Olga Molné Cònsol major de la Massana

“El coronavirus ha estat un xoc, però no afectarà els projectes del programa electoral”

Olga Molné va néixer a la Massana l’any 1974. Advocada de professió, a les eleccions comunals del desembre passat va liderar la llista de Ciutadans Compromesos i amb la victòria electoral es va convertir en cònsol major, després de vuit anys com a consellera al costat del seu antecessor, David Baró, i d’uns mesos com a cònsol menor en substitució de Raul Ferré.

Olga Molné, asseguda un banc a la plaça de la Ciutadania.
Olga Molné, asseguda un banc a la plaça de la Ciutadania.

El coronavirus ha trastocat els primers mesos de mandat dels nous cònsols. I el d’Olga Molné i Eva Sansa no és cap excepció. Els darrers mesos ha tocat deixar aparcats els projectes previstos i centrar-se a gestionar la complicada situació que la pandèmia ha provocat al país i a la parròquia massanenca. La mandatària creua els dits confiant que s’hagi superat el pitjor i té clar que és el moment de treballar per ajudar famílies i negocis de la parròquia a tirar endavant.

Inicia el seu primer mandat com a cònsol i, al cap de pocs mesos, arriba el coronavirus....

Ens ha afectat a tots i, evidentment, també ens va sorprendre al comú. Des del principi, vam tenir clar que una de les prioritats era vetllar per les persones més sensibles, per la gent gran. Vam posar en marxa un dispositiu de trucades per atendre-les, que poguessin parlar, i la comissió de festes va crear una xarxa solidària per fer les compres i també acompanyaven als padrins perquè molts es van sentir sols.

Quin ha estat l’impacte a la parròquia?

Ha estat important. Nosaltres vam tenir molt clar que hauríem d’actuar en tres eixos. El primer: donar suport a les famílies, que són qui ho han patit directament, amb un augment de les partides pressupostàries perquè tothom que necessités ajuda la pogués demanar i obtenir. Per exemple, ara ens hem marcat la missió que tots els infants poguessin assistir a les activitats d’estiu i hem tingut vuit peticions més que altres anys de famílies que ho han necessitat. En un segon àmbit, hem aprovat un paquet de mesures de reducció de despesa, per fer més amb menys. Ara hem fet la rebaixa dels salaris i els diners aniran a reforçar les actuacions socials. I, per últim, cal ajudar a reactivar les empreses que han hagut d’estar tancades o que han vist disminuïda la seva activitat. Una de les coses que farem són els vals, una campanya que farem a partir de setembre. Totes les persones que compri a la parròquia podrà anar amb el tiquet a l’oficina de turisme i se’ls donarà vals de descompte per qualsevol dels comerços que s’hi hagin afegit a la mesura.

“Hem revistat el pressupost, suprimint algunes inversions previstes i, en global, estalviem un milió d’euros”

Tenen constància de tancaments de negocis?

Ara per ara, no. Sabem que hi ha establiments, sobretot d’hosteleria, que encara no han obert però que estan al règim d’ERTOs. Estan esperant que la demanda sigui suficient. Des del març seguim la mateixa tendència, de més altes de negocis (47) que baixes (16). I el total són 2.410.

I a les finances comunals, com ha impactat?

Hem revisat el pressupost, suprimint algunes de les inversions previstes en un capítol que pujava a tres milions, sempre intentant no treure obra publica per no perjudicar les empreses de construcció. Per exemple, els 30.000 euros que volíem invertir en càmeres de vigilància ho deixarem pel gener. També l’embelliment de l’entrada del parc del Comapedrosa, que preveiem 210.000 euros, ja ho farem a la primavera, així com l’empedrat del camí. Tampoc comprarem ara la pantalla interactiva del Centre d’interpretació. I al camp de tir de Pal, on s’havien de fer els Jocs dels Petits Estats, feia falta invertir 150.000 euros per adaptar-lo a la normativa i tampoc ho farem. En global, estalviem un milió d’euros.

