínim el desembre del 2018”, els honoraris inicials es van pagar el gener del 2019 -per tant, tot durant la darrera legislatura Toni Martí-Jordi Cinca- i l’estudi es va acabar rebent l’agost del 2019, ja amb Espot com a capità del vaixell. I es va acabar d'abonar la feina jurídica feta a través de la secretaria d'Estat d'Afers Financers Internacionals, ja amb Marc Ballestà al davant. Una decisió tècnica, suposadament, i avalada pel departament d'intervenció.

Amb posterioritat, durant la tardor del 2019, ha admès el cap de Govern, ell mateix va encomanar fins a tres complements d’informació, per dir-ho d’alguna manera, sobre aspectes concrets i que haurien servit per posar en marxa el Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD). Una de les concrecions, per exemple, si els professionals sanitaris podien fer l’acompanyament cap a una interrupció voluntària de l’embaràs. O si en el marc constitucional hi té cabuda donar alguna mena d’ajut en relació amb la matèria. En fi, consultes normals en relació amb un tema polèmic. Això sí. O com a mínim complex.

Judith Salazar a l'hemicicle del Consell General.

Relacionat

El PS furga en el desgavell de l’informe governamental sobre avortament i Coprincipat

Xavier Espot ha explicat que l’informe s’entregarà al PS quan toqui. I ha recordat que encara hi ha marge per fer-ho seguint allò que marca el reglament parlamentari alhora que ha insistit en un parell d’ocasions que com que “no podem adoptar decisions al marge del principi de legalitat”, cal demanar estudis com el sol·licitat. “No va ser clandestí”, ha remarcat també. I després, el mandatari demòcrata ha fet molta èmfasi en què representa l’avortament en un Estat com l’andorrà.

“La interrupció voluntària no és només una qüestió jurídica, és una qüestió institucional”, ha dit Espot, que hi ha insistit: “No és una qüestió ideològica ni jurídica. És institucional. Toca el moll de l’os” 

Perquè Espot ha explicat una vegada i una altra que l’informe no tenia en compte el Coprincipat en tan què representants d’unes institucions X sinó que analitzava l’avortament i la Constitució. “I no tot és blanc ni tot és negre.” De fet, ha vingut a dir que el fons de l’informe és complexe perquè hi ha una part científic-jurídic sobre el qual cal prestar una notable atenció. “La interrupció voluntària no és només una qüestió jurídica, és una qüestió institucional”, ha dit Espot.

I sobre aquest aspecte també s’hi ha estès tant com ha calgut. “No és una qüestió ideològica ni jurídica. És institucional. Toca el moll de l’os.” I encara més: “Hi ha una qüestió afegida que és el nostre règim institucional.” I si la interrupció de l’embaràs pot arribar a ser constitucional però “això va en contra dels seus dogmes”, dels de l’Església catòlica en tan què ostentadors del Coprincipat mitrat, “tindrem un problema institucional”. Vaja, la cançó de sempre. I la solució de sempre: aquí no es toca res.

Però el ministeri de Finances (Espot no hauria aclarit prou bé durant la seva compareixença si la secretaria d'Estat d'Afers Financers Internacionals o no però amb posterioritat s'ha assegurat que no va ser aquell mdepartament el que el va promoure) -amb l’aval de la intervenció general i el que es vulgui- va sol·licitar l’informe. I per què el van impulsar Cinca i companyia? Heus aquí la qüestió. I aquesta ha quedat sense solució. Espot se’n fa responsable. Per això ha avortat la resposta.

Comentaris (6)

Trending