Combatent els lladres

Moltes de les comunitats de propietaris dels immobles afectats pels furts d'aquest estiu debaten adoptar mesures de seguretat com ara reforçar els panys i instal·lar mitjans de videovigilància

L’impacte de l’onada -o onades, depèn com es miri- de robatoris a pisos remet. Els investigadors donen per fet que els lladres -probablement d’origen georgià- ja fa dies que han abandonat Andorra com a indret objectiu. De fet, hi haurien acudit en dues o tres ocasions entre Sant Joan i mitjan d’aquest mes. El que ha anat apareixent és producte de l’arribada dels ocupants dels habitatges atacats. I a mida que arriben, més enllà d’ensurt i denúncies, s’enceta un altre debat: com intentar evitar que torni a passar.

Segons que ha pogut comprovar l’Altaveu, bona part de les comunitats de propietaris que han rebut la visita dels lladres analitzen l’adopció de mesures de seguretat. Reforçar panys, instal·lar sistemes de videovigilància… En algun cas -com per exemple a l’immoble d’Hort de Godí un pis del qual va ser assaltat el maig i que hores d’ara no es comptabilitza en l’onada/es posteriors que han deixat prop de dues dotzenes de furts amb força- ja s’han fet les actuacions pertinents i tot.

A l'avinguda d'Enclar és on s'hauria detectat el darrer furt consumat.

Relacionat

Dues dotzenes de furts consumats amb el mateix mètode d’accés i dos sistemes diferents de seguiment

Càmeres de seguretat i panys que estan pensats especialment per combatre les dues tècniques més ‘innovadores’ i que suposadament empren els lladres en l’actualitat. El ‘bumping’ i l’ ‘impresioning’. La segona molt més elaborada o almenys més laboriosa que la primera -es col·loca una fina làmina dins el pany i s’espera que l’ocupant hi passi la clau i llavors es recupera aquella làmina per poder ‘fabricar’ una còpia de la clau- però probablement totes dues usades en els ‘cops’ que s’han dut a terme al Principat.

Hi ha una vintena llarga de casos coneguts -la meitat entre les avingudes Príncep Benlloch i d’Enclar d’Andorra la Vella; i l’altra meitat entre Encamp (avinguda Príncep Benlloch també, carrer del Solà i les Bons) i quatre a Salita Parc- i se n’espera algun més. Però en principi, ja no gaire més tot i que aquest darrer cap de setmana hi ha hagut vigilància especial de patrulles de camuflatge, per dir-ho d’aquesta manera. Això sí, en cap dels edificis atacats no hi havia videovigilància. No obstant, s’haurien recuperat algunes gravacions de càmeres dels voltants que haurien permès donar alguna pista d’alguns dels individus. Però també és cert que aquestes bandes actuen amb integrants mòbils.

pany
Un dels panys que s'ha instal·lat de nou en un edifici d'Encamp.

És a dir, els individus van rotant a mode de petits grups o cèl·lules. Es dediquen a això. A robar. És el seu ‘modus operandi’ i aquest estiu, per exemple, la policia nacional espanyola ja en va enganxar alguns a l’entorn de Madrid. De la informació, els indicis i els elements que està processant la policia andorrana, és probable que almenys en un curt termini de temps no portin a cap detenció. Però sí que pot contribuir a què alguna policia europea, en el marc de la cooperació internacional, acabi detenint integrants de la banda.

En tot cas, al Principat, empreses de seguretat i serrallers i altres especialistes en panys han notat un increment de demanda. Sobretot, de consultes. Però res de l’altre món, segons les fonts consultades. De fet, el fet que alguns dels llogaters estiguin encara fora de vacances, o el cas que no s’han pogut fer les reunions pertinents de comunitats de propietaris, comporta que les decisions es dilatin. Però més de la meitat del edificis afectats per furts aquest estiu, abans de Nadal, probablement hauran adoptat sistemes de seguretat. I si pot ser, abans de la Puríssima. Si no hi ha restriccions en la mobilitat, aquell és un altre moment àlgid per a l’arribada de… lladres. Almenys ho ha estat històricament.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending