Josep Maria Mas// President de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis

“Cal una moratòria de com a mínim quinze anys per a l’Acord d’associació”

Josep Maria Mas és el nou president de la Cambra de Comerç. Porta 12 anys a l'entitat, des del 2009. Nascut a Encamp, la seva trajectòria professional està lligada a la direcció d’un grup familiar del sector del retail i l’alimentació. A més, va ser conseller del comú d’Encamp en l’anterior legislatura amb Jordi Torres Arauz de cònsol major. El seu pare, va ser subsíndic (1982-1985), amb Francesc Cerqueda com a síndic

Josep Maria Mas.
Josep Maria Mas.
CAMBRA DE COMERÇ

Comentaris

Josep Maria Mas accedeix al càrrec de president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis. Home afable, parla de manera pausada i reflexiona cada resposta. La pandèmia ha provocat canvis molt importants en el comerç i ha obligat a replantejar moltes coses. Abans d'entrar en matèria vol aprofitar per donar les gràcies als membre del ple que el van escollir. "Hi posaré tot el meu 'savoir faire', diu.

--Quins reptes es marca?

El principal repte de la Cambra és ajudar a la dinamització econòmica del país i ara més que mai també ha d'estar al costat de les empreses en el moment de fer aquesta represa. La Cambra treballa en un pla director en una sèrie de punts per millorar el desenvolupament d'Andorra a nivell empresarial i vam fixar nou punts com l'obertura i la diversificació econòmica. Hem col·laborat en l'Horitzó 2023 amb la Llei de contratació pública, amb la de finances i amb el comerç electrònic. Estem treballant en la de competitivitat. Hi podrem aportat moltes coses. Tenim el projecte de la zona franca que s'ha treballat conjuntament amb Govern. També estem treballant en el canvi de model turístic i el label de qualitat amb la millora que aporta a les empreses que s'hi han apuntat.

--En quin punt està el pla de reactivació econòmica?

S'hi està treballant. També fem tot el tema de les jornades per aportar més idees i el 'retail tour' que es va aturar per la pandèmia. D'aquí han sortir bones idees i els empresaris que hi han anat estan satisfets. Tenim també l'atracció, capacitació i retenció del talent. Hi ha un tema que s'està desenvolupant amb la borsa de treball per estudiants. Ajudem als estudiants però també a l'empresari. Tenim molt talent al país i s'ha de trobar i formar i dur a terme un acompanyament a dins de l'empresa. El talent també ha d'estar ben remunerat. Si no està ben valorat, buscarà alternatives. I és lògic. Hi ha també el tema de plataforma 'on line' i webinaris que hem experimentat durant la pandèmia. Ens ha permès continuar informant a l'empresariat de tots els decrets que s'anaven publicant i hem tingut molt bon retorn i les empreses ho han agraït perquè hem contribuït a aclarir-los les coses.

"Queda molt cami per recórrer en la innovació i la transformació digital de les empreses"

--Això lliga amb un dels objectius de la Cambra que és la innovació i la transformació digital de les empreses.

Aquesta és un part interessant i especialment després de l'enquesta que vam fer. Un dels resultats és que ens falta molt camí per recórrer a les empreses d'Andorra  i ho haurem de potenciar. Ja ho estem fent però encara ho farem amb més intensitat per donar ajudes i oferint cursos de formació. Un altre aspecte que vull destacar és el de la resolució de conflictes. Ja s'ha format el tribunal arbitral i hi ha la comissió de mediació. Aquest és un punt important. Donem l'oportunitat de poder solventar conflictes abans d'arribar a la via de la justícia on hi ha un problema de temps i un problema de costos. D'aquesta manera es poden solucionar moltes coses i molt més ràpid. És potser una fórmula més amistosa i que no imposa tant com la de la justícia.

--També han mantingut reunions i participen en l'Acord d'associació.

Amb Govern ja s'havien fet reunions sectorials. Nosaltres hi som per assessorar a l'empresariat en els temes que puguin sorgir. Seguint amb les relacions internacionals, hem entrat a formar part d'Eurochambres per tal de fomentar la internacionalització de les empreses i treballar conjuntament amb altres institucions anàlogues. Eurochambres és una institució europea que treballa per una visió integral, global i competitiva de les empreses a través del progrés econòmic gràcies al rol actiu de les cambres de comerç de diferents territoris. Això ens dona l'oportunitat de tenir més contacte a nivell europeu, d'intercanvis i de sinergies. També tenim contacte amb la Cambra d'Occitània, i Girona i Lleida perquè estem treballant en el programa europeu Poctefa que es dona moltes possibilitats a nivell de formacions. En va agradar que després de la darrera visita del cap de Govern, Xavier Espot a París, digués que es poden utilitzar fons d'aquest programa per millorar les infraestructures cap a Andorra. Esperem i desitjem que sigui així.

--Pensa que cal una moratòria per a la seva aplicació?

Pensem que si. Estem parlant d'unes directives molt feixuges. Això suposa reorganitzar tots els departaments de l'Administració. Ja no parlo només de Govern; a nivell empresarial també ens afecten moltes coses. I fer-ho molt de cop és impossible. Les directives estan confeccionades per als grans països. Hi haurà coses que hem de tenir adaptades al nostre país. Hi ha coses que són molt difícils d'assumir. Com a mínim cal una moratòria de quinze anys. Com a mínim.

--Ara estem en ple de desenvolupament de l'economia sostenible i circular. Com es contempla des de la Cambra?

Hi ha el tema dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i hi estem treballant en una comissió i mirarem d'aportar el maxim que poguem recollir des de l'empresariat. Estem fent unes reunions de comissions de treball amb la participació d'empresariat, no només el del ple o el de les comissions i que ens poden aportar coses ja siguin accions o projectes.

"No esmerçarem esforços per donar resposta a l'empresariat i intentar que tanquin el mínim número d'empreses possible"

--N'hi ha prou amb estar al costat de l'empresari?

No. Hem d'anar més enllà. En l'actual situació cal molta ajuda. No esmerçarem esforços per donar resposta a l'empresariat i intentar que tanquin el mínim número d'empreses possible. La situació que estan visquent moltes empreses és molt delicada. Farem tot el que estigui a les nostres mans per ajudar-los a reconduir la seva situació. El pla director que seguim és adaptable a les noves circumstàncies.

--La pandèmia ha demostrat que cal diversificar l'economia?

No només ho ha demostrat. Ara estem en un camí sense retorn i hem de treballar per fer canvis a tots els nivells en una diversificació progressiva perquè no hem d'oblidar que la nostra entrada més important és el turisme i no l'hem de deixar de costat. L'hem de potenciar a tots els nivells. Esquí, comerç, o sortides culturals. L'objectiu més important és augmentar les pernoctacions. No es tracta d'arraconar el turisme que ens està donant vida avui en dia malgrat que la pandèmia ens ha ensenyat que depenem de dues carreteres i que el turisme arriba per aquestes vies. El Govern ha ajudat en aquesta situació de pandèmia, els ajuts i els crèdits tous i el retorn que tenim de l'empresariat en aquest sentit és positiu.

 

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending