Josep Maria Cabanes // Cap de llista de Liberals d'Andorra a cap de Govern

“S’ha d’analitzar i explicar bé el cost d’assolir l’acord amb Europa i també el de no assolir-lo”

Nascut a Andorra la Vella (1958), va ser un dels fundadors del Partit Liberal d'Andorra. Ha estat dues vegades el candidat liberal a cònsol major d'Andorra la Vella (1996 i 1999), i conseller comunal entre els anys 1996 i 2003. Aquell mateix any va incorporar-se al govern com a ministre de Justícia i Interior, fins al de maig del 2007, ja en el govern d'Albert Pintat. Ha desenvolupat la seva carrera professional en el sector bancari. Des de l'any 1970 ha ocupat la seva vida laboral en el món de les finances i l'empresa al Banc Agrícola, on ha exercit de director de Comptabilitat, de director de Formació, de director Comercial Central i de director de Relacions Corporatives. A Andbank, ha desenvolupat funcions de director de Banca Empreses i Institucions, sotsdirector general de Banca País i des del 2019 ocupa el càrrec de sotsdirector general de Banca País i Institucions. Es va casar “per l’església” i té dos fills “batejats i amb les comunions respectives”

Josep Maria Cabanes al recinte de la Casa de la Vall.
Josep Maria Cabanes al recinte de la Casa de la Vall.

Comentaris

El candidat liberal, Josep Maria Cabanes, té clar que abans d’assolir un acord amb Europa s’ha d’analitzar bé cada punt i explicar a la ciutadania de manera transparent què comportarà. Vol que se celebri un referèndum vinculant que sotmeti a la voluntat del poble el possible acord, que “en cap cas pot retallar-nos sobirania” i que “ha de garantir sempre els nostres interessos i les nostres especificitats, la nostra llengua i les nostres arrels”. Cabanes torna a una eleccions després d'haver assumit la presidència de Liberals.

 

L’eslògan triat per la campanya ho diu pràcticament tot

Hem triat ‘Primer, Andorra’ perquè la propera legislatura ens juguem el futur del país. Volem que els electors vagin a votar pensant en el país.

I vostès, què han pensat per al país?

Tenim un programa realista i realitzable. Les nostres propostes toquen de peus a terra i fan compatible l’evolució amb la tradició. Per saber on volem anar cal saber d’on venim, no podem deixar enrere les nostres arrels ni la nostra identitat com a poble i com a país. Hem de garantir que la nostra forma de ser i de pensar passi de generació en generació.

Què proposen?

Volem crear el Dia de la Cultura Andorrana per posar en valor, valgui la redundància, els nostres valors. Però també el nostre patrimoni cultural, arquitectònic i natural.

Està en perill l’entorn natural?

Cal planificar molt bé què fem amb la riquesa natural que disposem. Com li deia abans l’evolució no està renyida amb la tradició. Andorra és coneguda per les seves muntanyes, els seus prats, els seus llacs i rius, la seva fauna i la seva flora. Evidentment hem de preservar tot aquest patrimoni. Però no només això, l’hem de disposar de manera responsable i racional. Actualment es malbaraten dues terceres parts de l’aigua per manca d’infraestructures i planificació. Amb un pla hidrogràfic contemporani, més ara que els experts pronostiquen manca d’aigua i davallada de pluges, podríem aprofitar millor els  cursos fluvials per generar energia elèctrica i a poc a poc començar a ser autosuficients en aquesta matèria.

 “Estudis tècnics alerten que l’any 2030 la xarxa viària interna pot col·lapsar”

Un altre tema preocupant és el de la mobilitat. Què me’n diu?

Estudis tècnics alerten que l’any 2030 la xarxa viària interna pot col·lapsar. És primordial executar la fase final del desviament de Sant Julià de Lòria per garantir una bona entrada i sortida del país pel sud, amb les actuacions urbanístiques necessàries que hauria d’assumir Govern perquè el centre del poble no quedi al marge. També és necessari el desviament de la Massana, és una evidència que aquesta parròquia no pot suportar més el pas de prop de 12.000 vehicles diaris, tant per la qualitat de vida dels veïns i conductors, com per la seguretat de tots plegats.  

Però això ho porten la majoria de partits als seus programes.

Celebrem que així sigui, però cal actuar també al centre del país. Plantegem una nova variant a Andorra la Vella per sobre de la carretera de l’Obac que millori la circulació viària entre la capital i Escaldes-Engordany. Apostem per la creació de l’Autoritat Nacional del Transport i la Mobilitat, que ha de ser un eix vertebrador de les noves formes de mobilitat. Treballarem en els nous transports públics segregats i les noves formes de mobilitat urbana, ja sigui un transport públic per cable i el tramvia. També, amb Espanya, negociarem un tercer carril entre la frontera del Riu Runer fins a la Seu d’Urgell, i al vessant francès una variant a la carretera de la Solana del Pas.

f0c1b68a 50ad 49fb 8071 33d9ffd423c8
Cabanes saluda els policies d'una patrulla després de l'entrevista
 

La mobilitat sol ser un maldecap, igual que ho és l’habitatge.

Més que un mal de cap, amb l’habitatge tenim una crisi sense precedents a Andorra. Després d'un mandat en què s'ha prioritzat la protecció de les persones i les famílies, enfront d'un mercat molt tensat i excloent, ara ens cal construir un model que ajudi a equilibrar l'oferta amb la demanda residencial a un preu assequible. Apostem per consolidar el fons d'habitatge com a societat d'inversió de capital variable amb l'objectiu d'invertir en operacions i projectes per a la promoció d'immobles de lloguer a preu assequible, amb participació privada.

En matèria fiscal, apujaran impostos?

De cap manera. La pressió fiscal que tenim és suficient, ni cal, ni convé ni la volem incrementar.

Inversió estrangera?

Cal actualitzar la llei abans que sigui massa tard. La inversió ha de ser productiva i, com li deia abans, ha de portar valor afegit i ajudar a la diversificació econòmica.

“Més aviat del que imaginem les contribucions no seran suficients per cobrir les despeses de les pensions”

Un altre dels temes en els que caldrà posar fil a l’agulla serà el de la CASS i les pensions?

Més aviat del que imaginem les contribucions no seran suficients per cobrir les despeses. En aquesta legislatura caldrà redefinir el model de pensions a través d’un pacte d’Estat, no només entre actors polítics, també en concertació amb els diferents agents econòmics i socials. Revisarem els criteris de gestió del fons de jubilació perquè part de les inversions reverteixin a Andorra i cercarem estímuls perquè les persones disposin de plans privats complementaris.

I del sistema sanitari?

Requereix una millora de la gestió i de la coordinació. El que no funciona s’ha de revisar. Per exemple, el servei d’Urgències està saturat i podem millorar-ho fent que a tots els Centres d’Assistència Primària hi hagi també atenció medicalitzada.

Creu que Andorra és un país segur?

Andorra sempre ha gaudit d’una seguretat ciutadana i una seguretat civil extraordinàries. No ens ho podem deixar perdre, la seguretat és un dels nostres trets d’identitat. Cal dotar els cossos de seguretat i de protecció civil de més recursos. Cal posar en valor la seva imprescindible feina, i això passa per pagar com es mereixen les persones que vetllen per la nostra seguretat i benestar.  

Comentaris (19)

Trending