El comú té múscul per suportar l’impacte que la crisi pugui suposar per les arques públiques?

Des de fa vuit anys treballem de forma racional i les finances estan relativament sanejades. Tenim tresoreria per fer front al primer moment de la Covid-19, tot i que tampoc sabem com evolucionarà. Hem deixat de fer molts esdeveniments com Andorflora o la Copa del Món i tots aquests diners ens els estalviem i serviran per fer l’aportació solidària a Govern.

“Tot i no tenir minoria, a la majoria som una pluralitat d’opcions, persones amb idees diferents; tothom aporta i acabem arribant a un consens”

Un milió d’euros...

Ho hem dit des de l’inici i ens mantenim.

Com valora la polèmica amb els comuns d’Escaldes-Engordany i de Sant Julià de Lòria?

Des d’un principi es va dir que cada comú havia de fer l’esforç de revisar les seves xifres i, en funció de com evolucionaren les coses, decidir quin import podia transferir. Crec que tothom ho ha fet. La nostra voluntat sempre ha estat ajudar molt i hem vist que podíem arribar al milió. Entenc que cada corporació ha fet el que podia en funció dels seus números i de les coses que vol fer.

També s’ha fet contractacions de persones que s’han quedat a l’atur per culpa de la crisi sanitària...

Hem agafat onze i ara treballen per la parròquia. Ells estan agraïts i contents. Venien per una ajuda però prefereixen fer aquesta feina i cobrar un salari que rebre uns diners i estar-se a casa. Ens ha funcionat molt bé perquè tots són gent de la parròquia.

 

Molné, al seu despatx de casa comuna.

Per quant de temps?

Són dos mesos i esperem que si les coses tornen a la normalitat ja pugui tornar a trobar una feina. Ara, també estem per ajudar-los i farem el que faci falta, en funció de l’evolució de la situació, per donar-los un cop de mà si és necessari.

Com afecta el coronavirus als plans del mandat?

Emocionalment, sí que ha estat un xoc però ens hem pogut organitzar. Pel que fa a la feina i al programa electoral no afecta, tret de les petites coses que hem posposat uns mesos. També ens trobem que el 2020 era un any més d’estudis que no pas d’execució de projectes. A banda, hem observat que segueix havent-hi moltes demandes d’obres civils. No s’ha aturat; la gent segueix amb els projectes. Teníem por que es frenés i veiem que no és així.

“Apostem per fer les inversions que permetin els ciutadans anar a peu entre tots els pobles de la parròquia i també convertirem el parc de Santa Caterina en un espai perquè els adolescents s’hi sentin a gust”

Com porta governar sense minoria al davant?

El darrer mandat en teníem una, DA, i sempre vam treballar conjuntament, fent els projectes de forma transversal i ells aportaven molt. Ara treballem igual. Tot i no tenir minoria, som una pluralitat d’opcions que treballem conjuntament, som persones diverses amb idees diferents. No hi ha gaire diferència. Abans érem dos i sumaven i també ho fem ara, sent tres.

No fa por que acabi tenint una minoria dins la majoria?

Espero que a nosaltres no ens passi. Ara per ara, tenim molta cohesió. Tothom aporta idees i no sempre són les mateixes, però acabem arribant a un consens. Està bé que dins la junta de govern hi hagi sensibilitats i el fet d’estar a dins permet que puguin participar de tot i aportar.

L’oposició està fora del comú, doncs?

Sí, hi ha partits que no van fer llista i que no es van sumar tampoc a la nostra llista. Suposo que seran crítics quan hi hagi alguna cosa que no els agradi. També els ciutadans ens demanen reunions i sempre se’ls donen explicacions i es té en compte el que se’ns diu. Sabem que, en no haver oposició, hem de ser més transparents, escoltar-los i atendre el que diuen perquè el seu punt de vista pot ser també vàlid. A banda, hem estrenat nova web, fem les sessions per internet i tinc una línia directa amb correus que responc personalment.

Quins projectes grans hi ha a l’horitzó?

