Cinc minuts de glòria rere la bandera reial

El centenar de ciutadans que aglomerats en un parell de bombolles entre la plaça Rebés i la plaça del comú han pogut veure ben de prop els Reis d’Espanya quan s’han saltat el protocol esperen que la visita “situï Andorra al mapa” i faciliti el retorn de turistes després de la pandèmia

Que no seria bany de masses, ja se sabia. La pandèmia ho dificulta tot. Fins i tot a alguns alts càrrecs els ha obnubilat tant que s’han oblidat la mascareta FPP2, suposadament obligatòria per raons sanitàries (o potser no, depèn de les distància, aix, uix, que complicat). Però els reis, es diguin Joan Carles, es diguin Felip, sempre tenen adeptes. Arreu. Allí on hi ha colònia espanyola, hi ha fans monàrquics. I rere la bandera espanyola sempre hi ha qui busca i té cinc minuts de glòria. O alguns més.

La visita dels Reis d’Espanya al Principat, la primera de la història, ha tancat el centre d’Andorra la Vella. A estones. Ha sigut un banyet de massetes. Però la seva requesta ha tingut. Els més acèrrims esperaven veure’ls a la plaça del comú, una vegada que han vist que seria impossible arribar-se a Casa de la Vall, a la plaça del Consell General. Una hora abans de l’aterratge del ‘SuperPuma’ real a l’Estadi Comunal, els accessos a la seu parlamentària ja estaven sota control policial. I sota control dels homes de la seguretat reial.

Per tant, semblava que al tomb de la casa comuna, seria el lloc idoni per seguir les evolucions primerenques, matinals, de la jornada inicial de visita reial. Però els han deixat clar els policies als fans de la corona que no podien fer estada a la plaça. “Per raons de seguretat”. S’han hagut de buscar nova poltrona. I l’han trobada a l’inici del carrer del Cap del Carrer i entre la plaça Rebés i la del comú, allí on Meritxell s’ajunta amb Doctor Vilanova.

Una bona colla de ciutadans s'han aplegat també al tomb de la seu de Govern, visitada aquesta tarda per Felip VI.

De fet, fins allí s’han acostat Felip i Letizia quan després de la visita no exprés sinó super exprés al comú han decidit trencar el protocol i acostar-se a veure el centenar de persones que els aclamaven. En dues bombolles. Els dos grups que hi havia a banda i banda del carrer. I sense cap distància social. Anxovats. Que si els propers dies repunta el coronavirus i algun dels presents és un dels infectats, ja sabrà el doctor Martínez Benazet d’on vénen les misses. Dels “visca els reis” de la plaça Rebés.

Abans i després de la salutació dels monarques -que han arribat amb un lleuger retard però han recuperat temps a marxes forçades-, els aglomerats a la plaça ho tenien clar: esperen que la visita dels reis espanyols serveixi per “situar Andorra al mapa”, que “els mitjans se’n facin ressò” i que “després de la pandèmia els turistes es continuïn recordant d’Andorra i vinguin”, destacaven als mitjans estrangers, fonamentalment espanyols, àvids de recollir opinions favorables a la corona.

I és que això també era clar. Mentre aquells que rere la bandera recordaven els seus orígens fonamentalment espanyols tot i residir a Andorra i esperaven que la visita reial sigui beneficiosa per a la promoció del Principat a través de qui durant molts anys va ser príncep, els mitjans de comunicació de l’Estat espanyol buscaven sense dilació mostres d’admiració vers una institució en hores baixes. I és que és el primer viatge oficial a l’estranger dels monarques des que va esclatar la pandèmia no ha estat un bany de masses però sí que ha evidenciat una (certa almenys) admiració vers Felip i Letizia. Vers els Reis d’Espanya.

Reportatge gràfic: Ronnie Pino / Toni Solanelles / Alba Baró

 

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending