Una banda georgiana per a una vintena de robatoris ja constatats i comesos com a mínim en tres fases

Aquest dilluns més residents, en aquest cas a l’avinguda d’Enclar i a Príncep Benlloch d’Andorra la Vella, i també a Encamp, s’han trobat amb la ingrata sorpresa de comprovar com els delinqüents havien regirat el seu pis

S'han localitzat noves constatacions de furts en edificis (a la dreta) de l'avinguda d'Enclar.
S'han localitzat noves constatacions de furts en edificis (a la dreta) de l'avinguda d'Enclar. Toni Solanelles

La policia continua registrant constatacions de nous furts amb força. Alguns en edificis on ja es temia que hi podia haver més actes delictius perquè ja se n’hi havien descobert alguns. D’altres, en blocs on fins ara no s’havia detectat cap atac però que no queden lluny d’immobles on sí que s’havia detectat ja la presència dels lladres. En la majoria hi ha marcadors. Però no pas en tots. Constatats ja hi ha una vintena de furts. I en seran més. Els investigadors miren de ser pacients i anar recollint indicis. Elements. Hores d’ara tot porta pensar que els lladres són d’origen georgià.

Després de les darreres constatacions durant el cap de setmana especialment a Encamp, aquest dilluns els veïns que s’han trobat amb la ingrata sorpresa de descobrir que uns desconeguts haurien regirat el seu domicili eren sobretot d’Andorra la Vella. Els nous robatoris descoberts es localitzarien en sengles blocs de l’avinguda Príncep Benlloch i de l’avinguda d’Enclar. En tots dos casos, els lladres ja se sabia que havien actuat a la vora. En el cas de la primera de les localitzacions esmentades, just en els immobles del costat.

Hi hauria hagut almenys tres atacs diferents: una primera acció pel pont de Sant Joan i, després, dues actuacions més durant el mes d’agost. Les del maig a Hort de Godí i al coll d’Ordino queden per ara al marge

Per tant, més blocs afectats, més possibilitats que en el mateix edifici, a mida que hi vagin arribant residents que són fora, més furts s’acabin constatant. Sempre amb el mateix objectiu: or i diners. Si hi ha algun diamant també, és clar. I els rellotges sols si tenen determinades característiques. Suposadament, els delinqüents busquen quelcom del qual se’n puguin desfer sense deixar massa rastre. Els diners es col·loquen fàcilment per molta numeració que duguin. L’or es fon. En canvi, un rellotge depèn de com ja porta una numeració que pot acabar fent saltar alarmes.

Els delinqüents que han actuat al Principat -hi ha molts dubtes que aquest cap de setmana hagi estat al país; la suposició és que van actuar anteriorment- són especialistes en la matèria i segons algunes fonts, de les dades que s’han recollit i de l’intercanvi d’informació que s’ha pogut fer amb cossos policials de territoris propers, tot sembla indicar que els lladres serien d’origen georgià. Probablement establerts a Espanya o no gaire més lluny. I que s’anirien intercanviant en cadascuna de les fases d’intervenció.

Segons algunes fonts, com a mínim hi hauria hagut tres atacs diferents. Una primera acció pel pont de Sant Joan i, després, dues actuacions més durant el mes d’agost. El juliol hauria estat delinqüencialment inhàbil. O la banda va sofrir alguna baixa o va donar-se un marge de temps per veure com reaccionava la policia del Principat. Els primers furts detectats, corresponents al pont de Sant Joan, serien a Príncep Benlloch d’Andorra la Vella. Anteriorment, al maig, es van detectar dos furts amb força a Hort de Godí i al coll d’Ordino. Aquestes dues actuacions quedarien al marge de l’onada que hauria ja sumat una vintena de constatacions.

WhatsApp Image 2021 08 23 at 22.22.25
A l'avinguda Príncep Benlloch d'Andorra la Vella ha aparegut un altre edifici afectat. Toni Solanelles

I queden al marge perquè en aquelles accions del mes de maig a Encamp i a Ordino, els delinqüents van rebentar els panys però en canvi van ser força curosos en l’interior dels domicilis. En tota la resta, s’hauria sempre evitat el trencament dels panys -es fan saltar els pistons, això sí- però una vegada a l’interior regiren algunes estances sense miraments. A més a més, i cada cop més, apareixen edificis marcats amb els ‘fils’ de silicona entre la porta i el seu marc, en la part superior dels mateixos, tal i com l’Altaveu ja ha explicat.

Reforç policial

Les bandes de l’Est són molt geloses de la seva activitat. I pràcticament mai barregen nacionalitats. Només per a tasques complementàries poden confiar en altres persones o grups. Però cadascú té un rol molt determinat i determinant. I dins dels integrants de les bandes, també hi ha papers establerts. Per cada fase delictiva, haurien accedit al país, segurament aprofitant moments de màxima afluència als punts fronterers i en cotxe, entre dues i quatre persones. Fins i tot, potser en dos vehicles per poder individualitzar els botins. En cap cas ha transcendit el que s’hauria sostret en relació amb els furts que ja s’han constatat i les denúncies que s’hagin formalitzat.

El fil, al centre de la imatge, disposat per comprovar si s'obre la porta.

Relacionat

Els lladres marquen amb ‘fils’ de silicona els pisos on volen entrar per controlar si estan ocupats

La policia ha reforçat la vigilància els darrers dies. En aquest sentit, les fonts consultades han remarcat el fet que els investigadors especialitzats en robatoris -que són els que més pacients han de ser i que el cap més fred ha de tenir- ja fa dies que treballen intensament. Però aquesta feina no hauria anat acompanyada amb un suport prou eficaç, segons les fonts, que han assegurat que ni tan sols s’hauria fet una comunicació a les unitats corresponents per informar oportunament de les marques (sí que s’hauria acabat fent una nota interna) o de les característiques hipotètiques dels sospitosos.

No hauria estat fins aquest passat divendres quan la direcció del cos hauria pres consciència de la situació i davant el fet que s’acostava un altre cap de setmana -la investigació sembla indicar que els lladres es traslladarien al Principat els darrers dies de la setmana per actuar entre divendres a la nit i diumenge al matí- i s’hauria mirat de fer el primer treball col·lectiu. De fet, els darrers dies, segons les fonts, s’hauria constatat una major implicació també de les patrulles de seguretat ciutadana.

Etiquetes

Comentaris (15)

Trending