Els contrabandistes canvien el tabac per la marihuana

Els mossos desmantellen una xarxa que cultivava ‘maria’ a l’engròs a Catalunya; algunes de les plantacions eren a la Seu i Coll de Nargó i els implicats tenien vincles amb AndorraEntre els vint detinguts hi ha persones amb experiència en el tràfic il·legal de tabac que, segons la policia catalana, “ara cometen un nou fet delictiu amb menys risc que el contraban”

Comentaris

Els contrabandistes canvien el tabac per la marihuana. És una de les conclusions que deixa una investigació dels mossos d’esquadra, iniciada a finals del 2016, i que ha esclatat del tot els dos primers mesos d’aquest any. La policia catalana ha desmantellat una organització molt àmplia, que abastava diverses ciutats i pobles de Catalunya i que s’estén fins i tot a Andorra pels vincles d’alguns dels detinguts. L’operació ha portat onze persones a la presó i ha permès comissar 26.000 plantes de marihuana, algunes d’elles en immobles de la Seu d’Urgell i el Coll de Nargó.

El cultiu es feia sempre a l’interior de cases o habitatges aïllats o abandonats on s’implementaven els sistemes necessaris per fer créixer les plantacions. Fins i tot connectant-se a la xarxa elèctrica de forma il·legal. De fet, dins la banda, molt ben definida i altament organitzada, que promovia el cultiu en massa hi havia dos electricistes. Era tal el nivell de ‘professionalisme’ de l’organització que s’havien establert salaris de 1.200 euros mensuals per a persones que s’encarregaven de forma permanent a tenir cura de l’evolució de les plantacions. En alguns casos, en ser cultius impulsats artificialment, cultius ‘indoor’ com són coneguts, permetien donar fins a quatre collites anuals. S’intensificava tant la producció que es podien arribar a obtenir entre 10.000 i 12.000 euros de beneficis al mes.

El cap de l’àrea d’investigació criminal de la Regió Policial Central dels Mossos d’Esquadra, l’inspector Josep López Garzón, ha explicat aquests darrers dies que malgrat que només sis dels detinguts tenia antecedents penals abans de la causa -majoritàriament per tràfic de drogues-, entre els arrestats hi ha persones que “anteriorment s’havien dedicat al contraban de tabac”. “Són gent que ja tenia una infraestructura organitzada i que ara cometen un nou fet delictiu amb menys risc que el contraban”, va afegir Garzón tot deixant entreveure un canvi d’hàbits en algunes, almenys, de les persones que es dediquen o es dedicaven al negoci contrabandista.

L'organització estava tan 'professionalitzada' que arribava a tenir uns beneficis mensuals d'entre 10.000 i 12.000 euros i pagava salaris de 1.200 euros als 'cuidadors' de les plantes

La investigació va començar el setembre del 2016, quan la policia catalana va trobar a Manresa -al carrer Fonollar d’aquesta ciutat, a poca distància de la comandància de la guàrdia civil i del despatx central de la policia local- un cultiu interior de marihuana i que les persones que el gestionaven tenien antecedents per tràfic de drogues. L’olor que desprenia l’habitatge va ser el detonador de tot plegat. Més endavant, els investigadors van determinar que aquest grup es dedicava al cultiu exhaustiu de plantacions de marihuana en diverses zones del territori català. Ja s’ha dit: s’han trobat plantacions de ‘maria’ en el marc d’aquesta operació a la Seu i a Coll de Nargó amb persones implicades i vinculades al Principat

Però també s’han trobat habitatges que feien servir membres de l’organització a Manresa, clar està, i a les poblacions propers de Callús i Súria. Després també a Premià de Dalt, Vallromanes, Montmajor, la Pobla de Montornès, Cambrils i la Sènia. L’operatiu, que va comptar també amb la col·laboració d’experts de l’Agència Tributària espanyola, es va desenvolupar en diverses fases, entre el 26 de gener i el 23 de febrer, i va permetre detenir 20 persones i comissar 26.000 plantes de marihuana, 34.000 euros en efectiu, quatre vehicles i dues armes de foc. La magistrada titular del jutjat de Primera Instància i Instrucció número 7 de Manresa, que ha estat coordinant l’operatiu des del punt de vista judicial, va decretar ingrés a presó per a onze dels arrestats.

 

La banda criminal estava formada per catorze persones, a més de diversos col·laboradors que ajudaven amb els cultius. També comptava amb l’ajuda de dos electricistes que s’encarregaven de fer totes les connexions fraudulentes durant les instal·lacions dels cultius. Aquest fet hauria generat un frau d’uns 150.000 euros a Endesa-Fecsa. La xarxa disposava, a més, d’un administrador de finques que els buscava immobles on poder fer les plantacions. En una fase més avançada de la investigació els agents van saber que la majoria d’investigats compartien el subministrador. Aquesta persona, sota l’aparença de tenir un negoci lícit de jardineria, amagava el cultiu massiu d’esquetxos de marihuana per a la seva venda. 

A l’interior d’una de les seves naus es van localitzar 20.000 esqueixos de marihuana envasats en cubetes de metacrilat. A aquest subministrador també se l’acusa de comprar la producció de marihuana d’aquestes plantacions i exportar-la a diversos països d’Europa. L’operatiu policial es va desenvolupar en diverses fases, entre el 26 de gener i el 23 de febrer, i va permetre detenir un total de vint persones de nacionalitats diverses (espanyola, italiana, peruana, russa, alemanya, holandesa i portuguesa) i a les quals se’ls va acusar d’un presumptes autors de delictes contra la salut pública i frau elèctric.

Etiquetes

Comentaris

Trending