Carterista professional ‘busca’ expulsió per tornar a Màlaga

La fiscalia demana cinc anys de presó per a un home que el desembre passat va ser enxampat a Sant Julià quan s’havia apoderat d’una cartera i després que amb anterioritat hagués pispat diners i targetes de crèdit, com a mínim, en un hotel d’Andorra la Vella i un pis d’Escaldes

En un argot planer, seria un pobre diable. Dir-li pobre home a algú que s’ha passat mitja vida vivint de robar, no seria del tot just. Diable, encara que sigui en mode pobrissó, encara. I és que l’home, menut, sord com una tàpia, ara de seixanta anys i que no té problema en reconèixer allò que ha fet i negar tot allò que assegura no haver comès, és això. Un pobre home que algunes temporades havia vingut al Principat a robar carteres. I el que trobés. El va ‘trobar’ la policia el desembre passat a Sant Julià. I des de llavors és a la presó. Menja calent i dorm a cobert.

Però ara ja reclama una condemna en forma d’expulsió per tornar a casa, a Màlaga. Troba a faltar la família. La fiscalia demana cinc anys de presó per diversos delictes -furts continuats, algun d’ells en casa habitada, i ús de targeta il·legítima- i una expulsió de quinze anys. L’home ja al 2008 havia estat condemnat per la via ràpida per fets similars. A Andorra. A Espanya el seu full de serveis ‘carterils’ és immens. Però aquest cop, almenys segons la fiscalia, s’hauria passat de frenada al Principat.

Ara, dels cinc casos que li atribueixen, a Andorra, l’home només en reconeix tres. Ho manifesta convençut, reconeix sense embuts que ha delinquit. Però quan és que no, és que no. O això és el que manté i no sembla mentir. O com a mínim no del tot. I per aquest motiu la defensa reclama el mínim que se li pot imposar pels fets comesos: tres anys i tres mesos de presó que siguin bescanviats una vegada la condemna sigui ferma per una expulsió de deu anys. Que ara l’home ja fa massa temps que és lluny de casa. No té cap intenció de tornar a Andorra, encara que mai no se sap. També ho va dir després de la primera condemna.

Dels cinc casos que li atribueixen, a Andorra, l’home només en reconeix tres. Ho manifesta convençut, reconeix sense embuts que ha delinquit. Però quan és que no, és que no. O això és el que manté i no sembla mentir. I per aquest motiu la defensa reclama el mínim que se li pot imposar pels fets comesos: tres anys i tres mesos de presó que siguin bescanviats una vegada la condemna sigui ferma per una expulsió

L’home va ser detingut els darrers dies de l’any passat a casa Ivo de Sant Julià. Aprofitant que s’hi estaven fent obres, l’home va ‘trobar’ una bossa de mà aliena i se’n va endur la cartera que hi havia dins. Però la propietària i algun vianant se’n van adonar i van avisar la policia. L’home, sabent-se descobert, va tornar el moneder furtat a la seva titular. Però els agents de seguida s’hi van abraonar al damunt. I quan el van dur al despatx central de l’Obac, es va descobrir que aquell home vivaç però petit estava buscat per altres furts.

Uns dies abans havia estat en un hotel del carrer Sant Salvador d’Andorra la Vella d’on va aconseguir sostreure uns 375 euros del fons de caixa de la recepció. Era el dia de Nadal. I encara després, va trobar el domicili obert d’un matrimoni gran, molt gran, de l’avinguda Carlemany d’Escaldes, i s’hi va endinsar. Va agafar una cartera i va fer ús de la targeta que hi contenia. Fins a 1.130 euros n’acabaria disposant en un parell o tres d’operacions en caixers. La de Sant Julià, la d’Andorra la Vella i la d’Escaldes són les tres accions que l’home reconeix.

Així ho ha manifestat aquest dimecres davant el Tribunal de Corts. Els testimonis que han comparegut a la vista -la dona de la bossa de mà de casa Ivo, la propietària i una recepcionista de l’hotel de la capital, i el nét del matrimoni d’Escaldes- també han corroborat que el malagueny era l’home que els havia birlat els ‘quartos’. Els dos agents que el van detenir, tampoc no han tingut dubtes en reconèixer-lo. Una altra cosa són els furts que li atribueixen d’un any i mig abans, el juny del 2019.

Segons la fiscalia, per aquelles dates hauria furtat una altra cartera en l’habitació d’un hotel de l’avinguda Meritxell -amb 1.200 euros en efectiu entre altres coses- i prèviament hauria agafat 75 euros en un consulta de psicologia també d’Andorra la Vella. Però en aquests dos casos, tot i la seguretat de la fiscalia, hi ha molts dubtes. Certament, tant en un establiment com en l’altre, l’home hi va ser. Perquè quan acudia a Andorra, s’allotjava en hotels. I a voltes aprofitava que anava a demanar preu per pispar el que podia. Però l’acusat nega per activa i per passiva que en aquelles ocasions hagués agafat res que no fos seu.

I els dubtes raonables hi són perquè tant en un lloc com un altre, hi ha testimonis que asseguren haver-hi vist un home de cabells arrissats i accent francès en actitud sospitosa. I l’empresonat, el processat, l’home que vol ser expulsat, pot fer tota la cara de sospitós del món. Però la clariana que llueix al cap l’impedeix pentinar cabell arrissat i l’accent és d’un francès de la Costa del Sol que fa por. Bé, això quan respon perquè prèviament ha sentit el que li han dit. Carterista sí. Però suec no se’l fa. Sordeja.

Comentaris

Trending