Sempre hem apostat, fins i tot abans de la Covid, perquè la gent pugui anar a peu i caminar des de tots els pobles. Això fa que tots guanyem en qualitat de vida. I, després del coronavirus, ens refermem més. És un projecte que volem tirar endavant perquè és necessari. Anirem fent trams de voreres i eixamplaments per caminar des d’un poble fins a l’altre. També volem fer el parc de Santa Caterina. El passat mandat vam apostar pels infants més petits, amb el Prat del Colat. Ara volem fer-ho pels adolescents, que no tenen un parc tan adequat a la seva edat i les seves inquietuds. Ens diuen, per exemple, que els fa il·lusió un mur d’escalada i una mena d’skate park. Remodelarem la zona pensant en aquesta franja d’edat i també hi posarem el punt 400. Així, podran tenir un espai on s’hi sentin a gust.

“Parlarem amb els bancs per demanar que, si la situació es complica, no haguem de recomprar accions preferents aquest any”

La crisi pot afectar el procés de recompra de les accions preferents d’EMAP als bancs?

Un cop l’any les anem recomprant i la idea és seguir; però volem mantenir una reunió amb Andorra Banking per si, quan arriba el moment, la situació s’ha complicat de nou i no tenim diners, que no haguessin de córrer a parlar-ho a última hora. Volem que hi hagi l’opció, si cal, de no recomprar res aquest any i tenir la seguretat que no haurem de negociar sobre la botzina. Tot i que cal dir-ho, ara per ara, no ens preocupa.

Com està funcionant la temporada d’estiu al bike park de Pal i Arinsal?

Molt bé. La veritat és que cada cap de setmana hem tingut més gent, tot i la por que teníem pels rebrots a Espanya. Estem molt contents. Estem per sota de l’any passat, però en xifra de venda hem superat els 290.000 euros que ens havíem marcat pel juliol i ja portem 300.000. Vam dubtar molt si obríem o no; vam decidir-nos, no tant per fer beneficis com per ajudar la parròquia, els hotelers i els restauradors i crec que no ens vam equivocar perquè està sent positiu per tothom.

Molné, a l'entrada de casa comuna.

I a la temporada d’hivern, com va afectar el coronavirus?

Calculem un 15% menys dels ingressos que pensàvem tenir. Va ser un cop dur. De ser un hivern realment excepcional, acaba sent normal. Nosaltres, per això, tanquem l’exercici a finals d’any, fem el 2020 natural. Haurem de veure tot l’estiu i desembre com anirà.

I de cara al proper hivern?

No sabem res. Tot és molt incert. Ningú ho sap.

Per exemple, Arinsal viu molt del turista anglès i hi ha restriccions de mobilitat...

Tots estem en tensió i a l’expectativa del que passarà. No podem fer res.

Com es prepara una temporada d’hivern amb tantes incògnites?

Al dia a dia i sense pensar gaire. Fent el que toca fer i el que sigui serà.

“Vam dubtar molt si obríem o no el bike park; ho vam fer per ajudar la parròquia i crec que no ens vam equivocar”

Es plantegen que no es pugui obrir?

De vegades... però tot és una incògnita.

A nivell de personal, caldrà buscar més gent del país?

Probablement. Ja entenc que el ministeri, quan toqui fer quotes, es plantejarà coses com no obrir a països on hi hagi molts infectats o reclamar que la gent s’hagi fet test... Segurament tindrem molta gent de zones properes i del país.

En quin estat es troben les relacions amb Ordino?

Hi ha una molt bona entesa. Tenim mancomunats serveis com la Capsa o l’Escola de Música, que ara externalitzarem. Ser pública totalment impedia l’espontaneïtat que necessites en algun moment quan vols fer alguna contractació o alguna activitat puntual per la qual necessites més gent. Serà una cosa més viva i ho farem conjuntament amb Ordino.

Hi ha opció de col·laborar encara en més àmbits?

Estem oberts a nou treball conjunt. Sempre que hi hagi un benefici conjunt per a les parròquies s’ha d’anar cap aquí.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending