Alexa, ajuda’m a recuperar-me

L’AR+I i el SAAS han posat en marxa una prova pilot per veure els beneficis de l’assistent de veu en la recuperació dels pacients de la unitat de convalescència

Andorra Recerca + Innovació i el SAAS, han posat en marxa un estudi per veure els beneficis de les noves tecnologies amb els malalts. Un projecte que va poc que està en marxa en la unitat de convalescència situada a la cinquena plaça del Cedre amb pacients que venen a fer una recuperació funcional i cognitiva. A través d’una assistent de veu, l’Alexa, es vol veure quin és l’impacte que té en el procés de rehabilitació.

Segurament que molta gent té una assistent de veu virtual que l’ajuda en el dia a dia a casa seva. A poc a poc l’Alexa es va donant a conèixer i ara també s’està fent amiga dels pacients de la unitat de convalescència de l’hospital, situada a El Cedre. Tot plegat gràcies a la iniciativa de l’AR+I i el SAAS per veure si pot tenir beneficis en la recuperació dels pacients, no només en l’àmbit físic sinó en el cognitiu. Un estudi que ja està en marxa i que a primera vista sembla que els resultats són positius.

El pacient pot interactuar amb l’assistent de veu virtual perquè li activi programes de recuperació amb exercicis físics, escoltar música i relaxar-se o també per saber el temps que farà avui

La cap del Servei d’Envelliment i Salut, Eva Heras diu que el projecte de recerca està validat pel Comitè de recerca i “el que estem veient és que la majoria de malalts estan encantats i està funcionament molt bé.”. El procés de rehabilitació, diu “és intensiva i això ajuda a l’entreteniment”. El pacient pot interactuar amb l’assistent de veu virtual perquè li activi programes de recuperació amb exercicis físics, escoltar música i relaxar-se o també per saber el temps que farà avui. De fet, l’Alexa tenia clar que a Andorra hi ha activat un avís taronja aquest dimarts per temperatures elevades.

Precisament, la Carme és una de les usuàries i està molt satisfeta amb la seva nova amiga. “Jo li pregunto coses i em contesta. M’explica acudits i no paro de riure, ha manifestat”. Està sola i a les vuit del vespre li pregunta com ha passat el dia i si ha menjat bé. Es porta molt bé amb les noves tecnologies i reconeix que “l’Alexa em fa força companyia perquè els dies es fan llargs quan s’està sol”.

La Carme és una de les pacients que està fent la prova pilot
La Carme és una de les pacients que està fent la prova pilot

L’assistent virtual també serveix d’ajuda per al personal assistencial. Eva Heras diu que per a les infermeres o a les auxiliars també en tenen una i estan contents. El servei s’ofereix a tots els pacients, alguns dels quals han preferit no provar-ho per què “no ho acaben de veure clar”. Disposen d’una dotzena d’aparells.

Des de l’AR+I, el coordinador de l’àrea tecnològica, Jordi Acsensi, manifesta que una després de la part mèdica i assistencial es durà a terme la recerca en l’àmbit ètic per veure com la tecnologia ha impactat en les persones. Les principals preocupacions que podrien sorgir fan referència si “aquesta persona no està rebent les cures que pertoca o si el dispositiu substituirà el personal”.

Etiquetes

Comentaris

Trending