Aquí no es llença res!

La lluita contra el malbaratament alimentari ha fet sorgir diverses iniciatives al país per reaprofitar el menjar, i alhora, ajudar a unes economies familiars molt castigades per l’encariment del cost de la vida

Més K Bo i Agafa’m el pack són dues iniciatives digitals per lluitar contra el malbaratament alimentari a través de productes que no venen comerços o establiments de restauració. També l’Associació de Mares i Pares de l’Escola Andorrana està treballant en una aplicació per poder reaprofitar el menjar sobrant dels menús escolars. I a la fleca Art i Pa venen el pa del dia anterior amb un 50% de descompte. Iniciatives diverses amb un mateix objectiu: no llançar ni una engruna.

Economia circular, lluita contra el malbaratament alimentari i inflació. Tres conceptes diferents però que darrerament van d’allò més lligats. Andorra va presentar al setembre una nova normativa perquè els centres comercials destinin un espai per exposar i posar a la venda, amb preus promocionals, els productes amb dates de consum preferent i de caducitat properes a la superació. La normativa entrarà en vigor al gener i mentrestant, des de l’àmbit privat, també han anat sorgint iniciatives per lluitar contra el malbaratament alimentari.

Captura de pantalla 2023 11 24 a les 20.25.46
 

És el cas de l’aplicació Més K Bo, que precisament va comptar amb una subvenció del Govern per tirar endavant. Al darrere hi ha la iniciativa de dos socis: Oriol González i Àlex Codina, que van voler lluitar contra la gran quantitat d’aliments en bon estat que al Principat acaben a la brossa. “En realitat no hem inventat res de nou, als països veïns funciona molt per exemple, l’aplicació ‘Too good to go’”, assenyala Miki Oliver, el comercial de Més K Bo. De fet, la filosofia és la mateixa de l’aplicació veïna: “Si a un restaurant els sobra un plat de macarrons, el posen al seu perfil, amb un horari en el qual anar-lo a buscar, i els usuaris el veuen i si els interessa, el compren”, explica. El pagament es fa a través del mòbil, es genera un codi QR i és amb aquest codi que a l’establiment reconeixeran la compra i entregaran el paquet. “Tenim un ajuda pel negoci i també al comprador, perquè pot menjar una mica més econòmic i coses que es poden aprofitar, encara”, assenyala. I és que el paquets, dissenyats pels establiments i que no detallen què contenen, es venen a un preu més econòmic del que tindria normalment.

Més K Bo compta amb una vintena d’establiments adherits i el primer dia de llançament, tot just el mes d’octubre, es van produir més de 100 descàrregues de l’app. “Amb alguns treballem molt bé”, exposa, però alhora reconeix que encara falta conscienciació: “Animem als comerços a fer una introspecció i avaluïn què llencen diàriament”. De fet, creu que a Andorra “no hi estem acostumats”, però recomana fer el canvi de xip perquè “s’estan ajudant a ells mateixos i a les properes generacions deixant-los un món una mica més agradable”. De moment, on han trobat més dificultats per trobar col·laboradors és entre les grans superfícies, que justament, són el seu objectiu perquè són els que més volum de productes poden arribar a llançar.

Unes dificultats que també ha detectat Sergi Sans, impulsor d’Agafa’m el pack. “Usuari en tenim, però no aconseguim establiments, va molt lent”, manifestava fa uns dies Sans. Aquesta setmana, però, ha sumat el primer restaurant col·laborador. Ell també es queixa de la falta d’implicació del Govern. “Vam anar a Govern a demanar suport institucional perquè ens temíem que passaria això, però no hem tingut sort”, lamenta.

Captura de pantalla 2023 11 24 a les 20.27.12
 

Ell defineix l’aplicatiu com un “market place” on les empreses s’hi inscriuen i així ofereixen els seus productes als usuaris. La idea també es basa en el ‘Too good to go’, “però volíem fer-ho una mica millor”. L’aplicació, però, encara no està desenvolupada i de moment treballen a través de la pàgina web.

Tant Oliver com Sans consideren que hi ha espai per totes dues iniciatives. “Si els establiments volen, hi ha lloc per a tots”, afirma Sans, que reconeix que “els supermercats són claus”. Oliver remarca que “l’enemic comú és el malbaratament”.

PA DEL DIA ABANS

A l’Art i Pa també han decidit fer un pas endavant per evitar llançar pa i ajudar en les economies familiars. Als mostradors dels seus establiments llueixen un cartell que informa als clients que poden comprar pa del dia abans amb un 50% de descompte. “Vèiem molta gent que ho passa malament i en comptes de llançar el pa, vam decidir aprofitar-lo perquè es pot menjar”, explica la responsable del negoci, Marilyn Da Silva. La iniciativa ha generat opinions diverses entre els clients. “N’hi ha que s’ho han pres molt malament perquè no ho entenen, però altres ho veuen bé i ho agraeixen”, exposa.

Da Silva detalla que l’opció només la contemplen per al pa rodó, perquè és el que millor es conserva i per ara han preferit gestionar-ho ells des de les botigues i no utilitzar les aplicacions, però tampoc descarten sumar-hi.

ESCOLES

En el cas de l’Associació de Mares i Pares de l’Escola Andorrana (Ampaea) també fa temps que estaven “preocupats” per la quantitat de menjar que no s’acabava consumint dels menús que se serveixen cada dia, “ja sigui per un excés de menjar o perquè els alumnes no se’l mengen”, explica la gerent de l’Ampaea, Mireia Muñoz. Aquesta situació, sumada a la preocupació per la “situació economicosocial” es va buscar la manera de “donar una segona vida al menjar”.

L’Ampaea fa temps que tenia preocupació pel menjar que no es consumia i es va buscar la manera de donar-li una segona vida

Juntament amb els creadors de l’aplicació Més K Bo s’està treballant per tenir una aplicació que permetrà distribuir de manera aleatòria a famílies vulnerables o socis de l’entitat les carmanyoles que hi hagi disponibles cada dia. La idea és que l’app estigui disponible la primavera que ve. “Els àpats seran gratuïts, però l’app controlarà les carmanyoles que cadascú té a casa seva”, detalla Muñoz, que afegeix que es demanarà un dipòsit de 20 euros en el moment d’adherir-te al servei, uns diners que es tornaran al final de curs si es retornen les carmanyoles. En cas de no retornar-les, els diners del dipòsit serviran per comprar noves carmanyoles.

El projecte té dos objectius al darrere: “per una banda conscienciar els alumnes que són malbaratadors d’aquest menjar i que és necessari que el plat que els posen cada dia a taula se l’han de menjar”, i de l’altra, “conscienciar també els directors” perquè es tinguin en compte les excursions o quan falten alumnes a l’escola, per reduir les racions, i “conscienciar les cuineres” perquè cuinin la quantitat correcta. La fita final: que l’app no hagi d’existir perquè no hi hagi menjar que acabi a les escombraries.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending