Casamajor puja al rai de la Medusa

L’actor andorrà acaba de rodar a Mallorca el nou treball d’Agustí Villaronga, 'El ventre del mar', que recrearà la història real del naufragi de l’Alliance, que va inspirar el quadre més conegut de Théodore Géricault

No es pot dir pas que el temps posterior hagi estat avorrit per Roger Casamajor. Al contrari; l’actor andorrà ha estat prou ocupat amb un nou projecte, que el torna a posar a les ordres d’Agustí Villaronga. En aquest cas, puja al rai de la Medusa per participar en l’explicació de la història que hi ha al darrere del conegut quadre del francès Théodore Géricault.

‘El ventre del mar’ és el títol de la pel·lícula que l’andorrà ha rodat durant l’agost i aquests primers dies de setembre a Mallorca i a altres localitzacions del Mediterrani. L’objectiu del film és desvelar què hi ha darrere de la pintura, exposada al Museu del Louvre i, segurament, una de les més conegudes de l’autor gal.

L’actor ha tornat a coincidir amb el seu director fetitxe, sota les ordres del qual ja va estar a ‘Pa negre’ i a ‘Incerta glòria’

D’aquesta forma, Casajamor torna a coincidir a qui ja es pot qualificar de director fetitxe. Sota les instruccions de Villaronga, l’actor ja a ser part del repartiment de ‘Pa Negre’ i ‘Incerta Glòria’. A la nova producció, l’acompanyen Oscar Kapoya y Muminu Diayo. Tots ells portaran a la pantalla la història del naufragi del vaixell Alliance.

L’any 1816, l’embarcació va embarrancar en un banc de sorra prop de les costes del Senegal. No va ser possible alliberar la nau i, per tant, va tocar evacuar-la amb un greu problema: els bots salvavides no eren prou per a tota la tripulació. Es va optar llavors per construir un rai (el que dona nom al quadre) d’uns dotze metres de llarg per sis d’ample.

Allà van pujar 147 homes entre soldats, mariners i algun passatge i oficials. La idea era que fos remolcat pels bots fins a terra ferma però la corda es va tallar i el rai va quedar a la deriva, arrossegat per la corrent. Els seus ocupants van haver de resistir durant dues setmanes fins que van poder ser rescatats. Molts d’ells van perdre la vida.

Aquesta dramàtica història real és la que ara Villaronga i Casamajor volen traslladar a la pantalla. “La idea estava planejada en un principi per a una obra de teatre”, explica el director. Després, però, “al camí es va creuar una pandèmia” que, deixa clar, també planejarà sobre la pel·lícula igual que altres situacions actuals com les tensions racials sorgides als Estats Units. “El que vull és que se’ns comprengui una mica més davant les dificultats i es pugui entendre els conflictes”, apunta l’autor.

Casamajor, Villaronga i Oscar Kapoya.
Casamajor, Villaronga i Oscar Kapoya.

El rai de la medusa és, però, només un dels projectes a l’agenda de Casamajor de cara a una tardor que té atapeïda. Del 8 al 18 d’octubre serà també protagonista a un Festival de Sitges ben especial. Allà s’hi podrà veure un altre dels seus treballs recents: ‘La vampira de Barcelona’. El film, òpera prima de Lluís Danés, reconstrueix una altra història real, en aquest cas més tètrica; la d’Enriqueta Martí, que a inicis del segle XX va ser condemnada pel segrest i assassinat de diversos nens.

Roger Casamajor caracteritzat com a Sebastià Comas.

Relacionat

L’andorrà Roger Casamajor fa de periodista en un ‘thriller’ que es comença a rodar

A banda, també s’ha reprès el rodatge d’un altre treball: ‘El fred que crema’, fins fa uns mesos, simplement, ‘Fred’. Aquest, a Andorra. A escenaris com Sispony o Ordino i amb Pedro Casablanc, Daniel Horvath i Adrià Collado en el repartiment. Com ja s’ha dit, Casamajor, per ara, no tindrà temps per avorrir-se.

Comentaris

Trending