‘Overbooking’ a la gossera

Amb l’entrada de dues gosses s’assoleix la xifra de 45 pels 42 cubicles que hi ha, fet que obligarà a compartir espais, mentre les adopcions s’estanquen

Un ca a la gossera.
Un ca a la gossera. SFGA

La situació a la gossera és crítica perquè amb l’entrada de dues gosses d’avançada edat aquest dimarts, la xifra d’animals al refugi és de 45 i només hi ha 42 cubicles. Això vol dir que alguns hauran de compartir espai. GoSSOS, l’entitat que gestiona la gossera oficial, exposa que les adopcions estan pràcticament aturades i demanen l’inici de les obres d’ampliació.

Fa tot just un any, hi havia 31 animals a la gossera esperant ser adoptats i ara mateix n’hi ha 45. Un creixement que té tendència a continuar, segons expressa el seu responsable, Jesús Cardessin. Fins aquest dilluns, eren 43 els cans, dels quals 42 estaven cadascú en el seu cubicle i un altre el tenien al magatzem perquè “no és compatible amb la resta, assenyala. Aquest dimarts, explica, entren dues gosses d’edat avançada “perquè la seva propietària no pot fer-se’n càrrec per problemes de salut. A tot això, cal afegir-hi que hi ha nou gossos en cases d’acollida.

“El 35% dels gossos que tenim és degut que els propietaris de pisos no accepten animals de companyia”

Cardessín apunta que “hi ha una llista d’espera de tres animals i a partir d’ara hauran de començar a conviure dos a cada gàbia, una situació que no és la ideal”. Segons apunta, primer començaran amb els que hi ha han conviscut alguna vegada junts. Un dels principals problemes que es troben la majoria de propietaris és que viuen de lloguer i no els deixen tenir un animal de companyia a casa. “El 35% dels gossos que tenim és degut a la situació de l’habitatge”, exposa.

Davant d’aquesta situació considera imprescindible que les obres d’ampliació de la gossera comencin com més aviat millor. El passat 15 de juny acabava el període per presentar les ofertes i s’està a l’espera que s’adjudiquin els treballs a l’empresa guanyadora. Això ha de permetre construir un nou espai amb 34 cubicles, que permetrà ampliar les places fins a 60.

ABANDONAMENTS

L’estiu, moltes vegades, acostuma a ser una època on es produeixen abandonaments d’animals, tenint en compte que moltes persones marxen de vacances i no tenen un lloc on deixar la seva mascota. Segons el director de la instal·lació “no notem abandons durant aquests mesos, sinó que quan més es donen és cap a principis d’any, tenint en compte que alguns gossos han estat regals de Nadal i passat un temps ja no fan tanta gràcia”.

Jesús Cardessín destaca que a Andorra i als voltants les places de guarderia per tal de deixar el nostre gos són escasses. En aquest sentit, diu, que “hem hagut de rebutjar demandes perquè estem col·lapsats”.

ADOPCIONS ATURADES

Mentre el nombre d’entrades a la gossera continua a l’alça, el de sortides no ho fa al mateix ritme i la preocupació comença a ser important. “Les adopcions estan aturades i els gossos surten en comptagotes”, ha manifestat. Considera que els preus no han de suposar un fre perquè “nosaltres busquem sempre el benestar animal i estan controlats per veterinaris”. Assenyala que “hi ha una sèrie de costos fixos que cal tenir en compte per gestionar la gossera”.

Finalment, ha fet una crida perquè necessiten voluntaris que vulguin passejar els gossos, sobretot entre setmana. Apunta que l’ideal seria tenir-ne entre 10 i 12.

Comentaris (10)

Trending