Cap a un lideratge igualitari

Amb l’eslògan ‘Dones líders: Per un futur igualitari en el món de la Covid-19’, les Nacions Unides celebren el 8-M; diferents dones amb càrrecs de responsabilitat a Andorra, tant en el sector públic com en el privat, exposen la seva visió del lideratge

‘Dones líders: Per un futur igualitari en el món de la Covid-19’. Aquest és el tema que UN Women, l'entitat de l'ONU dedicada a l’empoderament femení i la igualtat de gènere, ha triat per commemorar el Dia Internacional de les Dones aquest 8-M. Diferents dones del Principat amb responsabilitats tant en el sector públic com en el privat exposen la seva visió del lideratge, i creuen que encara hi ha camí per recórrer perquè aquest sigui igualitari que no pas igual. Perquè la dona líder ha de poder exercir el seu estil propi no masculinitzat.

Les Nacions Unides justifiquen la tria del tema que plantegen enguany amb una doble necessitat: d'una banda, per celebrar el paper de les dones en la recuperació davant de la pandèmia i, de l'altra, per recordar que aquestes encara es troben amb moltes dificultats a l'hora d'accedir a posicions de lideratge. Un informe recent de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona de l'organització revela que les dones continuen estant sota-representades en l'esfera pública i en els àmbits de decisió.

international womens day banner 2021 960x450 copy
Mosaic de l'UN Women per vindicar aquest 8-M.

Només 22 països tenen dones per cap d'Estat i només un 24,9 per cent dels parlamentaris nacionals són dones. En aquest sentit, Andorra exemplifica els esforços per aconseguir un accés igualitari de les dones a les cúpules de lideratge i representació polítics. Actualment, el Consell General està format per 13 dones i 15 homes, assolint així una representació dels dos gèneres que ni és inferior del 40% ni supera el 60%. En el cas dels càrrecs ministerials s'observa una repartició completament equitativa, mentre que trobem més dones que homes com a cònsols majors.

Tot i això, els efectes del predomini majoritari dels homes en posicions de lideratge encara es deixen notar. N'és un exemple que tots els caps de govern del país hagin sigut homes. La ministra de Funció Pública i Simplificació de l'Administració, Judith Pallarès, explica que tot i que hi ha més dones a l'administració general, continuen havent-hi més homes en posicions de responsabilitat dins d'aquesta. “Si en els llocs de comandament no hi ha dones, difícilment pots anomenar directores de departaments”, lamenta la ministra i espera que, a mesura que les dones vagin assumint més llocs tècnics, sigui més fàcil que també assumeixin posicions de responsabilitat.

La consellera general i presidenta del Partit Socialdemòcrata (PS), Susanna Vela, explica que també es continuen apreciant diferències subtils en el tracte, particularment pel que fa a l'atenció que es dóna a les dones que es dediquen a la política. “A l'hora de fer determinades intervencions, sempre es dóna més la paraula a un home que a una dona, malgrat que aquesta persona hagi treballat aquell tema i en sigui coneixedora”, observa la consellera. Aquesta reflexió també l'estén al tracte rebut per la premsa: “És com si no et valoressin de la mateixa manera. Sempre pesa més el rol, l'opinió, d'aquell company home”.

50744549392 487b9762d0 o
Dues dones, Roser Suñé (dreta) i Meritxell Palmitjavila, comanden el Consell General.

L'aposta pel lideratge igualitari també demana un canvi a l'hora de pensar els lideratges tradicionals, molt basats en l'autoritat i la jerarquia. Aquest canvi, però, es resisteix a causa dels biaixos implícits de gènere, que continuen associant el lideratge amb atributs masculins.

La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili, reivindica la necessitat d'adoptar un tipus de lideratge més comprensiu, que es basi en la valoració de la persona. Gili considera que aquest és important perquè una persona que se senti més valorada dins del seu propi equip tindrà més ganes d'implicar-se amb el projecte que no aquella que és tractada de forma dura i autoritària. “Un lideratge més comprensiu pot arribar a fer que la feina surti millor, perquè aleshores ja no és el projecte d'una sola persona, sinó d'un equip”, afirma la cònsol.

La diversificació del lideratge es resisteix particularment en el sector privat. A Europa, només un 37% dels mànagers són dones, amb una presència encara inferior entre els alts càrrecs executius i les juntes directives. Les dones que sí que accedeixen a aquestes posicions sovint es troben amb la necessitat d'assimilar el tipus de lideratge per a no ser qüestionades.

Montse Ronchera
Montserrat Ronchera, empresària i directiva de la patronal.

La sòcia de R Consultors i membre de la junta directiva de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Montserrat Ronchera, ho explica a través de la seva trajectòria professional. “En entrar en un món d'homes, em vaig emmotllar a la seva forma de lideratge. En aquells moments, no vaig percebre que pogués tenir la llibertat de prendre decisions d'una manera diferent. Ara, amb els anys de perspectiva, intentaria introduir un concepte directiu diferent, més propi”, comenta l'empresària.

Finalment, la directora del grup d'empreses Les Closes, Ester Santuré, també destaca la importància d'una bona gestió emocional per a un bon lideratge. L'empresària explica que la pandèmia ha portat molts moments d'incertesa i que una gestió emocional adequada ha sigut essencial tant per tranquil·litzar els equips com per prendre decisions.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending