Pol Cerdà Impulsor de Contracorrent

“Som joves però tenim les idees clares i ganes de canviar les coses a Andorra”

Pol Cerdà va néixer a Barcelona fa quinze anys. Actualment, estudia quart de secundària a l’escola andorrana de segona ensenyança a Encamp. Tot i la seva joventut, es mostra amb inquietuds i és un dels impulsors del moviment Contracorrent, que es qualifica d’antiracista, feminista i defensor dels drets del col·lectiu LGBTIQ+. Afirma que des de fa temps s’ha mostrat interessat per la política i l’activisme social. També és un gran aficionat de l’esquí, de passar bones estones amb amics i família i, sobretot, assegura ser “incapaç” de viure sense música.

Pol Cerdà, impulsor de Contracorrent.
Pol Cerdà, impulsor de Contracorrent.

Inicialment, van començar sent la branca andorrana del moviment internacional Extinction Rebellion Youth, centrant molts esforços en la defensa del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Les inquietuds d’aquest grup d’adolescents, però, van més enllà i, per això, han optat per rebatejar-se com a Contracorrent, per reivindicar drets que consideren bàsics com l’avortament o el matrimoni homosexual. Pol Cerdà és un dels seus impulsors.

Quin és l’origen de Contracorrent?

Contracorrent és un moviment juvenil ecologista, feminista, antiracista i defensor dels drets del col·lectiu LGTBIQ+. Vam decidir posar aquest nom, ja que considerem que els nostres objectius van a contracorrent amb el paper i les propostes (no totes evidentment, sinó les que tenen a veure amb el nostre àmbit d’acció) que el Govern està plantejant. És un moviment nascut a l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp i actualment el formem tretze joves del país.

Us heu canviat el nom; per què?

Bé. Vam decidir desvincular-nos del moviment internacional Extinction Rebellion Youth, ja que volíem començar a traçar el nostre propi camí i lluitar en un àmbit més de país, per objectius realistes i possibles a Andorra. Ara afegim en aquesta l’activisme social a més del climàtic que duem a terme des de l’octubre de l’any passat.

“Volem millorar la situació política actual. Això serà possible gràcies a la joventut i, per això, un dels nostres objectius és involucrar el col·lectiu en la presa de decisions”

Us fa por que us diguin que sou massa joves?

No, per a res. Som joves però tenim les idees molt clares. Tenim moltes ganes de canviar les coses a Andorra, volem millorar el nostre país i la situació política actual. Creiem que això serà possible gràcies a la joventut. És per això que un dels nostres principals objectius és involucrar el col·lectiu jove en la presa de decisions. Volem que se’ns escolti i que les nostres opinions i idees comptin.

Quins objectius us marqueu com a grup?

Actualment tenim tres objectius principals: pal·liar els efectes de la crisi climàtica i ecològica, millorar la situació en matèria de drets fonamentals i augmentar la participació dels joves en la presa de decisions.

Quin tipus d’accions i iniciatives teniu previst tirar endavant?

Doncs, com bé he dit abans, volem pal·liar els efectes de la crisi climàtica i ecològica. És per això que actualment estem lluitant juntament amb altres associacions i moviments perquè s’aturi la construcció del telefèric del Pic de Carroi, no perquè hi estiguem en contra, sinó perquè abans volem tenir totes les dades (estudis d’impacte mediambiental, cost del projecte, quins beneficis pot tenir en l’economia del país...) i volem que es realitzi una consulta ciutadana a la població del país. Tot i això, si la infraestructura tingués un impacte mediambiental negatiu per la fauna o la flora estaríem totalment en desacord amb la seva construcció. A part d’això, volem lluitar per la despenalització de l’avortament, pel matrimoni igualitari, pel dret a vot als setze anys i per poder tenir la nacionalitat andorrana en menys de vint anys, un temps que ens sembla abusiu, entre altres.

Pol i altres membres de la protesta en una concentració contra el racisme.
Pol i altres membres de la protesta en una concentració contra el racisme.

