Hem de tenir por del Sol?

Joan Marc Miralles

Joan-Marc Miralles

Doctor en Astrofísica per la Universitat Paul Sabatier de Toulouse

Comentaris

«Alerta Solar!», «Tempesta Caníbal», «La NASA avisa», «Impacte amb la Terra» i altres titulars de caràcter sensacionalista van aparèixer fa uns dies en mitjans d’arreu del món. Ens avisàvem de la imminent arribada d’una gran quantitat de massa coronal solar emesa per una erupció solar i que podia provocar, en xocar amb el camp magnètic de la Terra, una tempesta geomagnètica amb conseqüències importants i devastadores per a les telecomunicacions i els sistemes electrònics. I durant algunes hores, moltes persones van viure en la por del nostre Sol i de la seva fúria.

Al final, ben poca cosa d’això va passar. Algunes aurores molt febles a latituds inusuals i poca cosa més. Cap disrupció generalitzada de les comunicacions, cap fallada massiva d’equipaments electrònics, ni tan sols un satèl·lit que hagi deixat de funcionar. La veritat és que alguns mitjans van exagerar, de manera volguda o no, la realitat del fenomen que es va viure, en part per una terminologia que es presta a l’exageració. Per això potser cal destriar una mica el gra de la palla i desdramatitzar alguns fenòmens sense per això menystenir-los.

L’activitat que mostra el Sol varia segons un cicle conegut d’11 anys. Ja fa uns mesos que veiem que s’està incrementant aquesta activitat i que ens estem, probablement, aproximant-nos al màxim que hauria d’arribar durant aquest 2024 o el 2025. És veritat que l’activitat que està mostrant ara és força important, potser més del que s’esperaria en un cicle que havia començat amb molta tranquil·litat, però tampoc hem viscut episodis violents que ens haurien de preocupar per ara.

Erupcions Solar
Imatge de la corona solar obtinguda pel Solar Dynamics Observatory on s'hi pot observar un forat de grans dimensions que permet la sortida de les partícules molt energètiques del vent solar cap a la Terra. Crèdit: SDO/AIA

Existeixen múltiples observatoris, tant a la Terra com en òrbita, que estan observant contínuament el Sol i que ens avisen amb prou antelació de qualsevol anomalia, com poden ser les ejeccions de massa coronal. Aquests són els esdeveniments més perillosos per a la Terra, com el que va passar la setmana passada. Aquell es va titllar de caníbal, no perquè sigui més perillós que d’altres, sinó perquè es va repetir diverses vegades seguides, i la matèria ejectada va anar menjant-se l’una amb l’altra, acumulant-se i augmentant el volum que es desplaçava en direcció de la Terra. No sabem exactament com i per què es produeixen, aquestes ejeccions de matèria i per ara són impossibles de preveure. Però quan apareixen taques a la superfície del Sol i forats en la corona solar, sabem que són indicadors fiables de què es produiran aquests enviaments poderosos de partícules carregades d’energia. Si a més es fan en direcció del nostre planeta, tenim unes hores per preparar-nos i protegir totes les instal·lacions sensibles. L’impacte d’aquestes partícules contra el camp magnètic provoca reaccions que poden danyar els sistemes elèctrics i electrònics com el 1859 amb l’esdeveniment Carrington que va fer caure tota la xarxa de telègraf de l’època.

“Hem de recordar sempre que la dependència que tenim a hores d’ara de la tecnologia fa que la nostra societat estigui molt més exposada que en el passat a disrupcions” 

Hem d’esperar que en els propers mesos ens en vindran més, i de més potents, i per això hi ha una vigilància constant per part de les diverses agències especials que són les primeres interessades en anticipar qualsevol signe de perillositat ja sigui pels seus equipaments com les persones que actualment estan en òrbita de la Terra, com els ocupants de l’Estació Espacial Internacional, que són les més exposades. Hem de recordar sempre que la dependència que tenim a hores d’ara de la tecnologia fa que la nostra societat estigui molt més exposada que en el passat a disrupcions que podria provocar una tempesta geomagnètica molt potent, similar a la de 1859. L’asseguradora Lloyd’s de Londres va calcular que un esdeveniment com el Carrington en el món actual podria produir danys per valor de fins a 3 bilions d’euros i sumir en el caos, durant setmanes o mesos, a la majoria dels països occidentals.

Per això, en el futur més pròxim s’hauria de ser curós quan es fan alertes i titulars, sense caure en els excessos sensacionalistes i provocar un pànic innecessari entre la població. Seria molt contraproduent que en multiplicar l’alarma sense fonaments reals, creixi l’escepticisme i no es faci cas d’una alerta que suposi de veritat un perill per a la població. Per això, us recomano de seguir la web www.spaceweather.com que ofereix informació puntual i acurada, sense estridències, de la meteorologia espacial, que ben segur us ajudarà a veure el Sol amb altres ulls i a no tenir-ne por.

Etiquetes

Comentaris

Trending