Sobreinformació i epidemiòlegs d'Ali Express

fernando blanco removebg preview

Fernando Blanco

Soci-consultor de SisèGrau

Comentaris

Era gener de 1991. Internet encara no existia per als simples mortals, i jo estava creuant amb amics la frontera argentina amb Bolívia. Recordo quan en un hotel de mala mort vam veure en les notícies com un conjunt de pilots italians, evidentment torturats, declaraven a la televisió que “Saddam Hussein era una bona persona i que se'ls estava tractant perfectament”. L'impacte va ser tremend en uns moments que érem passius televidents de la Guerra del Golf, aquell primer conflicte internacional televisat en directe per a una audiència global que es desinformava, justament, amb sobreinformació. Cada dia els mitjans ens bombardejaven amb tal quantitat de dades i fets replicats de la CNN que, al cap i a la fi, ens narcotitzava en resultar impossible tenir un panorama clar de què passava. I això era intencional.

Trenta anys han passat i avui, després de gairebé dos de començar la crisi de la Covid-19, Occident torna a estar absolutament desinformada a partir de quantitats inabordables d'informació que arriben de diverses fonts, amplificats fins a l'infinit pel poder d'Internet i de les xarxes socials. De la mateixa manera que cada quatre anys, amb cada mundial de futbol, tothom es transforma en entrenador, opina i qüestiona, avui ens trobem que el carrer i les xarxes socials estan plenes d’espontanis epidemiòlegs d'Ali Express o pseudoexperts en política sanitària capaços de trobar solucions màgiques a la pandèmia en 280 caràcters de Twitter o en qualsevol cadena de WhatsApp. Conspiracions de tota mena i deliris d’apòstols de l’apocalipsi, com el tal ‘doctor’ Vernon Coleman, fan arrels en l'opinió pública just quan la societat necessita claredat i informació confiable per fer pinya davant aquesta situació excepcional.

L'alarmant manca de lideratge dels mandataris a tot arreu i la crisi de reputació de la política, i dels polítics a escala global, sumat a la facilitat de aconseguir respostes a qualsevol pregunta en només un clic -no cal dir que la majoria amb cap validesa científica- ens ha portat a aquesta dramàtica situació: el "diuen que" i el "he llegit que" s'han convertit en la font primària d'informació de gran part d'una població confosa i espantada. Tot això en el marc d'uns mitjans de comunicació tradicionals que, amb el negoci en caiguda lliure per la reconversió, viuen del clic i de la publicitat que s'alimenta d'ell, fent una delirant competència amb clicbaits i de titulars buits que només busquen comentaris que alimentin, justament, aquesta pilota de desinformació. I avui, malauradament, aquesta és més present que la poca informació qualificada.

La sobreinformació és una de les raons per la que aquesta crisi serà més llarga del que podem esperar. La societat s'ha trencat, per més que els benpensants ho neguin, i no hi ha cap figura d'abast mundial que agafi el timó i lideri. I mentre l'economia va a la deriva, encara estem discutint si les culleres s'enganxen al braç on s’ha fet la punxada.

Comentaris (3)

Trending