Una broma o discriminació?

El policia condemnat per dir, entre altres coses, “moro de mierda” a un company del cos a més d’amenaçar-lo defensa davant el Superior que no hi havia ànim de fer mal i demana que es revoqui la sentència del Tribunal de Corts

El policia condemnat per insultar i amenaçar un company del cos ha recorregut davant el Superior per demanar l’absolució. Durant el judici, el seu advocat ha admès que expressions com “moro de mierda” es van, efectivament, proferir. De fet, ha assegurat que eren habituals entre el seu client i l’agreujat al llarg de la trajectòria de tots dos. Per això, ha negat que existís ànim d’injuriar realment. Fiscalia i acusació particular, per la seva banda, han reclamat que es mantingui la sentència inicial del Tribunal de Corts.

En aquesta, es va considerar que el policia era responsable d’un delicte de discriminació i un altre d’amenaces. Per això, el van condemnar a 18 mesos de presó condicional. Judicialment, però, no se l’inhabilitava. Tot quedarà en mans del mateix cos un cop la sentència -si el Superior la confirma- sigui ferma.

El que va quedar clar en primera instància és que la relació entre els dos policies no havia estat mai plàcida. Feia anys que es picaven l’un a l’altre. Com ha apuntat el lletrat davant el Superior, els insults eren habituals. “Ell deia ‘moro de mierda’ i l’altre li responia ‘gabacho de mierda’; portaven així 20 anys. Sobta que mai hi hagi hagut un expedient”, ha indicat, tot apuntant que “hi havia una tolerància tàcita i acceptada perquè funcionessin d’aquesta forma”.

Una imatge del despatx central de la policia.

Relacionat

Condemna però no inhabilitació al policia que va discriminar i amenaçar un company

Si aquesta tolerància existia, però, tot hauria canviat arran que el germà de la víctima del presumpte delicte esdevingués ministre el 2019. A partir d’aquí, la relació encara va ser més tensa fins a esclatar en un incident a l’aparcament del despatx central del cos. La topada va ser dialèctica però els companys que la van presenciar, una desena, van admetre que va ser forta. Molt forta. Amb insults i, també, amenaces com ara “te voy a cortar el cuello”.

Arran d’aquests fets, el policia va ser detingut i es va iniciar el procés judicial que va finalitzar a Corts ara fa uns mesos. I que ara té el segon capítol a Superior. El defensor del processat ha demanat que es revoqui la sentència inicial tot argumentant, en primer lloc, que amb els insults no existia un “animus” injuriós sinó que no era més que la forma de fer habitual entre els dos. “No hi havia voluntat de fer mal”, ha assegurat. Sobre el delicte d’amenaces, ha argumentat que el mateix destinatari “va dir que no havia passat por” i que el temor que pogués tenir la seva família era infundat.

Un cotxe de policia en les immediacions de la Seu de la Justícia.

Relacionat

Les misèries de la policia

A la petició d’absolució s’ha oposat tant la fiscalia com l’acusació particular. “Una cosa és que hi hagi sobrenoms al cos, però fins a quin moment s’ha d’arribar a suportar segons quin tipus d’insults i durant quant de temps?”, s’ha demanat el representant del ministeri públic, que ha apuntat “el canvi clar” produït a partir de l’accés del germà del policia injuriat al consell de ministres. I, també, al fet que el processat va accedir de forma il·lícita als registres policials i va poder descobrir el lloc d’origen, Melilla, del pare del seu rival al cos. “El mode jocós es transforma en una situació molt diferent”, ha remarcat. Per tant, hi hauria delicte de discriminació, al seu entendre. I pel que fa a les amenaces, “la família va tenir por, tanta que va marxar de casa”.

De forma similar s’ha expressat la lletrada de l’acusació particular. “Hi havia ànim discriminatori”, ha afirmat i, també, “atemoriment” per les amenaces. Per això, ha reclamat que es mantingui la sentència de Corts.

Comentaris (5)

Trending