El combat entre el ministre ‘irrespectuós’ i la consellera ‘negacionista’

Martínez Benazet i Carine Montaner mantenen un tens i dur enfrontament públic amb greus retrets i acusacions que atura amb una bona dosi d’humor el president de la comissió legislativa de Sanitat convidant els dos polítics a estar més calmats en quinze dies

Caldria remuntar-se a força anys enrere, potser ni en temps de la crisi de BPA, per trobar un enfrontament tant tens i dur entre dos responsables polítics enmig d’un acte públic formal. La pugna dialèctica molt pujada de to que han mantingut el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la consellera de Terceravia Carine Montaner en el marc de la compareixença del primer a la comissió legislativa de Sanitat ha estat espectacular. De les que fan època. Els retrets i acusacions entre un i l’altra han fet saltar guspires a la sala.

Encara bo de l’humor del president de la comissió, el socialdemòcrata Jordi Font, que amb cert enginy ha aturat la batussa i ha donat per tancada una comissió que es preveia llarga i el que ha estat ha sigut calenta. Font, l’únic retret que ha fet al ministre, per dir-ho irònicament, és no anar al bar, als bars, amb la intensitat que ho fa ell. El parlamentari ha donat a entendre al final de la compareixença que preveia una reunió tensa. Fins al punt que ha reconegut que havia demanat a la secretària de la comissió, la jurista de torn, auxili per com havia d’actuar reglamentàriament en cas de conflicte. Font ha reconegut que ‘passaria’ del reglament i que ho resoldria a la seva manera.

Montaner: “L’encoratjo a ser obert i no faltar al respecte a aquesta cambra com està fent. Fer-se preguntes és molt sa, s’ha de contrastar, no perquè em faci preguntes he de ser ‘negacionista’”

Ha tallat la discussió després de deixar que s’‘animés’ prou i ha donat per liquidada la trobada tot desitjant al ministre i a la consellera que d’aquí quinze dies, quan hi ha de tornar a haver compareixença del titular de Salut a la comissió a estar “calmats”. Que Font, Jordi, i això sí que ho ha dit clarament de broma, ha deixat clar que no s’estarà de fotre un ventallot a qui s’escaigui. Quan ho ha dit, Montaner ja s’havia enfundat l’abric i havia deixat la sala manifestament enutjada. Poc abans, Jordi Font sí que ha deixat clar que no volia que es repetís una batussa com aquella en seu parlamentària. I que, en tot cas, de voler-la tenir, vagin al bar. Quan s’obrin, és clar.

La batussa s’ha vist venir des de l’inici. Montaner, que en algunes coses té raó i en altres se sobreexcita i se sobreexposa i se sobrepassa, ha agafat les regnes de les preguntes d’entrada per demanar si no era adient crear una comissió tècnica, una comissió d’experts. Martínez Benazet ha sentit clarament qüestionat l’equip d’assessors que ha triat. De fet, la parlamentària, que ha exigit els currículums dels integrants dels comitès del comitè científic i del comitè tècnic designat recentment, en certa manera els ha qüestionat obertament, fins i tot insinuant que algun d’ells té conflictes d’interessos.

IMG 0718
Joan Martínez Benazet i Carine Montaner intercanvien mirades, no pas de bon rotllo, durant la compareixença. Toni Solanelles

El titular de Salut, que més d’un cop, sigui al Consell, sigui en roda de premsa, pretén fer passar bou per bèstia grossa, ha assegurat que “no tinc cap tipus de dubte sobre l’honorabilitat i la qualitat” de les persones que formen els dos comitès. “Em quedo amb aquests dos comitès, que a mi em donen confiança i m’ajuden a prendre decisions”, ha deixat clar Martínez Benazet tot insistint que els escollits són “persones molt qualificades i amb currículums brillants”. Ha sigut el primer embat que ha resolt el ministre deixant clar que els assessors assessoren i el Govern governa i pren decisions.

Martínez Benazet: “Ha valorat les conseqüències que pot tenir, quan escriu els seus articles, o quan per les xarxes va dient que les persones no s’han de confinar. o quan posa en dubte les TMA? Ha valorat quantes persones poden emmalaltir per culpa d’això que diu”

La qüestió ha anat pujant de to. I quan Carine Montaner ha parlat de l’impacte de les mesures restrictives sobre els bars i després ha començat a qüestionar l’ús de la mascareta o certs confinaments, tot plegat ha pujat de nivell. S’ha tensat la corda. I el ministre ha acusat la consellera de ‘negacionista’ i la parlamentària ha retret al responsable ministerial les seves poques arts a l’hora d’encaixar les crítiques o, com a mínim, visions contràries a la que defensa el ministre, que fins i tot com a metge s’ha sentit, ho ha dit obertament, ofès d’allò més.

Algunes de les perles no s’han quedat curtes. Martínez Benazet ha deixat anar un: “No entén el que li diuen aquestes persones o tracta amb persones que han descarrilat de la ciència.” Montaner s’hi ha tornat: “L’encoratjo a ser obert i no faltar al respecte a aquesta cambra com està fent”. El ministre hi ha tornat: “Jo sempre escolto tothom, però escolto allò que m’aporta; allò que no m’aporta, no ho escolto. Vostè està encarant-se cap a un sector ‘negacionista’. No discutiré més, van a l’ofensa del meu coneixement científic.” Encara la parlamentària: “Fer-se preguntes és molt sa, s’ha de contrastar, no perquè em faci preguntes he de ser ‘negacionista’”

“No discutiré més amb vostè”, ha insistit el titular ministerial. “No li permeto que em falti al respecte”, ha reblat la legisladora. I ja fora de sí Martínez Benazet ha demanat a Montaner: “Ha valorat les conseqüències que pot tenir, quan escriu els seus articles, o quan per les xarxes va dient que les persones no s’han de confinar. o quan posa en dubte les TMA? Ha valorat quantes persones poden emmalaltir per culpa d’això que diu.” La situació era tensa. Molt. El president de la comissió ha tallat amb humor i ironia el combat tot fent una crida a la calma. La parlamentària no descarta demanar l’empara de la síndica pel que considera una falta al respecte de la tasca legislativa.

Comentaris (15)

Trending