Per què costa tant mobilitzar la joventut?

A Andorra costa mobilitzar a tothom, siguin joves o no. Nosaltres creiem que això és degut al fet que hi ha una certa por a mobilitzar-se i expressar les opinions lliurement. Pel que fa als joves, hi ha molt poc interès en la política i els problemes que es viuen actualment al país. Això passa perquè no es compta gaire amb ells en la presa de decisions. I, en segon lloc, perquè se sensibilitza poc a aquest col·lectiu sobre la importància de la política i perquè tots hi hem de formar part d’aquesta. Aquest és un problema que hem de solucionar des de les escoles.

Una de les demandes és la despenalització de l’avortament... Per què?

Sí, una de les nostres propostes és la despenalització de l’avortament. Les dones del nostre país han de tenir el dret a decidir sobre el seu cos lliurement. La legislació actual no pot basar-se en doctrines religioses o condicionades pel fet de tenir un Copríncep Episcopal.

“Les dones han de tenir dret a decidir sobre el seu cos lliurement i la legislació no pot basar-se en doctrines religioses o condicionades pel fet de tenir un Copríncep Episcopal”

Enteneu que no suposa un risc per al país?

Des del nostre punt de vista el país no hi hauria de córrer cap risc. La sobirania la té el Consell General. És per això que les decisions que aquesta cambra aprovi no poden ser vetades pel Copríncep Episcopal. El poder el té el poble; tot el que decideixi aquest ha de ser respectat per sobre de creences religioses i interessos polítics o econòmics.

Com valoreu la situació que viu Stop Violències amb un possible procés judicial?

Ens sembla indignant i preocupant la situació per la qual ha de passar actualment Stop Violències. Com bé reconeix la nostra Constitució i la Declaració Universal dels Drets Humans, tenim el dret d’expressar-nos i opinar com vulguem. És per això, que des del nostre grup admirem la feina que han fet durant tot aquest temps i els hi donem tot el nostre suport. Que tinguin clar que no estan soles.

Parleu també del matrimoni homosexual... Per què el considereu important? No hi ha prou ja amb les unions civils?

Totes i tots hem de tenir les mateixes possibilitats i oportunitats. Una parella homosexual té el mateix dret d’una heterosexual a contraure matrimoni. Ens agradaria saber i poder entendre quin és el motiu pel qual les persones homosexuals no poden contraure matrimoni igual que les persones heterosexuals. És que són diferents? O tornem a trobar-nos en el fet que la legislació actual es basa en doctrines religioses o està condicionada pel fet de tenir un Copríncep Episcopal.

“Menysprear una persona pel seu país d’origen, color de pell, gènere, creença religiosa o orientació sexual és una problemàtica que segueix succeint al nostre país”

DA, Liberals i Ciutadans Compromesos proposen ara que tot el que no sigui matrimoni per l’església sigui casament... us satisfà?

No. Seguim insistint que les parelles homosexuals han de tenir les mateixes oportunitats que les heterosexuals. És per això, que nosaltres apostem pel matrimoni igualitari.

Parleu d’actes de racisme, xenofòbia i homofòbia al país, fins i tot a les classes. Pots donar exemple?

Quan nosaltres parlem d’actes racistes, xenòfobs i homòfobs ens referim a comentaris o actituds discriminatòries contra les persones racialitzades, estrangeres i contra el col·lectiu LGTBIQ+ que molt sovint es fan de forma inconscient. El fet de menysprear una persona pel seu país d’origen, color de pell, gènere, creença religiosa o orientació sexual és una problemàtica que segueix succeint al nostre país.

Què es pot fer per corregir-ho?

Nosaltres creiem que això ho podem canviar a través de l’actitud. S’ha de fomentar la igualtat i diversitat en les nostres escoles, així com en la nostra societat.

Veurem més accions conjuntes amb altres entitats?

Sí, evidentment. En un futur no gaire llunyà.


Comentaris (18)

Trending