Societat

Un 44% d'enquestats disposats a lluitar per Andorra en una guerra

Dos de cada deu participants aprovarien una dictadura

El director del CRES, Joan Micó ha presentat l'enquesta.. B. N.
El director del CRES, Joan Micó ha presentat l'enquesta. | B. N.

Bru Noya

El 44% dels participants a l'Enquesta Mundial de Valors estarien disposats a lluitar per Andorra en una guerra. La xifra ha augmentat en relació al darrer informe del 2005 que era del 40,9%. A l'enquesta s'han obtingut 1.004 respostes mitjançant entrevista personal a una mostra de la població del país major de 18 anys.  Els sindicats i els partits polítics són els que generen menys confiança. El 91% se senten orgullosos de ser andorrans i un 89,5% consideren que el més important de la vida és la família.  L'enquesta ha estat realitzada pel Centre de Recerques Sociològiques amb el patrocini de la Fundació Julià Reig i s'ha presentat aquest dijous al Museu del Tabac.

L'Enquesta Mundial de Valors mostra que un 44% dels participants estarien disposats a lluitar per Andorra en una guerra. La xifra ha augmentat en relació al darrer informe del 2005 que era del 40,9%. El 91% se senten orgullosos de ser andorrans i un 89,5 consideren que el més important de la vida és la família. El 34,3% és molt feliç.

 Un 47,2% considera que els rics compren les eleccions i un 22% aprovarien una dictadura

Al llarg de les 600 pàgines de l'enquesta hi ha dades que no deixen de sorprendre, Així, dos de cada deu enquestats (22%) veuen com una bona forma de governar el país el fet de comptar amb un líder fort que estigui per damunt de tot, eleccions i parlament inclosos. Ras i curt: una dictadura. Un 47,2% considera que els rics compren les eleccions, un 41,4% que es compren vots i un 20% afirma que freqüentment o sempre ha de pagar un suborn o fer un favor per obtenir serveis de funcionaris, advocats o altres proveïdors de serveis. Pel que fa a la immigració, un 75,5%  considera molt bona o bastant bona la influència dels immigrants en el desenvolupament del país. Un 20,7% ho considera ni bo ni dolent i menys d'un 4% bastant o molt dolent

El director del CRES, Joan Micó, ha dit que un dels indicadors que més els ha sorprès és el de "l'augment dels valors més materialistes en relació a la situació econòmica que s'ha passat". Segons Micó, l'enquesta "reforça la teoria que en funció de la situació econòmica o quan un té por a perdre un benestar, les persones tornen a valors més materialistes".

Els sindicats i els partits polítics són els que generen menys confiança seguits pels bancs i les entitats financeres.

L'enquesta es va dur a terme entre els mesos de juliol i octubre del 2018 a una mostra de la població del país major de 18 anys i ha estat realitzada pel Centre de Recerques Sociològiques (CRES) amb el patrocini de la Fundació Julià Reig i s'ha presentat aquest dijous al Museu del Tabac de Sant Julià de Lòria.  Els sindicats i els partits polítics són els que generen menys confiança seguits pels bancs i les entitats financeres.

 

Comentaris

Xavi
7.

Sr.Micó:el resta de l'enquesta está molt be i la diferencia,entre els "patriotes " i els no belligerans,deu vindre dels pacifistes.Jo en tot cas,m'enrrolari-ha a la Marina de Guerra,per lluitar contra la VI Ftota dels USA.
Com a comandants,d'aquesta guerra voldria tindre als liders d' Andorra Sobirana.
Visca Andorra!

  • 0
  • 0
Miki
6.

Amb una guerra contra qui? Estadistiques de pa sucat amb oli!!

  • 5
  • 0
Berta
5.

Per això estem pagant un departament d'estadística? Per fer enquestes estúpides? A picar pedra i arreglar les carreteres tots, colla d'inútils, almenys us guanyareu el sou.

  • 7
  • 0
Vergonyós
4.

És vergonyós que la població li doni més importància a les estadístiques d'aquest tipus, quin sentit tenen aquestes estadístiques, en què ajuden al país?

  • 5
  • 0
Jaume
91% orgullosos de ser andorrans i només 44% lluitarien en una guerra per defensar andorra.
Ho sento molt peró dels enquestats un 56% per mi no mereixen ser andorrans.
A Andorra se l’estima en temps de pau i es defensa en cas de guerra.
Qui no ho fa, mal andorrà serà.
En resposta a Jaume
riure per no plorar
3.

Potser si ens preocupem més de tot el planeta i no d'un territori d'aquest planeta, tot anirà millor, però bé així va el món... El dia que això exploti ja pots estimar-te Andorra o qualsevol altre lloc el que vulguis que s'en va a la merda també. Ostres em descuidava que just acaba la setmana contra el plàstic, bé llavors ja tenim 20 anys més per "estimar" Andorra... riure per no plorar... viva els "Mel Gibson" vull dir els patriotes...

  • 4
  • 0

Comenta aquest article