Heinko Kirchner Impulsor de la Unió de Bars

“Quan arribi el dia que ens deixin obrir per a molts potser ja serà massa tard”

Heiko Kirchner va néixer a Alemanya l’any 1972. Allà va formar-se cursant estudis de cuina i d’elaboració de cervesa. De fet, es descriu com a “mestre cerveser”. Durant més de 30 anys ha treballat en restaurants del seu país natal, d’Espanya i del Principat, on va ser un dels impulsors de la primera cervesa artesana andorrana, Alpha. Tot i que, actualment, no porta en persona cap local de restauració, juntament amb altres propietaris ha volgut impulsar la Unió de Bars, per defensar els interessos del sector en un moment complicat.

Heiko Kirchner.
Heiko Kirchner.

La pandèmia del coronavirus ha colpejat amb duresa el sector de la restauració. No només el d’Andorra, sinó a la gran majoria de països europeus. Són moltes les zones on, per evitar l’expansió de la malaltia, s’ha decretat el tancament d’aquests locals. Uns 200 del Principat s’han agrupat, via Facebook, per defensar els seus interessos. La crisi provocada per la Covid-19 els ha unit, però tenen clar que es volen convertir en associació per erigir-se en la veu del sector, fins i tot, després de la pandèmia.

Per què va sorgir la idea d’Unió de Bars?

Per la dura situació que viuen els bars. A mi m toca molt a prop a la família i també tinc molts amics tancats a casa i sense poder fer res, arran del tancament.

Amb quins objectius es crea l’entitat?

Volem donar veu a aquests petits empresaris perquè se’ls escolti. Cal tenir present que molts cops són el propietari i la dona que treballen al local. Fins ara, no tenien cap associació per comunicar-se i això era un problema. D’aquí neix la Unió. Ara ja estem fent els papers per convertir-nos en associació formal.

“Ens vam adaptar a totes les mesures que se’ns van dictar per poder treballar però a poc a poc hem vist com se’ns posa com les ovelles negres”

Com han viscut tota la crisi del coronavirus i, ara, el nou tancament?

Al principi, després del confinament, ens vam adaptar a totes les mesures que se’ns van dictar des del Govern (mascaretes pels empleats, gel hidroalcòlic al local, distància entre taules) per poder treballar. Però,  a poc a poc, hem vist que se’ns posa com les ovelles negres. Ja accepto que al sector hi pot haver qui no compleixi, però que se’ns fiqui a tots en el mateix paquet no ho trobo just.Als restaurants els han dit que poden seguir oberts; a nosaltres, en canvi, ens han tancat. Han estat molt durs en l’aplicació de la mesura. També hi ha molts dubtes. Per exemple, jo puc vendre només tapes si tinc llicència de restaurant? Al principi no es deixava i després va dir el ministre que sí. Ens hem trobat amb inspectors que no estaven ben informats.

Entenen que els hagin fet tancar?

Per un costat sí, per l’altre no, Per què només bars i granges i no restaurants? No té explicació ara mateix.

El sector complia les mesures?

La majoria, sí. Sé que hi ha ovelles negres que no compleixen, però ja ho hem dit: que els multin o els tanquin. També hi havia qui complia i li tocava pagar multes perquè alguns clients no s’adaptaven a les mesures. Els empleats del bar no poden ser policies, vigilant tota l’estona que fan els clients. Els que estem al grup hem complert les mesures i ara ens preguntem per què hem de tancar. Si un corre massa a l’autopista, que el multin a ell però que no tanquin la carretera.

“La majoria complia les mesures. A qui no ho faci que el sancionin. Si un corre massa a l'autopista, que el multin a ell, però que no tanquin la carretera”

Entenc que acceptarien el que es vol fer a la llei de sanitat: poder tancar locals que no segueixin la normativa anticoronavirus.

Hem fet aquesta proposta, que es creï un segell que demostri que el bar compleix tots els requisits. I si passa un inspector i veu que fa alguna cosa malament, que es multi a l’establiment; no als 100 que hi ha al voltant.

Quin és l’estat del sector ara mateix?

Desanimat, sense il·lusió en el futur. Tres de cada deu bars no aguantaran un o dos mesos més. Tancaran les portes. I hi ha locals que només obrien a temporada alta d’hivern i estiu i ja diuen que no obriran.

Li consta que hi hagi ja bars que hagin decidit tancar?

Sí. Només cal veure els cartells. Hi ha qui ja diu que estan tancats víctimes de Covid-19. Hi ha qui no podrà obrir. També tenim afiliats que van obrir poc abans del març, de la pandèmia, que no tenien un coixí financer. I ara fan comptes amb tot el que han de pagar. Has de pagar electricitat, telèfon, la TPV.... Aquests costos venen igual, estiguis obert o no.

46513379 10217993693213703 2421515575235706880 n

No és només el lloguer...

La gent que sap sumar pot veure quines ajudes hi ha. No són tan maques com les pinten. Hi ha impostos comunals i altres despeses, més enllà dels lloguers.

Les ajudes, doncs, no són suficients...

Absolutament, no. Ja ho hem posat a la carta que hem enviat a Govern. S’han de fer ajudes per a tot el sector i adaptades als locals petits.

“La gent que sap sumar pot veure quines ajudes hi ha; no són tan maques con les pintes. Absolutament, no són suficients”

De la reunió mantinguda amb Govern, amb quina sensació va sortir?

Per un costat, positiva, perquè crec que estan oberts a parlar i a incorporar un representant a les comissions de treball; però ens preocupa que les noves ajudes trigaran encara a arribar.

Els van dir quines condicions s’hauran de complir per deixar obrir?

Això és una feina que s’haurà de fer en aquestes comissions.

Va per llarg?

Hem sortit amb la sensació pessimista que trigaran a deixar obrir. No és una cosa d’una setmana o dos. I quan arribi, per molts, potser ja serà massa tard.

Va dir que tancaran tres de cada deu...

Ho pensem per estudis personals nostres, entre els que estem al grup, aquesta és la impressió.

Com es pot evitar?

Els que han tancat ja, ha esgotat els seus mitjans i poca cosa es pot fer ja. Els que estan a punt de fer-ho, esperem encara trobar una solució, però cal estudiar cada cas. Hi ha qui porta mesos sense poder pagar el lloguer perquè prioritzen cobrir el personal, al qual no han pogut posar en ERTO. I ara un requisit per apuntar-se a les ajudes és no tenir deutes amb l’administració, quan molts no poden pagar perquè no facturen.

“La Unió de Bars es quedarà per lluitar pels drets i les necessitats dels establiments. Li volem donar veu al sector”

Perillen molts llocs de treball?

Molts. Si de cada 10 bars tanquen tres o quatre... imagina’t que tots els empleats aniran al carrer. I ja ens consta que hi ha hagut acomiadaments.

Tenen esperança a la temporada d’hivern?

Si miro al cel, per la neu, tindrem una temporada espectacular, però amb totes les restriccions a fora i aquí, ho veig negre.

El sector sobreviurà a la Covid?

Està molt danyat. Ho faran els més forts, però una gran majoria de les petites empreses no ho aconseguiran.

La Unió de Bars ha vingut per a quedar-se?

Sí. Ja hem tingut converses amb Govern i ens han felicitat pel moviment perquè els hi faltava una comunicació amb aquestes petites empreses i comerços. Es quedarà per lluitar pels drets i les necessitats d’aquests establiments. Li volem donar una veu a aquest sector.

Comentaris (1)

Trending