Salut

Ambulàncies del Pirineu intenta minimitzar les crítiques amb un manifest de postureig

Comandaments de l’empresa que assumeix part del transport sanitari públic promouen un comunicat per intentar netejar la imatge de la companyia i que ‘recomanen’ firmar als empleats

Toni Solanelles

Ambulàncies del Pirineu (ADP) s’ha apuntat a la moda del postureig per mirar de minimitzar les moltes mancances laborals que pateix bona part de la plantilla i que al seu dia van suposar l’obertura de diversos expedients per part del departament del Treball. La pròrroga del contracte  decidida pel ministeri de Salut i el SAAS per tal que l’empresa continuï prestant un any més una part del transport sanitari públic ha fet revifar les crítiques sindicals i ha portat els principals comandaments d’ADP a promoure un manifest defensant una realitat paral·lela a la veritable. Però que ha estat secundat per bona part del personal “sota coacció o amenaça”, segons fonts sindicals.

L’empresa capitanejada pel canillenc Miquel Font i sota la gestió i el comandament principal de Miguel Goldar i Carles Mumbardó fa temps que està sota el focus sindical i mediàtic. Per moltes coses. De fet, Font ha estat recentment encausat arran d’una de les derivades de la investigació judicial sobre les irregularitats hagudes en el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) d’anys ençà: la del transport sanitari. I el fet que des de l’estiu -l’Altaveu ho va referir el 3 d’agost- la institució sanitària pública hagi prorrogat un any més el contracte que els lliga han fet reaparèixer les crítiques a l’empresa per les condicions laborals amb què es treballa.

La resposta d’ADP ha estat promoure un manifest en què es defensa la formació continuada que suposadament ofereix l’empresa, el fet que “no tenim la percepció d’estar exercint la nostra feina en les condicions laborals esmentades als mitjans de comunicació, ja que estem molt contents de la renovació del contracte de l’empresa” i demanen no aparèixer més als mitjans de comunicació perquè això, a parer del comunicat, “crea un clima d’incertesa dins l’empresa” i també “neguit” entre els usuaris. 

Alguns dels comandaments d’ADP, especialment Mumbardó, encarregat, i a suposada proposta espontània d’un recent incorporat treballador, haurien estat els responsables d’impulsar l’escrit, que han demanat que sigui secundat i firmat pels treballadors. Amb noms, cognoms i document identificatiu. Bona part del personal hauria signat el document, “però sabent molts d’ells que el que s’hi diu no és cert però sent conscients que no firmar pot comportar represàlies”, segons fonts sindicals i d’altres de coneixedores de la situació de l’empresa. És habitual, segons les fonts, que la direcció d’ADP premiï els fidels, els acòlits, mentre atorga els pitjors horaris i els serveis menys remunerats a aquells que són més crítics.

Les fonts sindicals han recordat que tot allò que es va denunciar al seu dia va ser finalment avalat per les decisions i resolucions que va anar adoptant el departament de Treball. I d’altres fonts coneixedores de l’empresa han recordat que d’ençà de llavors no és que el clima laboral hagi millorat gaire, encara que les situacions més greus i clamoroses sí que s’haurien minimitzat. Però això no treu que hi hagi malestar i mancances. Certament, tot allò que es va denunciar al seu dia no es pot mantenir actualment, sobretot, perquè de les dues dotzenes de treballadors que té l’empresa, gairebé la meitat són de nova fornada. No van participar d’aquelles reivindicacions.

El nou conveni col·lectiu d’ADP el va acabar acceptant després d’una primera negativa la plantilla arran de l’acomiadament fulminant d’un dels treballador més reivindicatius

Les mateixes fonts han lamentat que una part dels treballadors hagin hagut de firmar el manifest -n’hi ha que ni ho han fet ni ho faran- per no veure canviar a pitjor les condicions que tenen o no vegin perillar peticions laborals que han fet per a les properes setmanes. Les fonts han afirmat que una cosa és pretendre netejar la imatge de la companyia. L’altra fer-ho amb coses que no són veritat. Recorden que ni és cert que s’estigui fent la formació continuada que es diu -sols aquella a la qual l’administració obliga- ni tampoc que el conveni col·lectiu de què es parla al manifest hagi satisfet. 

