La carretera de les galtes de porc

El llibre 'Sur les traces de la Nationale 20' recull anècdotes, fotos i testimonis de la via de París a Andorra

Comentaris

No és la mítica Ruta 66 que creua Estats Units però la RN 20 que va de París a Andorra ha estat als darrers anys l'objectiu de reportatges i de programes de televisió. Aquest mes s'ha publicat el llibre 'Sur les traces de la Nationale 20', un recull d'anècdotes i fotos escrit per André Reix.

Aquesta antiga via romana que passa pels castells de la Loire i Orléans, va ser una de les més importantes al segle XVIII. Passa per regions tan variades com Beauce, Sologne, Limousin, Quercy i els Pirineus. Amb 860 quilòmetres, és la segona més llarga de França després de la popular nacional 7. El pas per Puymorens fa que sigui una de les carreteres més altes del país.

Amb l'arribada de l'automòbil va fer viure nombrosos professionals (restauradors, hotelers o mecànics), i va permetre a nombrosos turistes accedir a Andorra però també al Mediterrani. L'obertura de trams d'autopista va anar portant molts establiments al tancament. Encara hi ha, però, molts vestigis d'aquella època daurada. Les darreres publicacions permeten fer un viatge en el temps quan no hi havia radars, es viatjava sense cinturó de seguretat i els vidres del cotxe es pujaven amb una manovella.

Pels andorrans era un trajecte llarg i pesat. Només cal preguntar als estudiants que cada diumenge a la tarda amb un bus de l'Huguet baixaven a Prada per Puymorens amb els cartons de tabac i l'acohol que comercialitzaven després. Els treballadors de Sud Radio anaven a fer formacions a Toulouse, les noies a estudiar al Lycée Gabriel Faure de Foix i hi havia els desplaçaments per anar al metge a Purpan o a consultes privades. Parada obligada la Marinette a Varilhes per dinar i optativa a Acs per posar els peus a l'aigua calenta dels banys.

Sense GPS es podia utilitzar de referència l'altíssim campanar de Cintegabelle

Passar per davant de les casernes militars de Foix, la fàbrica de galetes del molí de Sinsat que sempre estava tancada, o anar a veure aquells parents que havien hagut d'emigrar a l'Arieja i, a falta de GPS, utilitzar de referència l'altíssim campanar de Cintegabelle. Però les galtes de porc confitades a la crema de basilic de la Marinette ho feien oblidar tot. Un motiu per guardar preciosament l'última factura del darrer dinar allà, a la plaça du Vieux Pont, pagada encara en francs amb la salade, le feuilleté de pigeon au foie gras et son jus de viande, la feuillantine au chocolat i el cafè.

Els canvis a la RN 20 han anat paral·lels a la desaparició de l'elit del rugbi a la zona en uns anys on Foix, Saverdun, Lavelanet o Auterive estaven en unes categories molt superiors a les d'ara. El túnel de Foix i el de Puymorens, la doble via fins a Pamiers i l'autopista a partir d'aquí i fins a trobar la que ve de Montpellier han retallat trams de la RN20 però no han pogut amb els records i amb el sabors. Com el d'aquelles galtes de porc.

 

Comentaris (1)

Trending