Natxo Lezkano // Entrenador Morabanc Andorra

“La capacitat d'adaptar-nos a la nova competició serà la clau per fer una bona temporada”

Nascut a Portugalete l'octubre del 1972, afronta la primera temporada al capdavant del Morabanc Andorra. Ho fa després que l'entitat baixés de categoria i digués adeu a la seva aventura a la màxima categoria del bàsquet espanyol. En les darreres tres temporades ha destacat a les banquetes de LEB Or amb el Breogán, amb qui va guiar en l'ascens a ACB, i l'Oviedo.

Natxo Lezkano.
Natxo Lezkano.

Fa pocs dies que el Morabanc Andorra va alçar el teló de la temporada 2022-2023. A les portes de disputar el primer partit de preparació, divendres contra el Barça al Palau Blaugrana, està al Pas de la Casa fent una estada per posar-se a punt. Els aficionats, però, hauran d'esperar al diumenge 11, a les 19 hores contra l'Elain Bearnais Pau Orthez al pavelló del Pas de la Casa, per veure amb els seus propis ulls com engega l'era de Natxo Lezkano amb l'ascens a l'ACB a l'horitzó.

Com va aquests primers dies de pretemporada?

Portem molt poc treballant amb tot l'equip; de fet, encara falta arribar Rafa Luz -està jugant l'Americup de bàsquet-. En línies generals, estic content, la gent ha arribat en un estat físic bo i amb moltes ganes de treballar, molta il·lusió, així que la qualitat del treball que estem fent està sent molt bona.

Està satisfet amb l’equip que s’ha format?

Sí. Tenim molt bons jugadors que han vingut amb moltes ganes, de fer-ho bé aquesta temporada, de treballar per l'equip i ajudar-lo a complir els objectius. Hi ha molts jugadors que eren les nostres primeres opcions; s'ha fet molt bona feina aquest estiu.

La cúpula tècnica del MoraBanc Andorra (Vázquez, Lezkano i González) davant la rutllana de l'equip.
La cúpula tècnica del MoraBanc Andorra (Vázquez, Lezkano i González) davant la rutllana de l'equip.

Quin és el principal objectiu de la temporada, és l’ascens a l’ACB després d’haver perdut la categoria la temporada passada?

Lògicament, el plantejament del club és tornar a la lliga ACB aquesta temporada. A partir d'aquí, hem d'intentar deixar de banda el tema de l'ascens i centrar-nos en la competició en què estem, que és la LEB. S'ha d'intentar fer una bona temporada a la LEB, que sabem que ens espera una temporada complicada, difícil, apassionat, emocionat, un munt d'adjectius, en la qual el nostre objectiu és fer una molt bona temporada, fer un bon paper, jugar bé, anar creixent en el transcurs de la competició, jugar bé davant dels nostres aficionats perquè s'identifiquin amb l'equip, amb la forma de jugar i l'actitud dels jugadors. Serà un munt de coses que determinaran que la temporada sigui bona o dolenta i que els objectius es compleixin o no.

Dins de la categoria, quines seran les claus per fer una bona temporada i ser regulars?

Esperem, en primer lloc, no tenir lesions, o com a mínim que ens respectin, perquè això sempre perjudica i fa que els equips no arribin al nivell esperat. Aquesta és una qüestió que s'escapa del teu control i no depèn de tu. Dins del que està al nostre abast, intentarem fer un equip amb els bons jugadors que tenim; que tots es coneguin, que es portin bé, que col·laborin, que cap dels jugadors posin els seus números i minuts i joc per davant dels altres, sinó que juguin per l'equip. A més, el fet que algun d'ells que coneixen la competició i que han tingut bons resultats, amb primeres i segones posicions, ajudarà molt i, després, el fet que altres no la coneguin, potser els costarà una mica més. Ens hem d'adaptar bé a la lliga, perquè és diferent de l'ACB, a la lliga grega, on han jugat diferents dels jugadors que formen l'equip, i, per tant, ens haurem d'adaptar el més ràpid possible a tot. Aquí canvia la pilota, l'estil de pista on anirem, els viatges, canvien moltes coses. La capacitat d'adaptar-nos a la nova competició serà la clau per fer una bona temporada.

Indicava ja alguns dels aspectes claus de la temporada, però en quin aspecte s’haurà d’incidir per fer un bon paper a LEB Or?

Com ja he dit abans, adaptar-nos ràpid, saber contra quins equips ens enfrontarem, quins jugadors, arbitratges, el nivell de contacte que permetran. Hi ha molts detalls que, en l'àmbit tàctic, fa que la Lliga LEB sigui diferent de l'ACB. Crec que la paraula clau serà adaptació, més enllà de ser capaços de construir un equip i que tots els jugadors juguin bé, i que interposessin l'equip per sobre de les individualitats. A més, la gestió que es puguem fer des de fora, com la gestió de les emocions, la gestió de les derrotes, que existiran, com som capaços d'orientar la pressió que puguem tenir, perquè sigui una pressió maca i il·lusionant per guanyar i no per no perdre. Veurem si som capaços de fer tot això i gaudir d'una competició tan apassionant que es presenta aquest any.

Què és més complicat, mantenir-se a l’ACB o pujar a l’ACB?

(Riu) Tot és difícil depenent, algunes vegades, del pressupost que es disposi i, d'altres, de com s'enfronten les diferents situacions que es presenten al llarg d'una temporada. Hi ha un munt d'equips, tant a l'ACB com a LEB Or, que estan competint en igualtat de condicions pels mateixos objectius, per tant, en el món de l'esport sempre és complicat complir objectius i, doncs, és converteix en un repte assolir-los. Si ho fem amb il·lusió i ganes, segur que ens va millor que si ho fem d'una forma més pressionada.

Serà important començar amb bon peu la temporada i fer-se forts a casa o farà falta alguna cosa més per estar en les primeres posicions?

Sempre és important començar bé i tenir una dinàmica positiva, ja que ajuda a generar confiança. Quan comences malament i perds dos o tres partits, et costa més tirar a cistella i et minva la confiança. Començar bé ajuda i fer-se forts a casa també, perquè tots els equips que ho fan bé a la lliga és perquè sobretot es fan forts a casa. Òbviament, si vols quedar a dalt de tot tens que fer més coses, has de ser capaç de guanyar fora de casa, que no serà fàcil. Es presenta una temporada apassionant.

Comentaris (2)

Trending