En aquest sentit, les fonts sindicals consultades han explicat que en una primera votació i després que la part empresarial només acceptés una de les moltes reivindicacions fetes, va sortir ‘no’ al nou conveni. L’acceptació del mateix vindria amb posterioritat a què l’empresa acomiadés de manera fulminant un dels treballadors més reivindicatius, però que en ser relatiu nou a la companyia no suposava un cost gaire elevat fer-lo fora. Va ser, indiquen les fonts, una mesura exemplificant. Una advertència de què podria passar.

La Unió Sindical d’Andorra (USd’A) continua vigilant i fonts del col·lectiu han recordat que “les denúncies que es van fer al seu moment han donat els seus fruits” però que això no treu que hi continuen havent irregularitats i comportaments que, com a mínim, són anòmals. El manifest és postureig. La realitat tendeix més a l’amenaça i la coacció. I la línia entre l’abús i el no abús laboral continua sent molt fina.

Comentaris

sol solet
5.

Aquests de les ambulàncies no es que es queixen.
Cada dia els veig asseguts prenent el sol.
Ja m'agradaria a mi....

  • 2
  • 1
Ex-tècnic
4.
Periquito Dels palets.... Olé tú!! Es por dir mès alt pero no mès clar!!! Tens Tota la raó i aquesta problemàtica ja ve de molts anys, quan encara existía SAV i continúa la saga amb ADP. Amenaces i coaccións. Fer fora professionals deliveradament per implantar la por a la resta de treballadors, ni mes ni menos.. i Sr. Solanelles gràcies per publicar la veritat!! Hi han treballan grans tècnics i Bones persones, espero que l'usuari del servei mai ho dubti, pero el quiere ho gestionen son una panda d'incompetents. I per últim, perico de los palotes, deus ser part o de la gestió o l'ultim mico en entrar a la empresa per parlar flors .. perqué nano.... No cola! jajaja
  • 2
  • 4
Perico de los palotes
3.
Bon dia !
En primer lloc dir-te que per no ser treballador d aquesta empresa tens massa informació de la cual una gran majoria es falsa ! En segon lloc per la teva informació si se de matemàtiques ja que se comptar les hores i el sou que em paguen cada mes per què pugui fer front a les meves despeses com també de veure que "40 treballadors " entre els cuals hi ha infermers tècnics i gent que fa extres han firmat la carta per voluntat pròpia i sense cap amenaça ni coacció ja que volen seguir treballant de el que més els agrada !
En tercer,dir-te que si s han de millorar coses com a cuslsevol enpressa, som tots concients però això no depèn de nosaltres el que depèn és defensar la nostra professionalitat vers la ciutadania ja que tota aquesta polèmica està creant una incertesa en el transport sanitari que fa por !
Per últim dir a tothom que som grans professionals en constant formació per part del SAAS i ADP i que seguirem treballant fort per donar un bon servei a la ciutadania que en moments durs nesecita grans professionals .

