El comprador número 500 milions i Andorra

fernando blanco removebg preview

Fernando Blanco

Soci-consultor de SisèGrau

Comentaris

Ja no tenim dubtes que la pandèmia ha disparat el consum en línia de tota mena de productes i serveis, principalment per les facilitats que ha portat als consumidors aquesta modalitat de compra, sobretot durant l'època del confinament. Tot plegat l'e-consum a Europa està a punt de tocar aquest 2021 una marca important: el dels 500.000.000 d'usuaris, amb una taxa de penetració del 60%.

Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat Trading Platforms en un estudi publicat el mes passat (podeu consultar l'informe a https://lleg.ir/ecommerce2021-tp) on declara un creixement del 5% en el nombre de compradors en comparació al 2020, incloent-hi totes les transaccions entre particulars i empreses, amb totes les modalitats de pagament electròniques, però deixant de banda operacions entre particulars (les anomenades P2P) i entre empreses (conegudes com a B2B). La taxa de penetració, que havia pujat gairebé 10 punts en només 3 anys, s'espera que per 2025 arribi pràcticament al 70%, una xifra impressionant, comptant que el públic sènior cada cop domina més les eines informàtiques i que el públic júnior és cada cop més jove i que té un rol protagonista en les compres de tota la família.

“No podem deixar Andorra fora del radar dels cinc-cents milions d’usuaris que compren anyalment des de l’ordinador: les empreses i comerços han d’entrar, en la mesura de les seves dimensions i possibilitats, i l’administració ha de fer el que faci falta per poder competir amb les millors condicions possibles”

Aquests números freds ens donen la pauta de la importància del comerç en línia i l'escenari del qual Andorra està quedant endarrerida, vista, entre altres factors, per la impossibilitat de pagar serveis amb PayPal i Stripe, principalment, i les complicacions derivades de tenir un sistema duaner altament burocratitzat, que penalitza qualsevol intent de crear una logística a l'alçada del que demanen els clients europeus. Avui en dia, un producte industrial amb un lliurament de més de 48 hores per dins del continent té un problema.

No fa falta insistir en el fet que el nostre ‘retail’ pateix un moment de reconversió difícil, obligada per les mateixes dinàmiques d'un mercat que porta a l'extrem les seves exigències, sobre tot, com dèiem abans, al que fa a terminis de lliurament, però faig la crida a quedar-nos més en les oportunitats que se'ns escapen i del tren que estem deixant passar. No podem deixar Andorra fora del radar dels cinc-cents milions d'usuaris que compren anyalment des de l'ordinador: les empreses i comerços han d'entrar, en la mesura de les seves dimensions i possibilitats, i l'administració ha de fer el que faci falta per poder competir amb les millors condicions possibles. Els ‘Amazons' que ens amenacen no són tots avantatges i tenim a l'abast un públic important que, sense dubtes, pot ser seduït pels nostres comerços, hotels i proveïdors de béns i serveis.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending