L’argument dels impulsors de la iniciativa, que també mantenen els col·lectius animalistes en general, és que l’aplicació de la taxa pot comportar un increment notable dels abandonaments. També pot originar en altres casos una reacció de menys respecte cívic en relació als espais públics i la ciutadania tot pensant que si es paga per sufragar el cost de netejar la via pública de les eventuals tifes dels animals, ja no cal recollir els excrements. L’argument dels opositors a la taxa és però clar: més abandonaments i la gossera saturada.
Els comuns que més fermament impulsen el tribut mantenen que la proposta és necessària, però també admeten en algun cas que la reacció ciutadana caldrà tenir-la en compte. És cert, però, que l’articulació de la taxa, que no necessita pas de cap llei que l’empari i, per tant, és una mesura relativament senzilla de promoure, almenys des del punt de vista tècnic, jurídic, una altra cosa és la decisió política, estava ja molt avançada. I el fet que hagi transcendit abans que s’acordés fermament ha causat malestar en les corporacions que més clarament defensen la taxa, com el d’Andorra la Vella.
Tot plegat està tan avançat que la idea de la majoria de comuns era haver aprovat totalment la taxa aquest passat dimarts durant la reunió de cònsols i anunciar-ne la seva aplicació a partir de l’1 de gener del 2021. Però dos comuns van demanar més temps per madurar la proposta. Serien els comuns de Sant Julià i Escaldes els qui haurien demanat que es posposés la decisió final per al mes de novembre. Un dels motius era que calia calibrar molt bé l’import de la taxa. De fet, l’import seria dels pocs paràmetres que realment estava molt verd.
Comentaris (13)