El contactem des d’Andorra, vostè ha emès un certificat d’experiència laboral en favor de…?

Immigració fa un control força detallat dels currículums i acreditacions de feina feta que presenten els aspirants a un permís de sojorn i treball que més sovint del que caldria pensar acaba descobrint falsificacions documentals

El departament d’Immigració, en què hi ha inclosos diferents agents de policia, fa un control força detallat dels currículums i acreditacions de feina feta que presenten els aspirants a un permís de sojorn i treball. I més sovint del que caldria pensar acaba descobrint falsificacions documentals. Cert que les descobertes van molt lligades a les èpoques de més volum d’activitat al departament. Els moments de quotes actives, per exemple. I ara n’és un.

La policia ha arrestat aquesta setmana dues persones, un home i una dona de 32 anys i no residents, com a presumptes autors d’un delicte contra la seguretat en el tràfic jurídic. Tots dos haurien alterat la documentació presentada sobre l’activitat laboral de l’home amb l’objectiu d’obtenir una autorització de residència i treball. En concret, es van falsificar certificats d’experiència laboral. No és el primer cas ni serà l’últim.

Totes aquelles empreses que se citen com a llocs de treball previ, sobretot en el cas que hagin emès suposadament certificats, són contactades. Res de l’altre món, no es pensin. Tot sovint escrivint un correu electrònic

Però segurament el que moltes persones no saben -ni del país ni menys encara dels que hi vénen en cerca d’una feina- que molts dels currículums es comproven de forma detallada. Totes aquelles empreses que se citen com a llocs de treball previ, sobretot en el cas que hagin emès suposadament certificats, són contactades. Res de l’altre món, no es pensin. Tot sovint escrivint un correu electrònic a l’empresa que certifica l’experiència n’hi ha prou. De fet, el contacte sol ser aquest. Un e-mail i avall.

Però si la resposta és clara i rotunda, i es deixa clar i rotund que aquella persona que suposadament acredita la feina no ha treballat mai allí on diu haver treballa i, menys encara, se li ha fet cap certificat, és obvi que hi ha una falsificació. I qui ha presentat el document en qüestió ha begut oli. La detenció, a banda del maldecap del moment -i, potser, de dormir una nit a les cel·les del despatx central de policia, malgrat que aquests arrestos es miren d’accelerar- comporta l’expulsió del país immediata. I una anotació negativa que farà difícil o impossible que en uns quants anys aquella persona pugui tornar a intentar trobar feina a Andorra.

Tot plegat va molt lligat a la dificultat que tenen molts llatinoamericans per poder acreditar l’experiència laboral. No són pocs els països de l’Amèrica Llatina on es treballa en negre. Sense cap mena de cotització. Òbviament, doncs, allò no queda registrat en lloc i tampoc res es pot acreditar. Un maldecap evident que condueix malauradament a voler suplir amb inventiva allò que no es pot aconseguir per la via que tocaria. I que acaba de tant en tant amb unes manilles al canell.

Comentaris (12)

Trending