Segells de qualitat per a la mel i les trumfes andorranes

Se sumen als ja existents per la carn de vedella i el vi i es confia que ajudi a donar una millor sortida comercial als productes, tot posant en valor el fet de ser de proximitat o de quilòmetre zero

Un dels pots de mel elaborats al país.
Un dels pots de mel elaborats al país.

Agricultura impulsarà nous segells de qualitat per als productes cultivats o elaborats al Principat. Entre ells, destaquen dos que apostaran per la mel i per les trumfes d’Andorra. Des del Govern es preveu també establir una sèrie d’ajuts als agricultors que apostin per obtenir aquesta denominació que, ha recordat la ministra Sílvia Calvó, ha de permetre també la possibilitat de comercialitzar-los a l’exterior. També es creen etiquetes per a productes que es fabriquin amb matèries primeres del país, que es facin seguint mètodes tradicionals o per a receptes específiques de la gastronomia del Principat.

Tot estarà establert en el reglament dels règims de qualitat controlada aprovat aquest dimecres al Govern. “Volem posar en valor elements que sabem que el consumidor aprecia, com són els productes de proximitat i de quilòmetre zero”, ha apuntat la titular d’Agricultura. Així, la normativa regula dos segells ja existents: el de carn de vedella i el de vi. A banda, hi afegeix dos de nous per a la mel i les trumfes.

“S’especifiquen totes les condicions de maneig i de comercialització”, ha desgranat Calvó, posant l’exemple de la no utilització de productes químics o, en el cas de la mel, com s’han d’alimentar les abelles. Els agricultors que decideixin sumar-se al projecte, podran comptar amb ajudes, tot i que aquestes encara s’han d’acabar de definir, justament segons l’interès que aixequi.

A banda, el reglament també crea tres etiquetes. La primera, la de ‘producte d’Andorra’. Aquest no podran contenir més del 30% de matèries primeres que no siguin del Principat. Un exemple seria la confitura: “Es podrà fer amb gerds del país, però el sucre, lògicament, ha de venir de fora”. Una segona etiqueta és la de ‘producte elaborat a Andorra”. En aquest cas, no es mirarà l’origen dels materials, però sí que el procés de fabricació tingui “unes característiques diferents”. Per últim, també s’impulsen les receptes tradicionals.

“El fet de poder optar per un segell et dona més visibilitat i també garanties al consumidor, que sap que el producte està més controlat”, ha destacat Calvó. De fet, la ministra ha apuntat que els agricultors i fabricants “sovint ens demanen aquest reforç contra l’intrusisme”.

Comentaris (4)

Trending