Els gossos perillosos (i els seus amos) són cada vegada més perillosos

Els atestats oberts pels banders durant l’any passat arran d’incidents protagonitzats per cans de races ‘conflictives’ es van multiplicar per 2,5 respecte el 2016 i van comportar 109 sancionsPer sort, no hi va haver cap atac d’un animal cap a una persona, però sí que es van haver d’imposar cinc multes per agressions d’un gos cap a un altre; el cos està mol preocupat

Comentaris

Els banders van haver de fer durant l’any passat 110 intervencions arran d’incidents protagonitzats per gossos perillosos. D’aquestes, seixanta van comportar l’obertura d’atestats que van derivar en 109 sancions. El nombre d’atestats oberts -no totes les actuacions comporten aquesta formalitat, només els casos més greus- s’han multiplicat per 2,5 respecte del 2016. Per sort, no hi va haver cap agressió d’un animal cap a una persona. Però sí cinc de les sancions es van haver d’imposar per una agressió d’un ca a un altre. El director del cos, Miquel Rossell, ha assegurat que “estem molt preocupats per aquest augment”.

No és l’única preocupació dels agents que es dediquen a vetllar per la flora i la fauna del Principat. A un altre nivell, la proliferació de porcs senglars també ha estat tot un maldecap el darrers temps. Cada vegada més els senglars s’acosten a zones urbanes causant danys en cultius i zones hortícoles. Durant l’any passat es van haver de fer 152 intervencions, que són moltes respecte d’altres èpoques. Menys problemes suposa el control de la caça i la pesca. Hi ha una major sensibilització entre els caçadors i els pescadors i això fa que ni els controls ni les multes no vagin a més. Ben al contrari: o és frenen o es redueixen. 

Però si alguna cosa ha destacat especialment Rossell durant la presentació del balanç d’activitat dels banders durant l’any passat és la qüestió dels gossos potencialment perillosos. Les xifres posen sobre la taula dues consideracions: molts dels propietaris sancionats són reincidents i hi ha hagut un increment considerable respecte els atestats del 2016, quan se'n van registrar 25, és a dir, vist que el 2017 van ser 60, l’increment ha estat del 140%. Del total de sancions imposades l'any passat, cinc d'aquestes van ser per agressió entre gossos, no es va comptabilitzar cap agressió a persones. Rossell apunta que aquestes xifres són excessives i que s'han de reduir. “Només que sigui una agressió entre gossos ja la consideraria molt greu”. Per això, el director apunta que s'ha de continuar treballant per la conscienciació i deixar ben clar que les sancions tenen una repercussió efectiva. L'objectiu és “reduir el nombre d'atestat i de sancions, aleshores voldrà dir que la gent ho haurà entès”, ha expressat. 

El director dels banders, Miquel Rossell, durant la compareixença.| ANA

 

A més del 60 atestats, els banders van realitzar 50 actuacions més per gossos perillosos, que no han comportat atestat, aquestes motivades per la demanda de la policia, la Batllia o un altre organisme institucional. Rossell també ha explicat que normalment les actuacions són motivades pel propi cos per controlar els gossos perillosos i els seus propietaris i també sensibilitzar-los en relació a la normativa. “Tenim marcades parts sensibles com zones habitades, d'esbarjo o properes a centres escolars i hi anem de manera assídua”

Mentre el control de caça i pesca es manté sota paràmetres molt normals, s’han disparat, també, les intervencions per la proliferació de porcs senglars, que cada cop s’acosten més a zona urbana

La presentació del balanç d'actuacions del 2017 dels ‘policies del bosc’, també ha servit per exposar les dades sobre controls de caça i pesca. En el primer cas, els banders han realitzat 630 controls, una xifra un pel més reduïda que al 2016, però els atestats han passat de 13 a 25, aquest passat any. Malgrat això, Rossell ha expressat que hi ha una major sensibilització del caçador, ja que més de la meitat de les sancions són administratives per retornar l'anella fora de període. Una major sensibilització que el director del cos de banders també ha constatat en els controls de pesca, fet que ha reduït, de manera voluntària, el nombre de controls i només s'han imposat quatre sancions. 

Finalment, com s’ha dit, ressalten també les dades sobre els porcs fers. “En un hivern com el que hem tingut l'animal baixa encara més a cotes baixes per buscar aliments”, ha expressat el director dels banders. Arran de les queixes de l'Associació de Pagesos per la proliferació d'aquest animal, el director ha recordat que es fan operacions puntuals durant la nit per poder caçar el porc senglar. “N'hi ha molts sí, però per això també hem allargat la temporada de caça per poder facilitar la caça de l'animal”, ha conclòs Miquel Rossell, que també ha apuntat que hi ha possibilitat de realitzar batudes per controlar-los.

Comentaris

Trending