Per amor a l’art de Sergi Mas

La Xarranca ha presentat la darrera exposició al voltant i dedicada a la figura del creador, que es pot visitar a l’espai Caldes, d’Escaldes-Engordany

‘A taula amb el Sergi’ és el darrer projecte que l’associació d’artistes, la Xarranca, presenta i treballa al voltant de la figura del creador i artesà, Sergi Mas. Es va iniciar fa més d’un any, amb el plantejament per part de l’agrupació de la temàtica al voltant de la qual hi treballarien plegats. “És el creador de la Xarranca, ens vam plantejar, posem un tema, doncs quina és la millor excusa? Sergi Mas”, explica la fotògrafa, Montse Altimiras.

Després de diverses taules rodones, tallers, i exposicions a diferents parròquies, el cicle acaba a Escaldes-Engordany. Ho fa mostrant la important figura que és Sergi Mas per a la cultura. Ho fa des de la perspectiva, els ulls i la percepció dels artistes de la Xarranca. Durant el temps de treball, han buscat els seus punts comuns, què veuen d’ells mateixos al Sergi Mas, i que veuen del Sergi Mas en el seu art. D’aquesta manera, a l’espai Caldes es poden veure reinterpretacions i adaptacions, obres d’art sobre l’artista, la figura i el referent.

Una vintena d’artistes tenen les seves obres exposades, i també els seus pre-projectes. Allò que van pensar i que finalment han portat endavant, o no. En aquest sentit, Altimiras explica que es va tenir un mes i mig per presentar el projecte, que havia d’estar pla i amb unes mesures exactes. “Després teníem uns quants mesos per treballar, i això fa que les coses et canvien al coco”, assegura la fotògrafa. De fet, la seva obra va variar després de conèixer Mas en persona i de passar una estona amb ell. Així, va passar d’un àlbum de les seves obres, a ser un àlbum de retrats.

Les tècniques són tan variades com artistes han participat. La Naiara Galdós ha treballat amb guix i pa d’or. La seva obra reflecteix l’equilibri de la trajectòria de l’artista, la compensació entre ment i emocions, el mirall “on tots ens hauríem de veure”. L’Arnau Sánchez, amb pintura acrílica sobre tela, ha dibuixat un gat blanc sobre fons negre. Ha trobat així el seu nexe d’unió amb el Sergi Mas, allò que apropa dos artistes diferents, però apassionats pel mateix.

La Gemma Piera ha reflectit la vida de Sergi Mas, les seves eines, les seves mans i el suport de la seva dona. Tot allò que l’ha configurat com a artista i com a figura cabdal a la cultura andorrana. Josep Maria Martín, ‘Kala’, ha viatjat al futur. Mitjançant una reinterpretació de les figures dels consellers que havia fet Mas, ha creat una de nova, ambientada en l’any 2080. Ho ha fet mitjançant filferro, soldadura i components electrònics. “El Sergi és una persona que té moltes facetes, té moltes cares i totes molt artístiques i relacionades amb el país”, ha assegurat el conseller de Vida Cultural, Valentí Closa.

La Xarranca, a més, ha aprofitat l’oportunitat per apropar la figura de Sergi Mas als més menuts. Ho han fet mitjançant el curs jove de l’escola d’Andorra la Vella, que gestiona l’artista Emma Regada. Així, s’han treballat les musicadures, una de les facetes de Mas, però no plantejat sobre fusta, com pot ser la gran obra que es pot trobar a l’espai Caldes. “S’ha fet mitjançant linòleum i estampacions”, ha explicat Altimiras. Es pot trobar a la Peixera, l’espai que gestiona l’associació tot just baix de l’espai Caldes. D’aquesta manera, la parròquia es converteix en casa i museu per al Sergi Mas i per al seu art, des d’altres ulls.


Etiquetes

Comentaris

Trending