Malgrat que la policia va rebent trucades de ciutadans que adverteixen de la localització de possibles senyals, cada vegada menys aquestes marques corresponen a indicadors deixats pels lladres. El darrer furt consumat constatat hauria tingut lloc durant la jornada de dimecres en un edifici de l’avinguda d’Enclar on ja s’havia detectat algun altre robatori i on, per tant, els investigadors ja temien que hi pogués haver algun altre cas. Per tant, sembla que l’onada de furts hauria d’anar a menys. De fet, ara s’estarien constatant accessos il·legítims comesos fa un parell de caps de setmana.
Fins que no es formalitzin totes les denúncies, que passaran de vint, i es quantifiqui el valor d’allò sostret, poden passar encara dies o setmanes. Però el botí que s’hauran endut els lladres serà notable. Fins a alguna caixa forta sencera d’algun empresari s’haurien arribat a endur d’un dels atacs, en aquest cas, a l’avinguda Príncep Benlloch d’Andorra la Vella. Diners i joies (d’or o diamants) i rellotges de valor han estat el principal objectiu.
La tècnica emprada és molt comuna i s’anomena ‘bumping’. S’introdueix un mena de clau mestra o ‘bump’ al cilindre del pany i es va colpejant amb un martell per mirar de fer saltar els pistons. Com més voltes s’hagi donat a la clau en sortir, més feina a fer saltar els pistons
Els investigadors policials, segons fonts del ministeri d’Interior, continuen treballant per recuperar elements que permetin conduir als lladres. El fet que es tingui gairebé la plena certesa que els individus ja no tenen Andorra -almenys ara, com a objectiu pràctic, que ja no preveuen tornar a actuar- permet als policies centrar-se en l’esclariment de la situació. Segons les fonts esmentades, tant important és la detenció dels delinqüents com aconseguir identificar-los i poder compartir la informació amb altres cossos policials.
No hi ha dubte que els individus que han accedit almenys en tres caps de setmana o episodis diferents al Principat són professionals de la matèria. Segurament de Geòrgia. Que operen a tot Europa. En conseqüència, aquells elements que es recullin al Principat -o fins i tot, si s’aconsegueix identificar algunes de les persones, normalment homes- pot servir perquè siguin arrestats en qualsevol altre país. Normalment són bandes amb un nombre elevat d’integrants. No seria el primer cop que informació obtinguda per la policia andorrana i compartida via Interpol permet treure de la circulació delinqüents en un altre país.
CLAU ‘BUMP’
Els investigadors, amb els elements que vagin recollint, hauran de determinar si ha actuat una sola banda o poden ser-ne dues. No hi ha dubte que en tots els casos que s’inclouen en aquesta onada estival -d’entrada en queden al marge furts a Hort de Godí i el Coll d’Ordino, al maig, i un altre d’aïllat poc després a la pleta ordinenca- s’ha aconseguit accedir als domicilis de la mateixa manera i sense trencar el pany. La tècnica emprada és molt comuna i s’anomena ‘bumping’. S’introdueix un mena de clau mestra o ‘bump’ al cilindre del pany i es va colpejant amb un martell per mirar de fer saltar els pistons. Com més voltes s’hagi donat a la clau en sortir, més feina a fer saltar els pistons.
Tant important és la detenció dels delinqüents com aconseguir identificar-los i poder compartir la informació amb altres cossos policials
Quan entren, si ho aconsegueixen, perquè els investigadors tindrien evidències que mostren que en molts domicilis no han aconseguit el seu objectiu, remenen a l’interior sense massa manies. El pany no s’ha fet malbé i en sortir, la porta queda tancada com si ho hagués estat de cop. D’entrada, no és evident detectar la intromissió il·legítima a no ser que es tingui clar que en marxar en va voltar la clau tantes vegades com el pany ho permet i en tornar a voler a entrar n’hi ha prou amb un simple mig gir. Senyal que potser algú ha obert abans la porta i no amb gaire bones intencions.
Més enllà del sistema de ‘desbloqueig’ del pany, s’han detectat dos formes diferents de control previ dels pisos objectius. I no estaria clar, segons les fonts ministerials consultades, si això respon simplement a persones diferents -que encara que siguin de la mateixa banda, van canviant els integrants- o a grups distints. El que està clar és que en les primeres accions, pel pont de Sant Joan, a l’avinguda Príncep Benlloch, i els assalts en domicilis a Salita Parc, a Escaldes, els habitatges no van ser marcats.
En canvi, tant a Encamp -avinguda Príncep Benlloch i carrer 14 de Març, a les Bons- com en els diferents indrets detectats d’Andorra la Vella -Príncep Benlloch, avinguda d’Enclar, carrer de les Escoles de Santa Coloma- s’hi han trobat fils de silicona, amb els quals els lladres comproven si la porta s’ha obert o no. Quan amb el pas de les hores, o un parell de dies màxim, veuen la silicona intacta, és quan proven d’entrar. La troballa d’edificis marcats hauria permès la policia establir, més o menys, fins a quants furts consumats podria arribar l’onada.
Això sempre que no hi hagi alguna actuació no detectada fins ara o que no hi torni a haver al Principat alguna visita més. Però ara, amb l’afluència de visitants en davallada, és menys possible que els delinqüents se la juguin. A més, l’increment de la vigilància, la darrera setmana, també hauria estat evident encara que no sempre perceptible. I la sensibilització ciutadana també ha estat destacada. Entre altres coses, perquè hi ha molts residents que han tornat a casa després de les vacances.
Comentaris (21)