Afers Exteriors

L’acord d’associació amb la UE, una mica més a prop

L’Europarlament aprova per una amplíssima majoria l’informe i les recomanacions sobre l’encaix d’Andorra, Mònaco i San Marino amb Europa

L'eurodiputat Juan Fernando López Aguilar ha defensat el seu informe.. ARXIU / EU
L'eurodiputat Juan Fernando López Aguilar ha defensat el seu informe. | ARXIU / EU

Altaveu

El Parlament Europeu ha donat el llum verd a l’informe emès per l’eurodiputat espanyol Juan Fernando López Aguilar en relació amb l’encaix d’Andorra, Mònaco i San Marino amb la gran maquinària europea. El treball elaborat durant mesos pel polític canari inclou diverses recomanacions que s’haurien de traduir en terminis transitoris perquè, per exemple el Principat, es pugui adaptar a certes qüestions com pot ser el tabac o aspectes socials. És un pas més cap a l’acord d’associació amb la UE que, a parer de Brussel·les, hauria de poder estar embastat aquest mateix mes de juny i tancat del tot en dos anys.

L’informe de López Aguilar, que fa uns mesos va visitar Andorra i es va reunir amb els grups parlamentaris i altres representants institucionals per acabar del donar el tomb al coneixement de la realitat del Principat, ha rebut un suport molt majoritari a l’Eurocambra. El treball de l’eurodiputat només ha aixecat 73 vots en contra pels 540 vots a favor que ha recollit (també hi ha hagut 34 abstencions). Malgrat que l’informe no vincula de forma irremeiable sí que és un salt endavant molt important.

Durant la defensa del seu treball, López Aguilar ha parlat dels avenços que ha fet Andorra en matèria financera i ha esmentat també concretament la qüestió del tabac i els acords amb els quals s’hauria arribat amb els països fronterers. El polític espanyol ha destacat que Mònaco, San Marino i Andorra “són socis importants no només per als estats fronterers, sinó també per al conjunt de la Unió, tot i ser microestats, tot i la seva reduïda dimensió i de la seva reduïda població”.

L'eurodiputat socialista ha subratllat que els tres països comparteixen els nostres mateixos valors polítics i culturals i mantenen ja forts vincles econòmics, socials i culturals amb la UE i amb els seus països veïns. López Aguilar també ha avisat que, de cara a les futures negociacions, "la UE ha de tenir en compte les especificitats i particularitats d'aquests països, vinculades a la seva petita dimensió i població. De manera que serà molt important fer aquest exercici actiu de flexibilitat, d'intel·ligència, perquè aquesta negociació pugui ser conduïda amb èxit".

Comentaris

Nuntendo
6.
Ja,ja la maquinaria de la por en marxa. Quina casualitat sol comentaris negatius . . . Pareu de mirar-vos el melic.
  • 0
  • 6
peret
5.

Mónaco i San Marino,no tenen cap problema amb el tabac,Andorra si sencillament en viu,(pagesia,comerç,contraban) alú pot pensar que la UE,fará una excepció amb el tabac d'Andorra?ingenus somiadors aixó es el que som perqué hem viscut tot aquest temps enganyats i desinformats,pels nostre politics de torn.

  • 8
  • 0
Pere
4.
Ay ay ay la que ens cau a sobre... obrim els ulls si us plau !! No veieu que és la maniobra perfecta per que els bancs aconsegueixin el desitjat passaport financer, del que nomès s'en beneficiaran els seus accionistes, a costa de cedir en les imposicions de Brussel·les que ens provocaran un colapse dels altres sectors econòmics del país ? No veieu que haurem de suportar IVA mínims de la UE i l'Estat s'haurà d'endeutar temeràriament per fer front al cabal comunitari ? Les empreses deixaran de ser competitives, patiran i la gent perdrà la feina i a més el nostre estat amb un augment del deute passarà a estar castigat severament per la UE i per les agències de ràting. Com s'ho faran amb un deute sobirà a nivells de bono basura ? Reflexió profunda la que hem de fer tots si us plau. Fa molta por. SI a l'encaix amb Europa, NO per aquesta via, una trampa suicida per la majoria de la població (no pels bancs).
  • 8
  • 0
Carla
3.

Cada dia tinc més clar que no vull menjar la pols dels grans que passen irremeiablement davant meu. Prefereixo menjar poc i pair bé i això passa per saber dir que NO i que a casa meva mano jo. O no?

  • 10
  • 0
Marisa
2.

Es carregaran el país.

  • 8
  • 0

Comenta aquest article