Xarxes socials: només pot quedar una?

fernando blanco removebg preview

Fernando Blanco

Soci-consultor de SisèGrau

Comentaris

La notícia és que Twitter i LinkedIn, les dues xarxes menys lúdiques d’Internet, s’han rendit aquesta última setmana davant d’un Facebook/Instagram que actualment sembla ser imbatible: totes dues empreses han suspès definitivament les seves "stories", o publicacions que duraven 24 hores i que tenien la seva pròpia dinàmica paral·lela a la xarxa principal. Allò que havia aconseguit l’empresa de Zuckerberg, de destrossar en setmanes a la prometedora Snapchat, qui va inventar realment les stories, no s’ha pogut reeditar, manifestant així que Facebook és un monopoli de facto a la comunicació entre persones.

“Pot ser un escenari distòpic, però probablement serà hora d’entendre que, per primer cop, una empresa comercial te molta més influència en les nostres vides que, fins i tot, els nostres governs”

Gran part de la història d’internet s’escriu amb un cercle virtuós que comença en la novetat, després arriba el hype, la moda en l’àmbit global, i una llarga corba d’acostumament que fa que els usuaris siguin fidels a un guanyador que s’ho emporta tot. Qui vam començar amb internet amb el segle, o abans, vam navegar amb aquell prehistòric Netscape, destronat pel Microsoft Explore que, al seu moment, va ser desplaçat per Chrome. També vam descobrir la web buscant a Yahoo o Altavista fins que Google va donar el cop a la taula i, ara mateix, les recerques per fora d’aquest buscador són merament testimonials. Alternatives a Facebook van sortir unes quantes, des de la disruptiva Diaspora fins al monopòlic Google+, plataformes de les quals, mirant en perspectiva, no queda més que el record i el logo en el museu dels negocis fallits...

Avui en dia l’escenari és tan inquietant com el dels buscadors: així com el totpoderós Google sap molt més de nosaltres que nosaltres mateixos, Facebook Inc. ha aconseguit un lideratge al mercat de les comunicacions interpersonals (i empresa-consumidor) que pot presumir de tenir un poder tan brutal que l’existència d’una marca, personal o corporativa, depèn només de la seva voluntat. El fet que una empresa autoritària com a Twitter no pugui presentar batalla, així com que LinkedIn, amb la seva imatge de xarxa corporativa i confiable, no hagi pogut posicionar el seu servei, deixen a les clares que en un futur pròxim tot el que tu, lector, puguis consumir de l’espai on es desenvolupa tot el tràfic de continguts, depèn i dependrà només d’una marca.

Facebook Inc. és una companyia increïblement intel·ligent que no deixarà punts febles en la seva conquista de l’espai de les telecomunicacions: compartíem la nostra vida i els èxits de les nostres marques a Facebook, ara tot es mou a Instagram, inventem memes i els publiquem a Glyphs, juguem amb realitat virtual amb Oculus VR, parlem per telèfon i mantenim una fictícia àrea privada a WhatsApp i, més aviat que tard, comprarem amb Libra, la criptomoneda que l’empresa va anunciar el 2019 que estava desenvolupant. Només cal calcular quantes hores de la nostra vida som a una de les marques "blaves". Fa una mica de por, però avui en dia no veig cap possibilitat de, dins del nostre model de democràcia liberal, poder gaudir d’un ecosistema alternatiu.

Som i serem animals de costums, com el meu gosset Alfie, i hem atorgat a les marques de Manlo Park un rol imprescindible en les nostres vides digitals. Pot ser un escenari distòpic, però probablement serà hora d’entendre que, per primer cop, una empresa comercial te molta més influència en les nostres vides que, fins i tot, els nostres governs.

Esteu preparats per aquest futur?

Etiquetes

Comentaris

Trending