Descobrir i jugar amb ‘Cavall Fort’

El museu la Massana Còmic acull una exposició sobre els 60 anys de la històrica revista catalana amb un conjunt de làmines que pretenen mostrar el funcionament de l’editorial amb la presència de personatges mítics com Ot el Bruixot, els Barrufets o Gil Pupil·la

“No seria ‘Cavall Fort’ si no hi haguessin jocs”. L’afirmació la té clara, Marc Huguet, responsable del museu la Massana Còmic que a partir de demà acull una nova exposició, aquesta vegada, sobre els 60 anys d’una revista històrica i icònica en llengua catalana: ‘Cavall Fort’. La mostra, que ha recorregut també desenes de biblioteques de Catalunya, inclou un seguit de làmines dibuixades per diferents autors que participen a la revista i que d’una manera divertida i juganera mostren els continguts de la revista.

La cita és ideal tant per als infants aficionats de la revista, com per als adults amb ganes de nostàlgia d’una publicació que possiblement els va marcar la seva infantesa. ‘Cavall Fort’ va néixer el desembre del 1961 i després de celebrar els 60 el 2021, els responsables de la revista van decidir muntar una exposició per commemorar-ho que ara arriba al Principat.

“S’ensenya el funcionament de l’editorial mateixa des de dins”, explica el responsable del museu, Marc Huguet, que destaca precisament el fet que cada plafó està fet algun dels autors que participen a la revista. “Es veu la recepció, la sala de redacció, el plató...”, un seguit d’espais d’un edifici imaginari que mentre permet gaudir de les il·lustracions ensenya el procés per fer una publicació d’aquestes característiques.

L'exposició sobre 'Cavall Fort' // La Massana Còmic / M. H.
L'exposició sobre 'Cavall Fort' // La Massana Còmic / M. H.

I és clar, no hi falten mots encreuats o jocs per torbar personatges amagats: Ot el Bruixot, Gil Pupil·la o els Barrufets. Alguns d’ells, per exemple, no precisament d’origen català. “Molta gent no associava els Barrufets al món francobelga, perquè estaven molt ben traduïts i buscaven paraules catalanes curioses”, exposa Huguet.

De fet, poder celebrar 60 anys seguint editant una revista d’aquestes característiques té el seu mèrit. “Avui ja quasi no es fan revistes de còmic. Va haver-hi un boom entre els anys 60 i els 80, però després va baixar bastant perquè la gent no les comprava. ‘Cavall Fort’ és de les poques que va seguir”, detalla, afegint que per exemple, tot un icona espanyola com la revista ‘Mortadelo’ també va acabar desapareixent.

L’exposició anirà acompanyada de tallers per als més petits i a més, els primers visitants podran tornar cap a casa amb un exemplar de ‘Cavall Fort’ i també de ‘El Tatano’, a més d’un parell d’exemplars dobles limitats als seixanta primers visitants.

L'espai del museu que acull l'exposició sobre 'Cavall Fort' // La Massana Còmic / M. H.
L'espai del museu que acull l'exposició sobre 'Cavall Fort' // La Massana Còmic / M. H.

IBÁÑEZ

Tenint en compte que l’exposició sobre ‘Cavall Fort’ no ocupa tot l’espai del meseu, s’ha decidit completar-la amb una altar de Francisco Ibáñez. “L’exposició anterior que vam fer era un homenatge a tota la seva carrera. Ara fem una retrospectiva centrada en els seus dos personatges principals: Mortadelo y Filemon”.

Si els ha entrat el cuquet, les tindran disponibles a partir de demà, 30 de març, i fins al 25 de maig. De ben segur que és una bona proposta.

Etiquetes

Comentaris

Trending