Educació suspèn

WhatsApp Image 2021 07 21 at 23 opt ConvertImage

Sandra Cano Vila

Membre del Consell Nacional de Progressistes-SDP

Comentaris

Poc s’ha escrit amb relació al mal resultat obtingut aquest any Covid en relació al la formació professional I batxillerat superior.

Però la notícia és alarmant i té a molts joves preocupats.

Amb aquests resultats catastròfics han quedat totalment descol·locats. Es tracta d’un volum de suspensos que fa saltar les alarmes doncs cal recordar que era una de les propostes que la ministra defensava en totes les compareixences i de la qual se sentia orgullosa: una aposta perquè els joves tinguessin una sortida laboral.

Queda abastament demostrat que pel que fa a la formació i educació dels joves del país aquest ministeri ha suspès.

Cal ressaltar que per mirar de parar el cop han tret pit i l’invent d’un examen extraordinari a l’octubre comença a agafar forma... potser així el nombre de no aptes baixarà i el percentatge d’aprovats serà més alt. Sembla que l’únic que importa a aquesta ministra sigui això, obtenir xifres favorables.

“Ja cal que la ministra i el seu ministeri es posin a estudiar de valent aquest estiu. Esdevé urgent trobar una solució a aquest desgavell i seria bo que aquest ministeri aprovi amb nota, doncs el futur del país passa per uns joves ben preparats i formats”

I em sembla que no preocupa saber per què el resultat ha estat tan catastròfic, o de quina manera queda malmesa aquesta branca que, per a molts joves, és important per definir el seu futur.

El jovent ha quedat descol·locat, tot i que molts ja esperaven aquest mal resultat. Hem vist que són crítics en les plataformes on poden donar veu als seus neguits, xarxes socials on sí que es poden expressar lliurement, doncs es senten menystinguts i gens escoltats.

Es queixen de com el sistema educatiu andorrà els ha deixat sense recursos i no els ha donat eines per poder aprovar.

En el cas dels que estudien formació professional se senten maltractats per la institució i són crítics doncs veuen una gran diferència en recursos amb altres nivells d’estudis del mateix sistema educatiu. Molts diuen obertament que se senten tractats com estudiants de segona.

Els que han de fer una formació per lliure perquè han de treballar, com sigui que l’economia de les seves famílies no els permet fer-ho d’una altra manera, es veuen sols, sense seguiment actiu. Quan parles amb ells molts diuen obertament que no podran assolir els objectius que exigeixen per aprovar.

Es queixen de la manca de recursos i com durant la pandèmia s’ha agreujat molt més.

No en donen pas la culpa als docents, inclús empatitzen amb ells i diuen que estan igual que ells. Altres diuen que el mal estar intens d’aquest ministeri fa que ells en pateixin les conseqüències i en siguin els més afectats.

Ja cal que la ministra i el seu ministeri es posin a estudiar de valent aquest estiu. Esdevé urgent trobar una solució a aquest desgavell i seria bo que aquest ministeri aprovi amb nota, doncs el futur del país passa per uns joves ben preparats i formats.

Sense aprovar no poden optar a tenir els certificats i no podran accedir a estudis superiors, ni al món laboral.

Ser noticia pel gran volum de suspesos fa que Progressistes vulguem denunciar públicament a través d’aquesta tribuna una situació preocupant.

Als joves que ens han contactat i ens han fet arribar la seva gran preocupació i ens demanen què poden fer i com poden ser escoltats sentim dir-los que cal que es carreguin de paciència i que dissortadament aquest govern no escolta. Tanmateix els joves no han de menystenir que molts són majors d’edat i en uns anys, els que tenen dret a vot, podran dir la seva davant les urnes i de manera democràtica. I els que no tenen el dret a vot, tenen dret a opinar i cal que explicar el que estan patint en l’actualitat.

Els joves són el futur, ells faran que el país continuï endavant, es mereixen el dret de rebre una formació de qualitat.

No demanen res, reclamen el dret que els atorga  la nostra Constitució: el dret de l’educació democràtica per a tothom.

Comentaris (5)

Trending