La caseta viatgera

El comú d’Escaldes comença demà els treballs per desmuntar l’oficina de turisme de la plaça Santa Anna, un espai que té els seus orígens a finals dels anys 60 i que s’ha anat reformant i reubicant amb el pas dels anys per adaptar-la “als reclams urbanístics i de la ciutadania”

Comentaris

Si els turistes viatgen, per què no les oficines d’informació turística? O això és una mica, el que li ha passat a l’equipament d’Escaldes-Engordany. Des que el 1967 es va muntar la primera, s’ha reformat i ubicat en diferents indrets per adaptar-la “als reclams urbanístics i de la ciutadania”. Ara, la icònica caseta de la plaça Santa Anna -juntament amb la de la Massana, ja reconvertida en creperia, eren les dues úniques que quedaven de les que va projectar l’arquitecte Enric Llimona al país- també es desmuntarà i se’n farà una de nova.

La sentència per a l’actual oficina de turisme d’Escaldes la va anunciar el comú aquesta setmana: serà enderrocada. Ara bé quina història amaga un equipament com aquest? Seguint el fil que la corporació ha fet a la xarxa social X, es poden descobrir algunes curiositats.

La primera oficina de turisme es va construir el 1967, estava situada a la plaça Coprínceps i era “una barraca d’obres metàl·lica”. Cap al 1970 es va reformar i es va fer de fusta. Aquell canvi, però, no va ser definitiu.

La primera caseta d'informació turística de la plaça Coprínceps.
La primera caseta d'informació turística de la plaça Coprínceps. // Comú d'Escaldes-Engordany

A finals del anys 80, es va construir una nova oficina a la carretera d’Engolasters i més endavant, el 1999 es va destruir la caseta de fusta de Coprínceps per fer-ne una altra més gran a la mateixa plaça.

Amb tot, encara no havia acabat el seu periple. El 2010 es va recuperat la caseta de fusta de disseny singular, ara situada a la plaça Santa Anna i la de Coprínceps es va mantenir fins al 2012, quan es va enderrocar. Aquell mateix any es va posar un punt d’informació al centre comercial Illa Carlemany, però no va tenir continuïtat.

La nova oficina que es va fer a la plaça Coprínceps.
La nova oficina que es va fer a la plaça Coprínceps. // Comú d'Escaldes-Engordany

La icònica caseta dissenyada per Llimona haurà aguantat fins ara. De ben segur per a molts serà estrany mirar la plaça Santa Anna i no veure-hi l’oficina. Diu el comú que es treu de la plaça per “seguretat” ja que la construcció dificultat la visibilitat. Amb tot, “atenent al simbolisme de la caseta de turisme, la corporació estudiarà un nou emplaçament per ubicar-la”. Això sí, a la mateixa plaça. Mentre no hi hagi una alternativa possible, els turistes hauran d’anar fins a les dependències del comú per informar-se o utilitzar la web i les xarxes socials de la corporació. Qui sap si aquest serà l’últim viatge.

 

Comentaris

Trending