Moltes gràcies
  • 5
  • 3
periquito dels palets
2.
A veure perico de los palotes, jo no sóc, ni he sigut treballador d'ADP, però si conec molts dels treballadors i sé en quina situació estan. I et puc garantir que el que surt al AltaVeu no és tot mentira.
Segons la carta, l'empresa va de "conya", i estan fen tot molt bé, doncs llavors com m'expliques que el propietari d'aquesta empresa està encausat per irregularitats? No encausen a les persones perquè si.
La formació continuada que fan els treballadora és la formació que proporciona el SAAS, no ADP. A més, si un treballador d'ADP vol fer un curs, l'empresa no li facilita RES! Ni la inscripció, ni el desplaçament, ni allotjament. I si ja parlem d'algun treballador mal vist a l'empresa segur que no li facilitaria ni els dies per poguer assistir.
Quan es diu que els treballadors estan molt contents de la renovació del contracte de l'empresa, NO T'EQUIVOQUIS, segur que no són tots i segurament de lo que estan contents és de poguer treballar ajudant les persones, no de que l'empresa ADP hagi renovat.
A la carta es diu que: "No tenim la percepció d'estar exercint la nostra feina en les condicions laborals esmentades..." Com m'expliques que una de les queixes o denuncia que va haver-hi en el seu dia va ser que no es complia amb el descans o que hi havia tècnics que doblaven viatges externs a les localitzables? És a dir estan a la carretera unes 14h quasi bé seguides, sense gairebé descans, i resulta que fa poques setmanes això s'ha anat repetin.
I en el moment de fer una reunió entre el director/gerent, i els treballadors, dit responsable va amenaçar-los dient o que aceptaven doblar als viatges externs de localizable, sense complir el descans obligatori per llei, o partia en 2 les localizables. Obligant així als treballadors a estar disponibles per l'empresa molts més dies, ja que en les localizables actuals hi han 4 horaris diferents amb 7 tècnics en total, i partin les localizables hi haurien d'haver-hi 8 horaris i 14 tècnics. I veien això els treballadors van aceptar doblar i saltar-se la llei, això si no voluntariament, sino sota coacció.
D'altra banda, com podeu parlar de professionalitat, si, el mateix director/gerent fa comentaris com aquest: "TIENE EL TITULO, ¿NO? PUES YA PUEDE TRABAJAR Y SUBIRSE EN UNA AMBULANCIA". És el primer que la professionalitat se la passa per on jo et digui.
I no en parlem de les ambulàncies i el material. Molts dels vehicles amb 200.000 o més kms, amb rodes gastades, amb botelles d'oxygen buides, amb tot de fallos a nivell de motor, passant pel " taller" (i dic taller perquè qui fa les reparacions dels vehicles és la mateixa persona que arregla els camions d'obra d'una de les altres empreses del sr. Miquel Font), i jo diria que ni és un taller oficial. O vehicles comprats de 2a mà a Espanya els quals allà els han retirat per haver complert els anys permesos d'utilització de dits vehicles..... I podriem seguir així molta estona més.
I ara per contestar directament al teu missatge, no crec que 4 persones tinguin algo personal amb l'empresa, en tot cas l'empresa deu tenir algo personal amb alguns treballadors. Perquè pel que tinc entès en el moment que ADP havia de fer-se càrrec d'alguns dels treballadors de SAV (quan govern va decidir quedar-se només amb una de les dos empreses d'ambulàncies) el director/gerent no volia alguns dels treballadors de SAV, i com qui diu va haver-se'l de "menjar amb patates". Així que jo crec que més aviat és l'empresa qui té algo personal amb alguns dels treballadors. Però que la gent tregui les seves pròpies conclusions.
I tu no deus saber molt de matemàtiques, no? Ja que dius que 40 treballadors han signat la carta, i treballadors fixes sou uns 23, només! I d'aquestos 23 no tots estan al 100%, ja que alguns estan al 66% i altre al 33%. I si dius 40 perquè han signat infermers/es i/o extres, per mi no és vàlid ja que ells no pateixen tot el que pateixen els tècnics. I a més per lo vist són els qui millor viuen, treballent quan volen, ja que només donen disponibilitat a l'empresa els dies que ells volen i a sobre cobren una "pasta", ja que cobren cada minut que treballen, fins i tot els dies festiu, no com els tècnics fixes.
Amb tot això, NO CRITICO, NI DIC QUE SIGUIN MALS TÈCNICS, que quedi clar, són molt bona gent, fen una gran feina.
Si jo aquí he parlat d'algú és de l'empresa i de qui la dirigeix.
I per acabar torno a recordar que jo no sóc ni he sigut treballador d'ADP, ni ho seré, però tinc molta bona amistat amb treballadors de l'empresa i estic al corrent de tot el que estan passant, i si els puc ajudar fent aquest escrit i donant la meva opinió, millor.
I si us plau, si algun dia em passe algo que vingui els tècnics actuals, però NO amb les ambulàncies ni el matetial d'aquesta empresa. Si us plau!
  • 6
  • 4
Perico de los palotes
1.
Mentides,mentides i més mentides jugar amb el pa de la gent d aquesta manera no té nom,segurment borrareu el missatge per què sou així de mentides ! Però algú el llegira,4 persones les quals tenen algo personal amb la direcció inventen històries per esfonzar l empresa ADP !!!! 40 treballadors siiii 40 han firmat per voluntat pròpia aquesta carta que per cert encara no s ha entregat a cap mitjà de comunicació però és farà i si cal una roda de premsa ja que va en joc el treball de molta gent amb famílies !!! Gràcies altaveu digital per no tenir cap tipos de sensibilitat i no importar-vos res la situació que estem passant els treballadors !!! GRACIES !!!!!
  • 9
  • 7

Comenta aquest article